Kome će Žućkova levica da preokrene sezonu?

Vreme čitanja: 6min | sub. 17.02.24. | 10:01

Crvena zvezda tri godine zaredom neprikosnovena u Kupu, Partizan Mozzart Bet sa jakim motivom da svrgne najvećeg rivala

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Niša)

Deveti put otkako nacionalni Kup nosi ime po legendarnom Radivoju Koraću, večiti derbi odlučivaće osvajača Žućkove levice (TV Arenasport, 21.00). Sa dosadašnjim bilansom od pet pobeda i tri poraza, Partizan Mozzart Bet je istorijski imao bolji učinak kada se u meču za trofej sastajao sa najvećim protivnikom, dok Crvena zvezda u svojim vitrinama ima jedan trofej više, gledajući period od 2003. godine kada je ustanovljeno novo ime za kup takmičenje.

Izabrane vesti

21.00: (2,10) Crvena zvezda (15,0) Partizan Mozzart Bet (1,90)

Ne može se reći da su se jedni i drugi proslavili na putu do finala, oba tima su imala po jedan lak i ozbiljan posao tokom dosadašnjeg turnira, s tim da će košarkaši Partizan Mozzart Beta odigrati treću utakmicu u tri dana, uz manje od 24 časa za odmor i pripremu najveće utakmice srpske košarke. Baš iz razloga što večiti ne mogu da se pohvale bog zna kakvom igrom u Nišu, pa ni u poslednje vreme generalno, kićenje prvim peharom trebalo da ima revitalizujući efekat. Pobednik bi dobio jak vetar u leđa za završnicu sezone, pre svega u Jadranskoj ligi koja drži ključ povratka u Evroligu, dok bi poraženom okovi postali još teži.

Posebnu dimenziju večitom derbiju u finalu Mozzart Kupa Radivoja Koraća daje atmosfera koja je postala unikatna. Na tribinama niškog Čaira naći će se u podjednakom broju navijači oba beogradska velikana i mada smo godinama unazad bili svedoci događaja kojima nije mesto u sportu i košarci, energija sa obe strane tribina i elementi koji su vezani isključivo za podršku igračima - nikako uvrede i nemile scene kojih nažalost ima - vraća doživljaj i šmek derbija iz nekih prošlih vremena, kada je to bilo potpuno normalno. Dosadašnja četiri večita derbija završena su pobedama domaćina, pa je možda i najvažnije pitanje ko će se bolje snaći u jedinstvenim uslovima koje nudi niški megdan?

IGRAČI ZVEZDE SA VIŠE ISKUSTVA, ŽELJKO ISPRED SFEROPULOSA

Crvena zvezda ima daleko više iskustva osvajanja Žućkove levice. Samo Branko Lazić ima više nacionalnih kupova od svih Partizanovih košarkaša zajedno. Sedam je u vlasništvu kapitena Crvene zvezde, dok su kod crno-belih tri uzeli Ognjen Jaramaz, dva Uroš Trifunović i jedan Danilo Anđušić. Kod crveno-belih uz Branka Lazića šest pehara Kupa Radivoja Koraća uzeo je Luka Mitrović, Miloš Teodosić ima dva – oba sa FMP-om –, dok po dva sa Zvezdom imaju Dejan Davidovac i Stefan Lazarević, te Nemanja Nedović i Dalibor Ilić po jedan trofej.

Crvena zvezda takođe prednjači u odnosu na večitog rivala i po broju igrača koji imaju iskustvo igranja finala, mada i više debitanata, odnosno igrača koji će prvi put utakmicu za trofej pobednika srpskog nacionalnog Kupa. To su Adam Hanga, Džoel Bolomboj, Rokas Giedraitis i Jago dos Santos. Kod Partizan Mozzart Beta to su Džejms Naneli, Pi Džej Doužer i Frenk Kaminski.

Ipak, ako gledamo učinak trenera, Željko Obradović je neprikosnoven naspram Janisa Sferopulosa i po broju osvojenih pehara u karijeri i naravno, učinku u domaćim okvirima. Najtrofejniji evropski stručnjak svih vremena podizao je Kup kao igrač i šef struke. U ulozi trenera još nije podigao Žućkovu levicu, mada može da se pohvali kako u svojoj prebogatoj riznici kao igrač Partizana ima i osvojen Kup Radivoja Koraća iz 1989. godine, iz vremena kada je to još bilo renomirano evropsko takmičenje.

PARTIZAN MOZZART BET ŽELI DA PREKINE ZVEZDIN NIZ

Tri godine zaredom Crvena zvezda je dominantna u Kupu, zbog čega je pretekla crno-bele po broju trofeja i odnos je 9-8 u korist ekipe sa Malog Kalemegdana. Iz tog razloga Partizan Mozzart Bet ima motiv više da dobije ovu utakmicu i prekine Zvezdin niz. U toj seriji Zvezdinih pobeda večiti derbi odlučivao je osvajača titule samo 2022. godine, kada su crveno-beli poleteli na krilima Stefana Markovića, da bi posao završili Nikola Kalinić, Nejt Volters i Ostin Holins.

Zvezdin "het-trik" je odgovor na istu seriju koju je u periodu od 2018. do 2020. imao Partizan, koji takođe drži i najduži niz godina provedenih na tronu. Čak pet puta zaredom Parni valjak se kitio Žućkovom levicom, od 2008. do 2012. godine, posle čega je Crvena zvezda imala više uspeha i na vrh stizala sedam puta, naspram tri Partizana u već pomenutom periodu.

CRNO-BELI BEZ SMAILAGIĆA, TEODOSIĆ NIJE NA 100 ODSTO

Kako je potvrdio Željko Obradović na konferenciji posle trijumfa nad Vojvodinom, na raspolaganju za finale neće imati Alena Smailagića koga je povišena telesna temperatura onemogućila da pomogne saigračima otkako se ekipa preselila u Niš. Smailagićevo odsustvo opteretiće dodatno Frenka Kaminskog i Balšu Koprivicu, kao i Zeka Ledeja kome je jedina prava zamena Tristan Vukčević. Potencijalni srpski reprezentativac se i ove sezone neprestano bori sa povredama i daleko je od forme kakva ga je krasila u finišu prošle sezone, ali je i dalje njegovo prisustvo u timu i na parketu od izuzetne važnosti za rotaciju Partizan Mozzart Beta i pre svega zbog defanzivnih kvaliteta i preko potrebne sigurnosti na skoku.

Očekivano je da Ledej i Kaminski odigraju utakmicu sa visokom minutažom, mada su Balša Koprivica i Tristan Vukčević pokazali da Željko Obradović na njih može da računa. Koprivica je vezao nekoliko kvalitetnih nastupa u oba smera i posebno se isticao odbranom, dok je Vukčević uglavnom doprinos davao kroz napadačke realizacije.

Crvena zvezda je uspela za polufinale sa Čačkom 94 da dobije Branka Lazića i Miloša Teodosića, mada je evidentno da nisu u optimalnoj formi. Kapiten crveno-belih odigrao je 14 minuta u kojim nije uspeo da se upiše u listu strelaca sa svih pet promašaja iz igre (0/4 za tri), dok je prekaljeni as proveo na terenu svega osam minuta i praktično da nije igrao celo drugo poluvreme, jer se u trećoj četvrtini pojavio na nekoliko desetina sekundi. Trener Sferopulos je želeo da obojica osete teren pre nego što uđu u finale koje su mnogi iščekivali još od kraja žreba.

Teodosić na svojim leđima nosi veliki teret Zvezdine sezone, promašaj sa Šabazom Nejpirom doveo je 37-godišnjeg plejmejkera u poziciju da igra pod većim opterećenjem, dok je i povreda Nikole Topića imala delimični uticaj. Srećom po crveno-bele Jago dos Santos je sazreo brzo i uspeo da se iskristališe kao jedan od nosilaca igre, mada je svima jasno da Crvena zvezda sa Teodosićem i bez njega nema isti kvalitet.

Kako bilo, Partizan Mozzart Bet i Crvena zvezda u prilici su da jednim potezom ubiju dve muve. Pobeda u večerašnjem finalu imala bi snažan psihološki uticaj s obzirom na momenat u kojem se obe ekipe nalaze, a pre svega bi se proslavio trofej koji bi bar nakratko omogućio pobedniku da zaboravi na probleme sa drugih frontova.

Iznad svega - neka derbi prođe u sportskom maniru.

MOZZART KUP RADIVOJA KORAĆA

ČETVRTFINALA

Sreda, 14. februar

Č1 - Borac Mozzart - Čačak 94 64:73

/Segu 21 - Grojić 20/

Č2 - Crvena zvezda - FMP Železnik 80:75

/Nedović 20 - Kuzmić 18/

Četvrtak, 15. februar

Č3, Mega - Vojvodina 92:100

/Plavšić 21 - Ašćerić 22/

Č4, Partizan Mozzart Bet - Hercegovac Gajdobra 92:67

/Vukčević 15 - Dimić 14/

POLUFINALA

Petak, 16. februar

P1, Čačak 94 - Crvena zvezda 52:87

/Lakić 11 - Mitrović 15/

P2, Vojvodina - Partizan Mozzart Bet 67:80

/Kaningem 17 - Kaminski 15/

FINALE

Subota, 17. februar

21.00: (2,10) Crvena zvezda (15,0) Partizan Mozzart Bet (1,90)


tagovi

KK PartizanPartizan Mozzart BetKK Crvena zvezdaMozzart Kup Radivoja KoraćaKup Radivoja KoraćaKup Radivoja Koraća 2024.Željko ObradovićJanis Sferopulos

Obaveštavaj me

KK Partizan
KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara