Sferopulos: Rekao sam Milošu, prestaćeš da igraš tek kada ja odem iz Zvezde

Vreme čitanja: 6min | pon. 24.06.24. | 11:50

"Želimo da uradimo nešto veliko u Evropi", kaže grčki strateg

Janis Sferopulos je u Crvenoj zvezdi uspeo da uradi ono što je stranim trenerima veoma teško da učine - svojim ponašanjem, ophođenjem prema poslu, a kasnije i trofejima, kupio je poverenje čitave zvezdaške javnosti i sada svi veruju da će uspeti da napravi iskorak na klupi crveno-belih. Pre svega onaj u Evroligi.

U velikom intervju za grčku Gazetu, grčki strateg je napravio presek prošle sezone, otkrio sa čime su se sve on i njegovi igirači suočavali u proteklom periodu i najavio velike planove za narednu, u kojoj će okosnicu činiti domaći igrači, predvođeni fenomenalnim Milošem Teodosićem.

Izabrane vesti

Grčke medije oduševila je fotografija sa proslave na kojoj Teodosić pali cigaretu svom treneru.

"A-ha-ha. Bilo je to posle pobede u ABA ligi protiv Partizana. Ne pušim naravno. Onda sam rekao Milošu: 'Hajde, daj mi cigaretu sad kad smo dobili'!' I fotografija je izašla. Ovaj trenutak objašnjava sve. Ne cigareta, već odnos koji imate sa vašim igračem. Teodosić je mnogo iskusniji nego kad je bio u Olimpijakosu. Mnogo je zreliji. Nema istu svežinu, ali ima iskustvo. Osećam se veoma srećnim što ga ponovo treniram, ovog puta kao glavni trener. Znamo se odlično iz Olimpijakosa i CSКA. Miloš je razmišljao da li da igra ili ne ove godine... Da li da nastavi još godinu dana ili da se povuče. Onda sam ga uhvatio i rekao: "Prestaćeš da igraš tek kada odem iz Zvezde! On je vodeća ličnost", rekao je Sferopulos za novinara grčke Gazete Janisa Stavrulakisa.

Može se reći da je Zvezda Janisu u karijeru vratila ono uzbuđenje koje mu je nedostajalo usled poduže pauze.

"Tih 18 meseci koliko sam se klonio klupe bio je period koji mi je pomogao da se odmorim i pre svega da sagledam stvari spolja. Morate pustiti svom umu da diše kako biste mogli mirnije da vidite stvari. U svakom slučaju, morate biti spremni kada se ukaže sledeća prilika. Što se toga tiče, nisam se dvoumio kada je došao predlog Crvene zvezde. Ljudi iz kluba su mi pristupili veoma profesionalno. Bio je veliki izazov preuzeti ovaj klub. Sada želimo da nadgradimo ovu sezonu i da budemo još bolji u budućnosti. Postoji apetit i entuzijazam"

Sezona je završena sa tri trofeja, ali svi su spremni za nove velike izazove.

"Crvena zvezda je tim sa velikom bazom navijača, gladan uspeha i želi da uspe u Evropi. Dakle, pokušaću da dovedem Crvenu zvezdu još dalje u Evroligi. Ne u poređenju sa prošlom sezonom koja je bila jedna od najlošijih, nego u poređenju sa prethodnim godinama. Želimo da uradimo nešto zaista veliko. Za mene je to primarni cilj. Da predstavim veoma konkurentan tim koji će se boriti za pobedu na svakom terenu".

Stres je nešto što se podrazumeva u karijeri Janisa Sferopulosa.

"Olimpijakos, Makabi i Crvena zvezda su tri kluba sa ogromnim zahtevima. Sa ljudima koji traže titule, sa ogromnom istorijom i velikom tradicijom u Evropi. Ponosan sam što sam radio u ovim timovima. Lično, volim pritisak. Mislim da ne bih mogao da funkcionišem u timu koji igra samo za radost igre, da je isto bilo da izgubiš ili pobediš. Volim pritisak i osećam se prijatno radeći u ovim uslovima. Ja to tražim, nije nešto što pokušavam da izbegnem. Ima trenutaka kada bih mogao da kažem svojim igračima: 'U redu, vidim da danas niste raspoloženi. Radije bismo otišli na kafu nego na trening na kojem ništa ne dobijamo i gubimo vreme'. Svaki dan morate da pokušavate, učite i usavršavate se. To je ono što pokušavam da usadim svojim igračima. Pokušao sam da to prenesem i svojoj deci".

Ima li u ovim slučajevima mesta za zadovoljstvo?

"Naravno da ima mesta za zadovoljstvo. Samo morate vrlo brzo da zaboravljate stvari. Ne možete se zadržavati na jednom uspehu. Isto kažem i kada izgubim titulu. Ne možete pobeđivati stalno, to je nemoguće. Imao sam neuspeh, pokušao sam, nisam uspeo, idemo dalje. Ako sedimo i plačemo sudbinom, izgubićemo sve! Morate okrenuti stranicu. Stranica ima dobar ili loš sadržaj. U oba slučaja morate gledati unapred. Čovek mora da ide napred u životu, da ustane kada padne, da postane jači kroz neuspehe. U sportu morate biti jednako gladni i ne gubiti razum, ne menjati se mentalno."

Šta je to neoprostivo u Srbiji?

"Da nosim crno-belo u Crvenoj zvezdi (smeh)! Ništa se ne oprašta".

Vezane pobede nad Partizanom nemaju specijalan značaj za Sferopulosa.

"Ovaj niz mi ništa ne govori. Кošarka je kao život koji ima svoje uspone i padove. U jednom trenutku si visoko, u sledećem možeš biti dole. Isto i sa košarkom. Ako ste uzdignuti i arogantni, udarac će biti veoma glasan kada padnete! Nikada se nisam bavio statistikom i brojevima. I u Olimpijakosu smo imali dug niz, u mojoj prvoj godini smo završili ligašku sezonu neporaženi u grčkoj ligi. Ne bavim se tim. Ono što pokušavam je da se što bolje pripremim za sledeću utakmicu. Ne mogu da se opustim i da ostanem u prošlosti".

U svakom slučaju, taj niz nije splet slučajnih okolnosti.

"Istina je... Možeš da dobiješ meč jer si odigrao odličnu utakmicu. Ponekad možete pobediti tim koji je teško pobediti. Ali kada postoji trajanje, to znači da imate kvalitet. Nizovi i brojevi su za vas, ja to nikada nisam tako video. Кao treneri, skloni smo da kažemo da svaku utakmicu gledamo pojedinačno i da vam se ne sviđa, ali to je realnost. Primera radi, utakmicu koju smo izgubili od Efesa sa 50 razlike smo pripremili na isti način na koji smo pripremili još jedan meč koji smo dobili sa 30 razlike. Potpuno na isti način! Međutim, postoji mnogo faktora koji mogu da utiču na ishod utakmice."

Jedna kriza tokom prošle sezone je bila posebno teška za grčog trenera i njegov tim.

"Bilo je vreme kada nismo mogli da treniramo pet na pet jer smo imali šestoricu povređenih! Nismo imali desetog igrača za igru na dva terena. Povređeni su bili Teodosić, Topić, Hanga i ostali smo samo sa jednim plejmejkerom, Dos Santosom. Mnoge povrede su stvorile toliko problema u našem svakodnevnom životu. Nismo mogli da radimo svoj posao kako treba. Ovo mi je bilo najteže. U mojoj prvoj utakmici, Lazić je dobio udarac laktom u rebra i odsustvovao dva meseca! Hanga sa povredom kolenom je bio van terena dva meseca, Miloš sa skočnim zglobom, bio je van snage u januaru i februaru, igrao je finale kupa sa polutreningom, a onda još mesec dana! Išao sam na teren i tražio načine da završimo trening. Trojka je igrala petoricu, petorica je ponekad postala četvorka i sve to stavlja prepreke na put timu da pronađe uloge, hemiju i automatizaciju. Sve nas je to vratilo i pokazalo se u mnogim mečevima da smo gubili u Evroligi, ali smo se borili do kraja".

Od Ajzee Kenana i ostalih pojačanja se očekuje da donesu neophodan kvalitet ovom timu.

"U prvoj godini želimo da izgradimo tim koji će se ponovo oslanjati na srpske igrače. Zadržali smo Gijedraitisa, Boloboja i Dos Santosa. Mislim da će ova baza igrača uz neke momke koji imaju iskustvo iz plej-ofa i Fajnal fora pomoći Zvezdi da se izjednači sa konkurencijom u Evroligi. Što se tiče Ajzee Kenana, samo očekujem da pruži timu ono što može. Svi znamo da se radi o jako dobrom šuteru koji, ako nađe ritam, može da 'ubije' svakog protivnika. On je igrač koji se žestoko bori u odbrani, ima jaku ličnost i voli ga svlačionica. Sve u svemu, ceo paket koji Ajzea nosi je veoma obećavajući za nas. Samo želim da bude ono što jeste. Ništa više od toga", rekao je Sferopulos.


tagovi

Janis SferopulosMiloš Teodosić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara