Košarkaši Partizan Mozzart Beta (©MN Press)
Košarkaši Partizan Mozzart Beta (©MN Press)

Smer kojim Parni valjak ide uopšte nije dobar

Vreme čitanja: 4min | ned. 18.02.24. | 08:17

Partizan Mozzart Bet se ozbiljno kocka sa svim što je gradio prethodne dve godine, mada sezona i dalje nije izgubljena. Željko Obradović i njegovi saradnici imaju nezahvalan posao, da izvrše prinudnu šok terapiju...

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Niša)

Obraćanje Željka Obradovića posle treće propuštene šanse da osvoji Kup Radivoja Koraća otvorilo je vrata za ozbiljnu diskusiju o temama kojih u srpskoj košarci i sportu nikada ne manjka.

Izabrane vesti

Pitanje izbora sudijske trojke pokrenuo je Aco Petrović još u satima pre finala, zapitavši se “da li su evroligaške sudije iz Srbije bolesne ili povređene“, dok je šef struke Partizan Mozzart Beta bio direktan konstatacijom da su “arbitri nedorasli izazovu“. Da li je moglo drugačije i zašto nije, mogu da odgovore samo oni koji su odredili da trio Jevtović-Ćalić-Milojević deli pravdu u finalu. O tome da li je Partizan Mozzart Bet državni projekat ili ne znaju samo i isključivo ljudi na najvišim funkcijama u klubu, kao i to da li će poslušati Obradovićev apel i u nekom trenutku izaći pred javnost sa konkretnim podacima.

Željko Obradović rekao je i nešto što može ozbiljno da zabrine svakog navijača - da je maltene izgubio svlačionicu. Teško da za jednog trenera, pogotovo za veličinu kakva je Željko Obradović, može da postoji veće razočaranje, od toga da više ne može da utiče na svoje igrače, kao što je to poručio devetostruki šampion Evrope posle utakmice. Bez uvijanja, jasno i glasno.

Možda to nije ono što su navijači želeli da čuju, ali je definitivno moralo da se izgovori. Jer, smer kojim Partizan Mozzart Bet ide nije dobar i potencijalno može da bude još gori, jer se ekipa ozbiljno kocka sa svim za šta se 'krvavo' radilo prethodne dve godine. Mada, to nije tajna, Partizan za ove dve i po sezone pod komandom najtrofejnijeg evropskog stručnjaka ima samo jedan osvojen pehar.

Epitet aktuelnog šampiona Jadranske lige polako bledi, jer sada Partizan Mozzart Bet odavno nije u igri za prvo mesto i više u svojim rukama nema kontrolu ni oko druge pozicije, već zavisi od drugih i ima pritisak moranja pred nadolazeće gostovanje Budućnosti u Podgorici. U Evroligi crno-beli nalaze se na tankom ledu, iako su posle trijumfa na gostovanjima Žalgirisu i Valensiji bili četvrti. U narednih jedanaest utakmica dobili su samo tri i nalaze se ispod crte čak i za plej-in.

Posle izgubljenog drugog finala u proteklih šest meseci, košarkaši Partizan Mozzart Beta stoje pred provalijom i samo oni mogu da spreče da se ova sezona pretvori u fijasko. Bez obzira na to što ni treći pokušaj da se uzme Žućkova levica i prekine dominacija Crvene zvezde nije bio uspešan, suštinski ništa i dalje nije izgubljeno i nezavidna situacija u kojoj se Parni valjak nalazi može da se okrene. Za to je ipak potrebno da se cela svlačionica trgne iz košmara, pogleda u ogledalo i suoči sa surovom realnošću – da Partizan više nije taj koji diktira i gleda druge sa visine, nego treba da spasava živu glavu!

Željko Obradović i njegovi saradnici imaju nezahvalan posao, da izvrše prinudnu šok terapiju, pre nego što bude prekasno. Partizan već polako ulazi u crveno, a nismo ni stigli do kraja prve faze Evrolige i regionalnog takmičenja.

Deo konferencije tokom koje je Obradović govorio da će “dobro da razmisli o tome šta dalje“ može da se shvati dvosmisleno. Manje je verovatno da je trener Partizan Mozzart Beta mislio na odlazak pre leta – kada mu ističe trogodišnji ugovor – koliko na to da su neki prvotimci zreli za selidbu na klupu ili čak na tribine. A, pre svega, da se još jednom podele karte, odrede uloge i krene u poslednji juriš. Pa, kud puklo!

Partizan je sam sebi izbio trofej iz ruku, iako velike zasluge idu na račun Crvene zvezde i pre svih Miloša Teodosića koji je demonstrirao vanvremensku klasu u još jednom finalu. Sam je sebe doveo i u ovu, prilično ozbiljnu problematiku, delom zbog očigledno nekih pogrešnih odluka na tržištu – gde je, opet, veliki uticaj imala odluka Nikole Mirotića da ipak ne dođe u Humsku – koje idu naruku struci i sportskom delu, delom zato što pojedinci u svlačionici očigledno još nisu svesni težine dresa, imena i renomea Partizana. I kao takvi ne pružaju dovoljno...

Ma koliko bi prolaz u novo četvrtfinale Evrolige bio važan, utisak cele sezone popravila bi odbrana šampionske titule u Jadranskoj ligi. Crno-beli su praktično već ostali bez prednosti domaćeg terena u finalu, a s obzirom na to kako Budućnost igra u poslednje vreme, postoji opasnost da taj benefit izgubi i u polufinalu. To bi ozbiljno zakomplikovalo i ovako nepovoljan status.

Ništa nije izgubljeno, dok se tako ne potvrdi na delu. U Crvenoj zvezdi dobro znaju da su 2018. izgubili titulu uprkos prednosti domaćeg terena. To je bio i ostao presedan, poput slučaja iz 2007, kada je Partizan uzeo titulu kao podređen rival naspram FMP-a.

Bez obzira na to kako će sezona da se završi, Partizan Mozzart Bet ne sme da klone duhom i već sada digne ruke. Teško jeste, ali dešavala su se i mnogo veća čuda. Samo, Partizan mora što pre da raskrsti sa onim što je dosad bilo i pronađe unutrašnju snagu i inspiraciju da uradi stvari kakve se ovde baš retko dešavaju.

Nije nemoguče, ali daleko od toga i da će biti lako...



tagovi

KK PartizanPartizan Mozzart BetMozzart Kup Radivoja KoraćaKup Radivoja KoraćaKup Radivoja Koraća 2024.Željko Obradović

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara