Foto-finiš Evrolige (©Starsport)
Foto-finiš Evrolige (©Starsport)

Sve opcije crno-belih: Baskonija šansa ako Real odigra do kraja, Fener ne sme da se skloni Efesu

Vreme čitanja: 5min | čet. 04.04.24. | 11:52

Uoči poslednja dva kola Evrolige….

Real Madrid je prvi, Panatinaikos, Monako i Barselona vrlo su blizu plasmana među prva četiri na tabeli i samim tim prednosti domaćeg terena u četvrtfinalu, Fenerbahče se još nada da bi nekome mogao da pomrsi račune – i to je savršeno za Partizan Mozzart Bet. Jer ako bi istanbulski velikan u gradskom derbiju savladao Anadolu Efes, a crno-beli pobedili Albu u Berlinu, onda bi beogradski klub preskočio najvećeg rivala u trci za to deseto mesto, poslednje koje vodi u plej-in.

Dva kola pre kraja sezone, to je i najveća dilema u vezi sa konačnim plasmanom. Tačno je da bi Makabi još mogao da preskoči Olimpijakos i time izbegne plej-in na jednu utakmicu. Virtus je tamo siguran, Baskonija vrlo blizu i to nas opet dovodi do poslednjih mesta u 10 najboljih.

Izabrane vesti

Jer Baskonija jeste vrlo blizu, ali nije još tu.Četa Duška Ivanovića u poslednja dva kola gostuje prvo kod Reala, pa onda kod Virtusa i ako bi izgubila obe utakmice onda bi Efes, Žalgiris, Partizan i Valensija mogli da je prestignu, pošto svi imaju pozitivan skor sa Baskima.

Trenutno je Baskonija deveta, a na desetoj poziciji je Anadolu Efes sa 15 pobeda. Po 14 imaju Žalgiris, Olimpija Milano, Partizan Mozzart Bet i Valensija. Povoljna okolnost za crno-bele je što izabranici Željka Obradovića imaju bolji skor u međusobnim duelima sa svim kandidatima za poslednju plej-in vizu. Uz napomenu da sa Valensijom tek treba da odigraju drugi meč, prvi je na strani dobili su sa pet razlike.

Međutim, posle samo tri pobede u poslednjih 10 utakmica, računajući tu i onaj poslednji meč sa Olimpijakosom u kome je Partizan ispustio 14 poena prednosti, crno-beli bi koliko danas mogli da ostanu i bez teoretskih šansi da se domognu razigravanja. Ako bi Partizan izgubio u Berlinu, a Efes savladao Fenerbahče to bi bio kraj nadanja crno-belih. Teoretski bi mogao da “preživi” do poslednjeg kola i sa porazom, ali nemojmo o tome.

Treba ipak reći da je prema proračunima specijalizovanog portal BasketNews, iako su do kraja sezone ostala još samo dva kola, to samo jedna od čak 262.144 mogućih kombinacija. Matematika i forma svih ekipa dalje kažu da crno-beli imaju svega 11,4 odsto šansi da u sudarima sa Albom i zatim Valensijom u Beogradskoj arena preotmu 10. mesto Efesu (ili Baskoniji). Navijaće u Partizanu večeras za Fener, a u poslednjem kolu i za večitog rivala Crvenu zvezdu, jer baš će ona biti rival Efesu na koncu regularnog toka sezone.

I čini se da najviše zavisi od Efesa i Partizan Mozzart Beta,iako tabela kaže da su trenutno i Žalgiris i Olimpija Milano ispred crno-belih. Ali, Žalgiris gostuje kod Monaka, pa onda igra protiv Reala kod kuće, dok Olimpija ima Virtus i Makabi, a rekosmo već i jedni I drugi imaju gori međusobni skor od Partizan Mozzart Beta.

Olimpija i od Litvanaca, istina bolji od Efesa, pa i Valensije, poslednje ekipe sa koliko toliko realnim šansama – Bajern tu ne računamo jer igra sa Panatinaikosom i Monakom – da se domogne naredne runde takmičenja. Valensija ima prvo Asvel kod kuće, pa za kraj već pomenuto gostovanje kod Partizan Mozzart Beta. Moguće je dakle da taj meč bude okršaj na život i smrt, jer Valensija ima gori skor samo od Olimpije, dok je prvi meč sa crno-belima izgubila sa pet razlike.

Eventualni pad Baskonije bi naravno sve dodatno zakomplikovao i tome se crno-beli i nadaju. Problem je što Real jedini potpuno nezainteresovan ulazi u poslednja dva kola, pošto samo Kraljevski klub zna da će sezonu završiti na prvom mestu. Panatinaikos će vrlo verovatno biti drugi, pošto u poslednja dva kola gostuje kod Bajerna, pa čeka Albu, neuporedivo je jači od njih. Monako ima dva gostovanja – kod Žalgirisa i Bajerna – i gađa treće mesto. Barselona čeka Makabi, pa ide na nogu Asvelu, takođe se pretpostavlja da će biti u top 4.

Fenerbahče se neće predati dok šanse postoje, zato mora da svim silama napadne Efes, potom i Olimpijakos u Atini. Crveno-beli grčki tim pre toga dolazi u Beograd na megdan sa Zvezdom, cilj mu je da bude u prvih šest i izbegne plej-in. Juri ga Makabi sa pobedom manje i preostalim duelima sa Barselonom, na strani, te Olimpijom, na “domaćem terenu” u Beogradskoj areni.

Virtus je jedini siguran u plej-inu, ne može ni gore ni dole, eventualno samo da obezbedi prednost domaćeg terena i “izabere” rivala u borbi za četvrtfinale.

No, to je manje bitno. Trenutno je najvažniji Partizan Mozzart Bet. I da sumiramo, tri nam glavne stavke u svim kalkulacijama izgledaju kao najzanimljivije:

-         Partizan MORA da pobedi obe utakmice, Albu u Berlinu i Valensiju kod kuće.

-         Anadolu Efes NE SME da dobije obe utakmice, Fenerbahče na strani i Zvezdu kod kuće.

-         Baskonija MOŽE da ispadne iz top 10 ako izgubi na gostovanjima kod Reala i Virtusa. Real je nezainteresovan jer je prvi, Virtus siguran u plej-inu, ne zna još sa koje pozicije i bori se za domaći teren.

PREOSTALE UTAKMICE DO KRAJA EVROLIGE

PARTIZAN MOZZART BET (14-18)

33. kolo, 4. april (20.30): Alba Berlin – Partizan Mozzart Bet

34. kolo, 12. april (20.30): Partizan Mozzart Bet – Valensija

BASKONIJA (16-16)

33. kolo, 5. april (20.30): Real Madrid – Baskonija

34. kolo, 12. april (20.30): Virtus Bolonja – Baskonija

OLIMPIJA MILANO (14-18)

33. kolo, 5. april (20.30): Olimpija Milano – Virtus Bolonja

34. kolo, 11. april (20.05): Makabi Tel Aviv - Olimpija Milano

VALENSIJA (14-18)

33. kolo, 4. april (20.45): Valensija – Asvel

34. kolo, 12. april (20.30): Partizan Mozzart Bet – Valensija

ANADOLU EFES (15-17)

33. kolo, 5. april (19.45): Fenerbahče – Anadolu Efes

34. kolo, 11. april (19.30): Anadolu Efes – Crvena zvezda

ŽALGIRIS (14-18)

33. kolo, 4. april (19.00): Monako – Žalgiris

34. kolo, 11. april (19.00): Žalgiris – Real Madrid

UČINAK PARTIZAN MOZZART BETA PROTIV KONKURENCIJE

Partizan Mozzart Bet – Baskonija 87:83

Baskonija – Partizan Mozzart Bet 84:83

Partizan Mozzart Bet na +3

-----------------

Partizan Mozzart Bet – Anadolu Efes 100:90

Anadolu Efes – Partizan Mozzart Bet 100:94

Partizan Mozzart Bet na +4

-----------------

Partizan Mozzart Bet – Žalgiris 81:72

Žalgiris – Partizan Mozzart Bet 85:93

Partizan Mozzart Bet na +17

-----------------

Partizan Mozzart Bet – Olimpija Milano 82:69

Olimpija Milano – Partizan Mozzart Bet 85:83

Partizan Mozzart Bet na +11

-----------------

Partizan Mozzart Bet – Valensija (treba da se odigra)

Valensija – Partizan Mozzart Bet 67:72

Partizan Mozzart Bet trenutno na +5

-----------------



tagovi

KK PartizanEvroligaAnadolu EfesBaskonijaKK ValensijaOlimpija Milano

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara