Držu Holidej i Demijan Lilard (©AFP)
Držu Holidej i Demijan Lilard (©AFP)

Sile sa Istoka prete Denveru: Boston i Milvoki ciljaju tron, ko je najbolje prošao posle Lilardovog trejda?

Vreme čitanja: 5min | pon. 02.10.23. | 14:07

Seltiksi i Baksi napravili velike poteze i izdvojili se na Istoku, Nikola Jokić će imati težak zadatak da odbrani titulu u NBA

Briljirao je Denver prošle sezone. Konačno su se sklopili sve kockice oko Nikole Jokića i tim iz Kolorada je osvojio istorijski titulu predvođen srpskim centrom. Počinju Nagetsi da se spremaju za novu sezonu u kojoj će zbog velikog uspeha biti pod reflektorima, a čini se da će ih sačekati i ozbiljno jača konkurencija nego prethodne, što je logično i očekivano.

Ipak, malo ko je pretpostavio da će Demijan Lilard završiti kraj Janisa Adetokunba u Milvoki Baksima. Nije prelazak najboljeg strelca u istoriji Portlanda napravio potres samo u Viskonsinu, pošto je ubrzo u Boston stigao Džru Holidej. Važna karika šampionske slagalice Baksa iz 2021. se preko Trejlblejzersa domogla dresa Seltiksa, koji su bacili rukavicu u lice rivalu sa Istoka, ali i Denveru, Los Anđeles Lejkersima, Finiksu i Golden Stejtu u borbi za titulu.

Izabrane vesti

Četiri tima sa Zapada su se unapred izdvojila u trci za tron, ali sada su im rame uz rame stali Milvoki (ako već i nije bio) i Boston. Iako je izlizana konstatacija, koja se koristi pred gotovo svaku NBA sezonu, zaista je utisak da odavno nije bila veća i kvalitetnija konkurencija u borbi za najviši plasman u najjačoj ligi na svetu.

Jeste Milvoki ostao bez defanzivne sile u Holideju, ali je dobio jednog od najboljih strelaca u NBA, zvanično najefikasnijeg igrača u preko pola veka dugoj istoriji tima iz Oregona za koji je nastupao od prvog dana profesionalne karijere (2012). Već su mnogi stručnjaci i bivši NBA igrači polemisali kako će biti gotovo nemoguće zaustaviti Dejma i Janisa u pik en rolu. Zaista deluju kao paklen tandem. Pritom, Baksi imaju i izvrsne pojedince u "sporednim ulogama" poput Krisa Midltona, Bruka i Robina Lopeza, Bobija Portisa, Malika Bizlija, Peta Konatona, Džeja Kraudera... Stigao je da pomogne pre svega Lilardu i Kameron Pejn, te je jasno da novi trener Adrijan Grifin ima strašnu ekipu na raspolaganju.

Ali i Boston je sa dva velika poteza napravio tim kadar da sedne na vrh. Oformio izuzetnu četvorku sa Džejsonom Tejtumom, Džejlenom Braunom, Kristapsom Porzingisom i Holidejom. Bacio rukavicu u lice prošlogodišnjem lideru Istoka iz ligaškog dela (ispao u prvoj rundi plej-ofa od Majamija). Uigranom tandemu Tejtum - Braun, rukovodstvo iz TD Gardena pridružilo je još dva igrača vrhunskog kalibra. Porzingis će pre svega doneti novu dimenziju u napadu, dok je Holidej u gotovo svakom pogledu unapređenje u odnosu na Markusa Smarta (trejdovan u Memfis). Mora se priznati da je i defanzivno bolji, iako se čini da nije tako "prljav", dok je ofanzivno bez dileme opasniji i korisniji.

Izdvajaju se kvalitetom i iskustvom još Al Horford i Derik Vajt, pa je jasno da Kelti imaju šest izuzetnih pojedinaca koji se pritom veoma dobro uklapaju. Konkurencija u reketu pojačana je reprezentativcem Južnog Sudana, Venjenom Gebrijelom. Bivši košarkaš Lejkersa je ostavi solidan utisak u istorijskom podvigu ove afričke zemlje, koja je sa prvog Mundobasketa, obezbedila i premijerno učešće na Olimpijskim igrama.

Najveće pitanje je da li će pomenuti igrači imati pravu podršku? Jer, Boston je na kraju za usluge Porzingisa i Holideja dao četvoricu bitnih igrača. Robert Vilijams i Malkolm Brogdon su otišli u paketu za bivšeg beka Baksa, Smart je prosleđen Grizlisima u razmeni za letonskog reprezentativca, dok je Grent Vilijams pušten kao slobodan igrač u Dalas. Teško je ne zapitati se, da li je i Boston skupo platio angažovanje zvezdanog dvojca? Slično se može reći i za Milvoki, koji je nehotice ozbiljno ojačao konkurenciju na Istoku u želji da dovede Lilarda.

A ko je bolji? Naravno, teško je reći. Utisak je da je veće promene doživeo Boston i da će Džo Mazula imati više posla od kolege sa klupe Baksa. S druge strane, Grifin je letos preuzeo Milvoki, biće mu potrebno malo vremena da implementira svoj sistem, pogotovu jer je jednog od glavnih defanzivaca lige zamenio za jednog od prvih strelaca. Vreme će pokazati ko će se bolje snaći, ali sigurno je da su obe ekipe kadre da se uhvate u koštac za najviši plasman.

Ne treba zaboraviti ni kako je Portland prošao u čitavoj ovoj priči. Nekako je u senci velikih poteza Milvokija i Bostona ostalo to što je Džo Kronin (GM Porlanda), Lilarda zamenio za Deandrea Ejtona, Roberta Vilijamsa, Tumanija Kamaru, Maklolma Brogdona i tri pika prve runde, kao i dve zamene pikova prve runde. Malo li je?

Brogdon se najverovatnije neće dugo zadržavati, prve procene su da će mu Trejlblejzersi pronaći u novo uhlebljenje do roka za trejdove (februar), ali dobio je trener Čonsi Bilaps ono što mu je nedostajalo - dve kvalitetne opcije u reketu koje mu otvaraju prostor za brojne kombinacije. Ejton i Vilijams su pre svega vrsni defanzivci (potonji među najboljima u ligi) i čini se da bi jedan drugom mogli značajno da pomogu. Vilijams će rasteretiti Ejtona defanzivnih zadataka, omogućiti mu da fizičke predispozicije nešto više podredi napadu, dok će centar sa Bahama skinuti određeno opterećenje sa "Gospodara vremena" (nadimak "Timelord"). Neće morati konstantno da se izlaže velikim naporima, što je za Vilijamsa veoma bitno s obzirom na istoriju povreda.

A kada dodamo da su u Oregonu još i Džerami Grent, Enferni Sajmons, Matis Tajbul, kao i talentovani bekovi Skut Henderson (treći pik sa minulog draft) i Šejdon Šarp (7. pik iz 2022), prilično je jasno da Trejlblejzersi, iako imaju mlad tim, mogu mnogo već naredne sezone. A tek u godinama koje dolaze... Zato se već nezvanično ističe kandidatura generalnog menadžera Portlanda za rukovodioca godine u NBA.

Red je da pomenemo i da je Finiks dobio dobrog šutera Grejsona Alena iz Milvokija, kao i trio iz Portlanda: Kiona Džonsona, Nazira Litla i Jusufa Nurkića. Praktično za Ejtona i mladog Kamaru dobio širu rotaciju, centra sa boljim ofanzivnim pedigreom i kvalitetnu opciju na spoljnim pozicijama - "spot ap" šutera u Alenu koji bi mogao da ima mnogo otvorenih trojki u timu sa Kevinom Durantom, Bredlijem Bilom i Devinom Bukerom.

Ozbiljne potrese napravila je lavina dešavanja posle prelaska Lilarda u Milvoki. Sve je veća gužva među kandidatima za vrh NBA, pa bi ovoga puta i ligaški deo sezone mogao da protekne u borbi sa daleko više takmičarskog naboja nego što je to obično slučaj. Nema dileme da će u plej-ofu prštati od prve runde.

---------------

GLEDAJ UŽIVO NA MOZZARTBET.COM

Od ove sezone veliko iznenađenje za sve posetioce sajta mozzartbet.com.

SVE prenose utakmica Evrolige i Evrokupa moći ćete da pratite na našem sajtu, i to na stranici namenjenoj uživo klađenju.

Evroliga će biti nikad neizvesnija, nikad zanimljivija, i nikad dostupnija - dovoljno je samo da budete besplatno registrovani na sajtu mozzartbet.com i sve utakmice najbolje evropske košarke biće vam dostupne putem lajv strima.

Registruj se na mozzartbet.com i uživaj u najboljoj košarci.

---------------


tagovi

Demijan LilardDžru HolidejBoston SeltiksMilvoki BaksPortland TrejlblejzersDeandre EjtonJanis Adetokunbo

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara