Detalj sa utakmice u Heraklionu (©FIBA Basketball)
Detalj sa utakmice u Heraklionu (©FIBA Basketball)

Strašna Letonija raznela Grčku i čeka poraz Belgije za prolaz na Mundobasket!

Vreme čitanja: 3min | pet. 11.11.22. | 19:58

Heleni odigrali utakmicu ispod svih očekivanja i sebi zakomplikovali život

Prvi učesnik Mundobasketa iz Grupe I je gotovo sigurno - Letonija! Ekipa Luke Bankija se u kvalifikacijama za planetarnu smotru pretvorila u kaznenu ekspediciju i definitivno je pokazala najveći kvalitet. Letonci su usred Herakliona razneli Grčku sa +20 za konačnih 80:60 (16:13, 20:15, 27:17, 17:15) čime su praktično sigurni učesnici Svetskog kupa. Da bi to već koliko danas postalo zvanično, poraze bi trebalo da dožive Srbija u Njukaslu ili Belgija u Istanbulu.

Naravno, mi se nadamo da će poraz pretrpeti Belgijanci jer bi to Orlovima odgovaralo za sam finiš kvalifikacija. Letonija večeras nije odigrala vanvremensku utakmicu, koliko je Grčka izgledala, blago rečeno, užasno. Pobeda gostiju imala je potpis prekaljenog trilinga Strelnijeks – Tima – Bertans koji je izneo najveći teret utakmice u Heraklionu. Zajedno su ubacili čak 51 od ukupno 80 poena svoje ekipe i učinili da se odbrana Helena prosto raspadne pod njihovim pritiskom. Takođe, zajedno su pogodili svih deset timskih trojki! Strelnijeks je susret završio sa 19 poena uz četiri trojke iz pet pokušaja, tri asistencije i dva skoka. Tima je dopisao 17, a Dairis Bertans 15 poena, a obojica su imali po dva dalekometna hica.

Izabrane vesti

Grčka nije imala osnov da se nada bilo čemu posle katastrofalne igre prikazane večeras. Statistika dovoljno govori u prilog slabog izdanja selekcije koju je sa klupe ipak predvodio Dimitris Itudis. Heleni su meč završili na ispod 30 odsto uspešnosti iz igre (18/65). Ispalili su 30 hitaca sa distance uz sedam pogodaka, a mnogo više oči bode učinak unutar polukružne linije (11/35 – 31,4 odsto). Gotovo u kontrastu je podatak da su Grci imali samo devet izgubljenih lopti, a iako su imali 16 ofanzivnih skokova od 32 ukupna, bili su potpuno u podređenom položaju u ovom segmentu igre pošto su Letonci pohvatali čak 46 lopti i tako donekle kompenzovali 17 izgubljenih poseda.

Letonci su od prvog do poslednjeg minuta imali vođstvo u svojim rukama! Do poluvremena Grci su se nekako držali da distanca ne bude iznad dvocifrene granice, da bi brana popustila i pukla u trećoj deonici kada je sve otišlo dođavola... Gosti su serijom 15:5 sa +8 otišli na 18 razlike (56:38) i od tada više nije bilo povratka za Grčku. Sa još devet poena u nizu pred kraj treće i na startu četvrte deonice prednost Letonaca iznosila je maksimalnih 25 poena (70:45) i samo se čekao konačni rezultat. Luka Banki je u završnici čak povukao svoj vodeći triling sa parketa kako bi ih odmorio za ponedeljak.

Kod Grčke najefikasniji i ujedno jedini dvocifreni bili su Kostas Godikas i Nikos Gikas sa po 11 poena.

KVALIFIKACIJE ZA MUNDOBASKET - DRUGA FAZA

GRUPA I

Petak:

Grčka - Letonija 60:80

/Gikas 11 - Strelnijeks 19/

Turska - Belgija 86:52

/Bitim 19 – Bako 17/

Velika Britanija - Srbija (U TOKU)



tagovi

košarkaška reprezentacija GrčkeKošarkaška reprezentacija LetonijeRihards LomažDairis BertansJanis StrelnijeksJanis Tima

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara