Branko Maksimović (MN Press)
Branko Maksimović (MN Press)

Srbin seo na klupu Lokomotive Kubanj: Ekipa ima potencijal, ali za sve je potrebno vreme

Vreme čitanja: 3min | sub. 18.12.21. | 09:45

Branko Maksimović za Mozzart Sport o preuzimanju ruskog tima

Prilike se često u životu pojavljuju sasvim iznenada, kada ih ne očekujete i ne nadate se. Da li će ova epizoda na klupi biti kraća ili duža, nije mnogo bitno... Važno je da su čelnici Lokomotive Kubanj prepoznali kvalitet i pružili šansu Branku Maksimoviću da posle raskida saradnje sa Jevgenijem Pašutinom, vodi ekipu dok ne budu našli novo rešenje.

On je u Lokomotivu stigao u februaru i do sada je bio na poziciji asistenta ruskog stručnjaka. 

Izabrane vesti

"Velika je čast biti trener ovakvog kluba, ali i ogroman izazov. Lokomotiva je stvarno po organizaciji kolektiv koji je veoma visoko kotiran u evropskim krugovima, sa sjajnim navijačima koji dolaze stalno da bodre tim", prokometarisao je Branko Maksimović u razgovoru za Mozzart Sport, a potom se osvrnuo na saradnju koju je imao sa Pašutinom. "On je osoba koja je često radila sa srpskim trenerima, tako da smo se dobro uklopili i razumeli. Jedan sasvim normalan, otvoren čovek i kad je košarka u pitanju, i kad su sve ostale životne stvari. Drago mi je što sam imao priliku da sarađujem sa njim".

14.00: (3,50) Nižnji (16,0) Lokomotiva Krasnodar (1,35)

Maksimović je trenersku karijeru započeo davne 1997. godine u beogradskom Radničkom. Posle toga je dugo radio kao asistent Miroslavu Muti Nikoliću - u Zvezdi, Radničkom, Hemofarmu, mladoj reprezentaciji Srbije... Od 2014. godine samostalno je vodio Banik Handlovu, Inter iz Bratislave, juniore Crvene zvezde, FMP, Mladost, Vršac, pa ponovo Handlovu. U februaru 2021. stigao je u Rusiju, a sada će stajati pored aut-linije jednog od jačih klubova u VTB ligi.

"Od početka moje priče pa do ovog trenutka je protekao jedan baš dugačak put. Bilo je na njemu mnogo izazova, ali isto moram da kažem mnogo više lepih stvari nego ružnih. Imam sreću što dobijam veliku podršku porodice, pa je u tom slučaju sve lakše".

Baš kao i svake godine Lokomotiva je započela sezonu sa velikim ciljevima, međutim rezultati nisu bili do sada u skladu sa očekivanjima. Kap koja je prelila čašu i naterala čelnike da promene nešto - bio je poraz od Hamburga u Evrokupu - 100:82. Posle tog neuspeha ruski tim ima na evrosceni skor 5-2, a u VTB ligi je peti sa učinkom 5-3.

"Sve to trenutno mora da se analizira. Imamo na okupu novu ekipu koja ima potencijal, ali je za sve u sportu, a posebno u košarci, potrebno vreme. Uvek su u prednosti klubovi koji imaju kontinuitet u igračkom kadru, kada ne menjaju stalno roster... Naša situacija je veoma složena, ali mi ćemo naći način da iz ovoga izađemo jači kao tim".

Svestan je Maksimović da se mnogo očekuje od njegove ekipe. 

"Imamo veoma izazovnu sezonu u Evrokupu, koji se sada igra po novom formatu, plus takmičenje u VTB ligi, koja ima tri evroligaške ekipe. Uniks, CSKA i Zenit igraju odlično... Mi smo u Evrokupu, ima timova koji igraju FIBA takmičenje - tako da je celokupna regionalna liga veoma kvalitetna - i za trenere i za igrače je jedan ozbiljan zadatak. Evrokup je doneo nešto novo, tako da treba biti spreman za svaku utakmicu, a opet biti pravi na visokom nivou u martu i aprilu, kada su najvažnije bitke na programu".

Naredne nedelje Maksimovića i njegov tim čeka duel sa Partizanom u Krasnodaru. 

"Crno-beli su ove sezone sa Željkom Obradovićem svrstani među najveće favorite Evrokupa. Mi ćemo probati uz neke korekcije, da što optimalnije spremimo ekipu i da naravno opravdamo zvanje jednog od faborita u ovom takmičenju", zaključio je Maksimović



tagovi

Branko MaksimovićKK Lokomotiva KubanjJevgenij Pašutin

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara