Detalj sa utakmice između Finske i Slovenije (Foto: fiba.basketball)
Detalj sa utakmice između Finske i Slovenije (Foto: fiba.basketball)

Skandinavci nastavili da dele lekcije: Finci šokirali Sloveniju, Hrvati se obrukali protiv Šveđana

Vreme čitanja: 3min | pet. 25.02.22. | 20:46

Nova iznenađenja u košarkaškim kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo

Island je juče senzacionalno savladao Italiju posle dva produžetka, a sada su Finci očitali lekciju aktuelnom prvaku Evrope Sloveniji. Četa Aleksandra Sekulića je u Espou ostala kratka za 10 poena i pretrpela prvi poraz u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo. Finci su uz sjajnu partiju Sasu Salina iznenađujuće slavili i izbili na čelo Grupe C - 86:76.

Oba tima su se očekivano oslonila na šut sa distance, samo je domaćina više služio. Finci su ubacili 14 trojki iz 34 pokušaja (41,2 odsto), Slovenija osam iz 32 (25 odsto). Viđen je i veliki broj slobodnih bacanja, Slovenci su izveli čak 10 više, ali su od 28 pogodili 18, što je nesumnjivo bio još jedan od uzroka poraza.

Izabrane vesti

Nije Sekulićeva četa uspela da iskoristi dominaciju pod obručima. Uhvatila je čak 47 skokova od kojih 22 u napadu. Finci su imali 13 manje (13 u napadu), ali su šutem sve nadomestili. Na kraju su imali i sedam asistencija više (23:16), a za Slovence je svakako neprihvatljivo što su imali čak 21 izgubljenu loptu.

Nije im pomogla ni odlična partija Zorana Dragića. Košarkaš Cedevita Olimpije ubacio je 25 poena uz šest uhvaćenih lopti (indeks 18), a ispratio ga je saigrač iz ljubljanskog kluba Jaka Blažič sa 16. Odličan i Majk Tobi, koji je sa indeksom 23 bio najkorisniji igrač Slovenije. Naturalizovani Amerikanac je upisao dabl-dabl sa 12 poena i 10 skokova.

Najzaslužniji za veliki trijumf Finaca svakako je Salin. Košarkaš Tenerifea je meč okončao sa 25 poena uz šut za tri 7/11. Dvocifreni su bili i Jantunen sa 13 i 11 skokova, Elijas Valtonen je brojao do 11, dok je dvocifren sa 10 poena bio i Aleks Marfi.

Vodila se velika borba sve do sredine treće deonice kada je domaćin stigao do prve dvocifrene prednosti na meču. Ipak, Slovenci su je istopili do poslednjeg odmora na svega pola koša. Usledio je preokret i delovalo je da gosti postavljaju stvari na svoje mesto, ali je usledila serija Finaca 15:2, koja je slomila otpor Dragića i drugova u Espou.

Detalj sa utakmice između Hrvatske i Švedske (Foto: fiba.basketball)Detalj sa utakmice između Hrvatske i Švedske (Foto: fiba.basketball)

Još teži poraz doživela je Hrvatska. Usred Zagreba slavila je Švedska - 70:64.

Iako su rivali većim tokom susreta bili u egalu, Švedska je uglavnom bila u prednosti. Nisu puleni Damira Mulaomerovića nikako uspevali da slome otpor Skandinavaca, pa su na kraju morali da potpišu kapitualicju. Posle Finske i Slovenije meru im je izela i Švedska, pa bez pobede sede na poslendjem mestu Grupe C.

Pobednički sastav je sa 16 poena predvodio Viktor Gadefors, inače mlađi brat bivšeg košarkaša kragujevačkog Radničkog Antona. Ispratio ga je Denzel Anderson sa 13 poena, dabl-dabl je upisao centar Huventuda Simon Birgander (po 12 poena i skokova), dok je 11 poena dodao Tobajas Borg. Za Švedsku su u dvorani Dražen Petrović nastupili i bivši NBA košarkaš Jonas Jerebko (četiri poena), bivši bek madridskog Reala Melvin Pancar (dva poena), bek Mursije Kristofer Čerapovič (tri poena), mada teško da je to opravdanje Hrvatima.

Jedini je u Mulaomerovićevoj ekipi na potrebnom nivou odigrao Tomislav Zubčić, koji je meč okončao sa 20 poena. Po osam su dodali Lovro Gnjidić, Filip Krušlin, Željko Šakić i Sven Smajlagić.

KVALIFIKACIJE ZA SVETSKO PRVENSVO (EVROPA) – 3. KOLO

Grupa A

Petak

Finska - Slovenija 86:76

/Salin 25 - Dragić 25/

Hrvatska - Švedska 64:70

/Zubčić 20 - Gadefors 16/



tagovi

Kvalifikacije za Mundobasket 2023košarkaška reprezentacija SlovenijeKošarkaška reprezentacija HrvatskeZoran DragićTomislav ZubčićJaka BlažićMajk Tobikošarkaška reprezentacija FinskeŠvedska

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara