Ćaćo Rodrigez i Džanan Musa (©Starsport)
Ćaćo Rodrigez i Džanan Musa (©Starsport)

Spektakularan evroligaški Klasiko: Ljulj oživeo Real, Musa i Hezonja trojkama zakopali Barsu u produžetku

Vreme čitanja: 3min | čet. 26.01.23. | 21:19

Katalonci dobili tri četvrtine, imali veliku prednost i ostali bez pobede – 91:86

Lude utakmice igraju Barselona i real Madrid u Evroligi! Imali su Katalonci u prvom evroligaškom ogromnu prednost i umalo je prokockali. Odbranili su Palau Blaugranu i bili na dobrom putu da osvoje Madrid, ali su doživeli pomračenje. Dobili su tri četvrtine, koračali ka pobedi, a onda se ukazao Serhio Ljulj!

Oteo je katalonskom klubu pobedu, simultankom u četvrtoj deonici oživeo Real Madrid i propustio da bude heroj. Spasavala je četa Šarunasa Jasikevičijusa živu glavu, Tomaš Satoranski je propustio priliku da uz zvuk sirene zakopa najvećeg rivala i spreči produžetke. Nije uspeo, ali u dodatnih pet minuta jesu košarkaši sa Balkana – Džanan Musa i Mario Hezonja! Podesili su nišanske sprave, ispogađali trojke i doneli pobedu Blankosima u drugom evroligaškom Klasiku – 91:86 (75:75, 32:39).

Izabrane vesti

Kraljevski klub se revanširao Kataloncima za poraz u Evroligi na startu sezone. I tada je malo nedostajalo da Barselona uprska i sve prospe. Identično se utakmica odvijala, istopio je Real zaostatak, nosio ga je Gabrijel Dek, ali Serhiju Ljulju ruka nije bila vruća u završnici. Ponovo se ekipa Ćusa Matea mučila, nije je služio šut sa distance do samog finiša, kada je Ljulj podsetio sve da je majstor za završnice i da mu je tako malo potrebno da upali fitilj i rasplamsa vatru.

Duplo manje trojki Real Madrid dao je u osnovnom delu utakmice, ništa nisu mogli da pogode bekovi. Serhio Ljulj je varinio loptu, maknuo ih u stranu i dalekometnom paljbom, ali i prodorima, pokrenuo Madriđane. Dobio je loptu i u poslednjem napadu, proklizao i napravio korake, i ostavio dovoljno vremena Barseloni da popravi stvar. Ali, prvo ubacivanje nije prošlo, kod drugog je Tomaš Satoranski pucao iz teške pozicije. Da je pogodio, opet bi evroligaški Klasiko bio završen rezultatom 75:73.

Barselona je bila na konopcima, bilo je potrebno samo neko da je dokrajči. Prodisali su Blankosi u produžetku, iako su odamh na startu ostali bez tornja Valtera Tavaresa. Sakupio je pet ličnih, nije to omelo domaćina. Ostao je bez bitnog oružja i strelca 10 poena – imao i sedam skokova, a na početku utakmice često je lopta išla na gorostasa sa Zelenortskih ostrva – ali je dobio Džanana Musu i Marija Hezonju.

Rokas Jokubaitis (©Starsport)Rokas Jokubaitis (©Starsport)

Nigde ih nije bilo do produžetka, naročito lošu partiju imao je hrvatski košarkaš, ali su u produžetku vezali trojke i prelomili utakmicu. Bilo je neophodno Madriđanima da proradi još nekome šut spolja, jer je Barselonina odbrana bila skoncentrisana na čuvanje Serhija Ljulja i Gabrijela Deka. Iskočio je Hrvat, došao je do daha i reprezentativac Bosne i Hercegovine, i Realu je do kraja bilo dovoljno da bude miran na liniji penala.

Simbolično sudbinu Barseloni zapečatio je Serhio Ljulj, realizovao je oba slobodna bacanja i rešio Klasiko u Vizink centru.

Dominiralo je katalonski klub do četvrtog kvartala, imao bolje procente šuta, više pogođenih trojki, asistencija i skokova. I ugasio se. Jedino je Kori Higins, čovek koji je bio odlučujuć faktor u toliko dramatičnih završnica kroz karijeru z Evroligi, bio priseban kada su kola krenula nizbrdo. Vezao je pet poena i pogodio poslednju trojku za Barselonu. Kod ostatka ekipe lopta je bila vruć krompir u tim trenucima.

Pitanje je da li bio Serhio Ljulj uopšte i bio u prilici da zakuva i meč učini interesantnim da Gabrijel Dek nije nosio tim na plećima kroz tri deonice. Pogađao je sa distance, besprekorno izvodio slobodna bacanja – pucao osam od osam – i rolinzima se odmotavao do koša. Klasiko je završio sa 23 poena i sedam skokova, a pratili su ga Ljulj sa 19, odnosno Džanan Musa sa 18 poena. Kod Barselone je poenterski iskočio Nikola Mirotić. Sakupio je 17 poena, češki reprezentativci Jan Veseli i Tomaš Satoranski dodali su 12, a Kori Higins je prikočio na 10. Nikola Kalinić upisao je osam poena, sedam skokova i tri asistencije.

EVROLIGA - 21. KOLO

Četvrtak

Real Madrid - Barselona 91:86 (75:75, 32:39)

/Dek 23 - Ljulj 19/

Alba Berlin - Valensija (u toku)

Asvel - Fenerbahče (u toku)

Monako - Olimpija (u toku)

Panatinaikos - Žalgiris (u toku)



tagovi

KK BarselonaKK Real MadridEvroligaŠarunas JasikevičijusDžanan MusaMario HezonjaNikola KalinićNikola MirotićSerhio LjuljTomas SatoranskiJan VeseliValter TavaresGabrijel DekKori Higins

Obaveštavaj me

Evroliga
Barselona
Real Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara