Slavlje ekipe TFT posle osvojenog Kupa (©Aleksandar Ristevski)
Slavlje ekipe TFT posle osvojenog Kupa (©Aleksandar Ristevski)

Senzacija makedonskog kupa – klub iz komšiluka, osnovan po uzoru na Partizan

Vreme čitanja: 4min | uto. 22.02.22. | 15:47

Najmanji budžet, gazda živeo u Beogradu i navijao za Parni valjak, rođen istog dana kada i Željko Obradović...

Kupovi neretko su mesto grandioznih iznenađenja, mesto gde favorit može da dobije lekciju od autsajdera, a upravo se to dogodilo u Makedoniji gde je takmičenje dobilo devetog pobednika u istoriji! Ujedno sa najmanjim budžetom u poređenju sa svim prethodnicima. U pitanju je TFT, klub koji je formiran za zabavu od strane entuzijasta iz komšiluka i sada sa prvim peharom u istoriji živi svoji kosarkarski san.

Ekipa iz skopskog naselja Taftalidze je glatko uspela da pobedi najbolje klubove iz Makedonije. Na završnici Kupa gde je učestvovalo osam ekipa TFT je zaigrao drugi put, a uspeo da slavi nad neporaženim Pelisterom, te Akademijom FMP i u finalu aktuelnim vladarom i osvajačem „duple krune“ – MZT iz Skoplja. Tim je sve mečeve dobijao sa dvocifrenom razlikom, što se nije dešavalo proteklih godina, a sada je postao heroj poznate priče – „David je pobedio Golijata“.

Izabrane vesti

TFT kao klub i koncept ima zanimljivu priču. Glavni inicijator za formiranje kluba je Boro Smilkovski, čovek koji je trenutno aktuelni predsednik i trener tima, zbog čega drži najbitnije konce u svojim rukama. On je mladi trener, zaljubljenik u košarku i NBA ligu i za samo dve godine sastavio je neverovatan tim sa dobrom hemijom, te iznenadio najbolje na domaćoj sceni.

Četvrtak, 21.00: (1,70) Asvel (14,5) Alba (2,30)

Cela priča o košarci u Taftalidzeu počinje daleke 2002. godine kada je grupa entuzijasta iz komšiluka, dece, uzrasta od 18 do 22 godine, odlučila da osnuje klub Favoriti. Tim je prednjačio na makedonskoj sceni, počevši od Treće lige da bi u periodu od 2002. do 2005. godine stigao do Prve lige gde je završio na sedmom mestu od deset ekipa. Trinaest godina kasnije, 2018, formiran je TFT, na čijem je čelu ponovo Boro Smilkovski, koji se posle tri i po godine u Beogradu, gde ga je privatno odveo život, vratio da živi u Makedoniji. TFT je nastao na rekreativnoj košarci „pet na pet“, a konačni dogovor je pao na pivu posle jedne utakmice.

Interesantno je da se tokom boravka u Beogradu trener Smilkovski „zaljubio” u Partizan. Prva sezonska karta u 2013. i mnogo mečeva pred punom halom učinili su ga velikim navijačem jednog od najboljih klubova na Balkanu, a Partizan je bio početni okidač da TFT nosi crno-bele boje. Još jedan kuriozitet i veza sa crno-belom bojom – trener TFT istog dana slavi rođendan sa legendarnim Željkom Obradovićem.

Boro Smilkovski (©Aleksandar Ristevski)Boro Smilkovski (©Aleksandar Ristevski)

Ideja za osnivanjem TFT-a bila je da se prikaže komšijski život u naselju Taftalidze, odnosno da se dobije klub u kome će uživati i mladi i stari. Tim je krenuo lako, a jedan od prvih igrača koji je priskočio u pomoć bio je Edis Nuri, aktuelni kapiten i legenda kluba. Sa 39 godina ima veliko iskustvo iza sebe i fenomen je u svlačionici koji podiže atmosferu na najviši nivo. Nuri je pre tri godine prekinuo penziju samo da bi se vratio u TFT i pomogao svom prijatelju Smilkovskom u novom projektu koji danas je postao senzacija makedonske, a možda i evropske košarke. Od prvog dana, ljudi u TFT-u su radili sa velikim entuzijazmom. Mnogi nisu verovali u njih, javnost je bila skeptična, ali su dobrim učinkom u Drugoj ligi sa domaćim igračima i spojem mladosti i iskustva za samo dve godine obezbedili mesto u najkvalitetnijem košarkaškom rangu Makedonije. Tim radi po konceptu „porodice“, to je ključ uspeha ovog kluba koji sada svi shvataju ozbiljno i sa maksimalnim poštovanjem.

Pero Antić i Edis Nuri (©Aleksandar Ristevski)Pero Antić i Edis Nuri (©Aleksandar Ristevski)

Sadašnji sastav čine kvalitetni igrači, između njih četvorica američkih košarkaša kojima je ovo prvo evropsko iskustvo. TFT im je dao šansu da se afirmišu na Starom kontinentu, a oni su uzvratili liderskim partijama. Pred svega to su Landrijus Horton i Amir Smit, koji kao najsjajne zvezde blistaju na domaćoj sceni. Prvi je lider i neverovatan strelac, drugi pravi atleta, bloker i skakač, sa odličnim osećajem za zakucavanje. Tu je i jedan od najboljih makedonskih plejmejkera – Aleksandar Kostoski – bivši reprezentativac Makedonije koji je ove sezone član TFT-a i imao veliki udeo u osvajanju Kupa Makedonije. Interesantno, Kostoski je posle finalni meč sa MZT-om ostao bez kose. Plejmejker se kladio sa kapitenom Edisom Nurijem. Rekao je da će se ošišati na ceremoniji ako TFT priredi senzaciju i osvoji Kup. To se i desilo...

Aleksandar Kostoski (©Aleksandar Ristevski)Aleksandar Kostoski (©Aleksandar Ristevski)

Za ukupno četiri godine, tim je stvorio neverovatnu hemiju, tu je i stručni štab u kome se svako sa svakim druži. Klub igra atraktivnu i brzu košarku, pretrčava protivnike, a glavna snaga tima su fizička snaga i igra pod obručima, te šut za tri. U stilu NBA tima. Do sada u klubu nije bilo nijednog Srbina, iako je Partizan motiv za stvaranje ovog tima, a trener-gazda Smilkovski ima mnogo prijatelja iz zemlje koja je vezana za košarku.

Košarkaši TFT sa peharom (©Aleksandar Ristevski)Košarkaši TFT sa peharom (©Aleksandar Ristevski)

Pored nastupa na domaćoj sceni, TFT ima međunarodno iskustvo. Skuplja bodove u BIBL ligi, takođe igrao u kvalifikacijama za FIBA Ligu šampiona. TFT-ov cilj je bio da osvoji najmanje jednu titulu u pet godina. U nameri je uspeo kraće od očekivanog. Ko zna, možda će ova ekipa jednog dana moći da igra u najboljim takmičenjima u Evropi? Ako pitate lude entuzijaste koji vode klub, e, baš to im je plan...

Piše: Martin TANASKOVSKI


tagovi

TFTMakedonija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara