Kobs, Pulen, Blažič i Lojd (©ABA LIGA, KK Crvena zvezda, Mornar - Media PRO, Budućnost)
Kobs, Pulen, Blažič i Lojd (©ABA LIGA, KK Crvena zvezda, Mornar - Media PRO, Budućnost)

Sve se rešava u Ljubljani i Baru

Vreme čitanja: 5min | ned. 18.04.21. | 10:07

Dva derbija direktnih konkurenata za plej-of, u isto vreme

Svanuo je dan odluke, došli smo do vrhunca ligaškog dela Jadranske lige. Plej-of pre plej-ofa. U dve utakmice staće verovatno sve ono što smo čekali praktično od oktobra, danas bismo mogli da saznamo ko će sa prvog mesta gledati konkurenciju, ali i to ko će uopšte u doigravanje i sa koje pozicije!

Ljubljana i Bar biće od 17 časova (TV Arenasport) poprišta dva regionalna derbija gde će atmosfera izvesno dostići tačku ključanja, uprkos tome što će gledališta biti prazna. U Stožicama Crvena zvezda tražiće šansu da dokrajči Cedevitu Olimpiju posle dramatične pobede pre četiri dana u završnici zbog koje se digla ogromna prašina... Zmajčeki jure revanš čime bi crveno-belima oduzeli svaku šansu da budu ispred ostalih. Topolica drži nadu da bi Mornar ipak mogao da se nađe u narednoj fazi takmičenja, dok bi Budućnost pobedom overila prednost domaćeg terena do kraja doigravanja. Ali, krenimo redom...

Izabrane vesti

U danu odigravanja dva zaostala meča Budućnost i Crvena zvezda sigurni su učesnici plej-ofa, dok Igokea, Cedevita Olimpija i Mornar još traže svoju kartu. Ekipa Dejana Milojevića je na vrhu tabele sa skorom 21-3 i Mornar je poslednji rival pred doigravanje jer će se na kraju još pisati službena recka protiv Primorske. Pobeda znači prednost domaćeg terena do kraja takmičenja. Crvena zvezda ima pobedu manje, ali i ukupno tri utakmice do kraja. Sve na gostovanjima. Posle Ljubljane ide na noge Krki u Novom Mestu za dva dana, dok je za kraj ostalo putovanje u Zadar i taj meč zakazan je za 27. april. Za pulene Dejana Radonjića jedini put do prvog mesta vodi kroz poraz Budućnosti u Topolici, uz naravno sve pobede do kraja. Igokea ima skor 19-6 i preostaje joj da dočeka Mornar isto 27. aprila. Sledi Cedevita Olimpija sa 17-6 i timu Jurice Golemca posle današnjeg okršaja u rasporedu dolazi gostovanje Ciboni u utorak i Mega kod kuće takođe 27. aprila. Mornar ima poraz više naspram Cedevite i Igokee, te najteži raspored u rukama. Igrači Mihaila Pavićevića imaju i lošiji međusobni skor protiv slovenačkog sastava, dok će u Laktašima braniti 14 poena razlike iz Bara.

17.00: (1,85) Cedevita Olimpija (14,0) Crvena zvezda (2,05)

Ekspedicija Crvene zvezde je u glavni grad Slovenije doputovala bez problema, iako je bilo određenih peripetija oko zahteva tamošnjih vlasti po pitanju validnosti PCR testova uoči susreta koji je trebalo da se odigra pre dve sedmice. Tako je i počela da se zagreva atmosfera na šta se nakalemilo izgubljen krucijalni minut televizijskog prenosa, čiji smo rasplet videli preko snimaka sa društvenih mreža. Pale su optužbe iz Ljubljane, najavljene i krivične prijave, ali u Crvenoj zvezdi razmišljaju samo o predstojećem sudaru i kako da upišu brejk koji bi je vratio na prvo mesto u slučaju povoljnog raspleta u Baru.

Dejan Radonjić moći će da računa na Lendrija Noka koga nije bilo na parketu u sredu pošto nije bio registrovan u vreme kada je susret prvobitno trebalo da se odigra. Veliko pojačanje za Zvezdu u reketu s obzirom da je kuburila sa skokom u najvećem delu susreta jer, podsetimo, u protokolu nije bilo ni povređenog Marka Jagodić Kuridže (propušta i današnji meč prim. aut). S povratkom Noka Dejan Davidovac mogao bi da oseti delimično rasterećenje, Duop Rit je imao dodatno vreme da se oporavi od povrede zadnje lože i uhoda.

"Cedevita Olimpija je odličan tim, koji je svoj kvalitet potvrdio još jednom i utakmicom u Beogradu. Moraćemo da odigramo vrlo dobar meč u oba pravca i da se potrudimo da dobri vremenski intervali koje smo imali i prikazali u utakmici u sredu u Beogradu budu ovoga puta duži", rekao je Dejan Radonjić.

Dobrić i Blažič (©KK Crvena zvezda)Dobrić i Blažič (©KK Crvena zvezda)

Iz Ljubljane su u najavi susreta već poslali signalnu raketu da im je na pameti isključivo prilika za sportskim revanšom, a Jurica Golemac smatra da će za to biti potrebno da njegovi igrači odigraju iznad svojih mogućnosti.

"Moramo da iskoristimo meč da ispravimo greške koje smo pravili u Beogradu. Da smanjimo broj izgubljenih lopti, da popravimo skok igru, budemo jači u duelima i trčimo što je više moguće", poručio je Golemac i nastavio: "Ako želite da pobedite Zvezdu morate da igrate na najvišem mogućem nivou svih 40 minuta. Imali smo dovoljno vremena da se odmorimo i spremimo za nedelju. Uradićemo sve da dođemo do pobede".

Cedevitu Olimpiju u Stožicama još niko nije dobio u Jadranskoj ligi tokom 2021. godine. A gosti Dežele su, između ostalih, bili Budućnost i Partizan. Mornar je poslednji koji je nadigrao Zmajčeke u Ljubljani i recept za pobedu je jednostavan - raspucaj se toliko da možeš da prebaciš domete statistički najefikasnijeg tima prvenstva! Cedevitu su kod kuće ove sezone na manje od 80 poena sveli samo Partizan (78) i Zadar (77) i oba susreta završena su pobedama. Poznata je odavno priča o specifičnosti dvorane Stožice, pogotovo monotoniji koja vlada u uslovima kada su tribine prazne, ali i koliko su obruči "tvrdi" na šta se domaći sastav i te kako privikao, dok je upravo to bio veliki problem za protivnike, što će biti izazov više za Crvenu zvezdu.

Pulen i Kobs (©ABA LIGA – Budućnost)Pulen i Kobs (©ABA LIGA – Budućnost)

Sudar Mornara i Budućnosti okarakterisan je kao "klasik s velikim ulogom". Mornar i pored tri uzastopna poraza ima šansu da ode u narednu rundu, ali je za to potrebno da prvo savlada trenutno najbolji tim regionalnog takmičenja. I to bez ponajboljeg igrača Ajzee Vajtheda koji je zbog povrede ramena već završio sezonu.

"Budućnost je jako dobro selektiran tim, sastavljen od najboljih crnogorskih igrača i dobro izabranih stranaca. Potvrda ovih reči je to što je Budućnost od prvog do poslednjeg kola bila na čelu tabele. Sami sebe smo doveli u ovu poziciju", izjavio je Pavićević i dodao:

"Posle poraza od Cedevita Olimpije izgubili smo bili gotovo sve šanse za plej-of. Ali, ne našom nego tuđom zaslugom, a to je najgori osećaj za trenera. Konkretno posle pobede Budućnosti nad Igokeom, došli smo opet u situaciju da u poslednja dva kola sa eventualno dve pobede uđemo među četiri. Nadam se uzbudljivoj utakmici, a ko bude bolji neka mu je sa srećom".

17.00: (2,30) Mornar Bar (14,5) Budućnost (1,70)

Podgoričani pred sobom imaju jasnu sliku - pobeda znači i sigurna pol pozicija.

"Mornar ima jedan od najboljih sastava u ligi, svakog mogu da pobede. Zato nas očekuje teška utakmica. Ostao nam je još jedan korak do prvog mesta na kraju regularnog dela sezone i daćemo sve od sebe da taj korak napravimo", ističe Milojević.

Zanimljivo, Mornar vodi sa 2:1 u međusobnim duelima ove sezone jer je dobio oba meča u Evrokupu. Podgoričani su sada u seriji od 11 pobeda u Jadranskoj ligi, dok je Mornar poražen u 10 od poslednjih 14 mečeva. Sve bi to moglo da se obriše, zavisno od toga ko će u kasnim popodnevnim časovima izaći kao pobednik iz Topolice...

ABA LIGA

23. kolo

17.00: (2,30) Mornar Bar (14,5) Budućnost (1,70)

24. kolo

17.00: (1,85) Cedevita Olimpija (14,0) Crvena zvezda (2,05)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaKK MornarCedevita OlimpijaBudućnost PodgoricaDejan RadonjićJurica GolemacDejan MilojevićMihailo Pavićević

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara