Majkl Meloun i Nikola Jokić (©AFP)
Majkl Meloun i Nikola Jokić (©AFP)

Taktičar i psiholog Majkl Meloun: Rastaviš svlačionicu da bi je opet sastavio i ciljano dižeš Džamala Marija

Vreme čitanja: 4min | pet. 09.06.23. | 17:37

Detalji koji su pomogli Nagetsima da pobede u trećem meču i povrate snagu pred možda i ključni duel finalne serije

Reći da stručni štab Denvera poštuje lik i delo Erika Spolstre je verovatno potcenjivački i ne bi verovatno dovoljno jasno objasnilo koliko je taj odnos zaista ozbiljan.

Majkl Melou i njegovi najbliži saradnici spremali su se za ovo finale verovatno kao ni za jednu seriju ranije, a razlog je Spolstrin trenerski um podstaknut velikim uticajem čuvenog Peta Rajlija.

Izabrane vesti

Dosadašnje tri utakmice NBA finala mogu da se stave pod istu kapu kao “igra adaptacije“. Denver je bio toliko dominantan u dosadašnjem plej-ofu, a opet i Majami je demonstracijom prepoznatljive “Heat Culture“ i kompleksnog sistema pregazio Milvoki i Boston, usput i Njujork.

Upravo zato Nagetsi su se od starta trudili da nametnu svoj košarkaški stil, a zatim i da se maksimalno pripreme za sve taktičke korekcije koje bi Spolstra mogao da napravi u svakom narednom duelu. Kako vreme prolazi radi se takoreći adaptacija na adaptaciju, a isti je slučaj i pred četvrtu utakmicu (TV Arenasport, 02.30).

Posle Majamijeve šuterske klinike koja je dovela do brejka u Koloradu Melounov stručni štab pripremio je adekvatan odgovor i odmah uzvratio istom merom čime je Denver povratio prednost domaćeg terena.

Naravno, ogromne zasluge idu na račun Nikole Jokića i Džamala Marija koji su tripl-dablovima postavili novi standard za NBA finala, te ruki Kristijan Braun čija je energija bila možda i presudna.

Novinar ESPN Brajan Vindhorst, koji godinama prati Denver, otkrio je kako su Denver i Meloun doveli taktičku pripremu za treću utakmicu do savršenstva. Krenulo je od događaja posle drugog susreta, kada je trener Nagetsa prvo sasuo igračima u lice sve što je imao, zatim to učinio i pred novinarima, zbog čega se u javnosti pričalo čak i o mogućim problemima u svlačionici. Imao je Meloun takvih momenata tokom sezone, a Vindhrost tvrdi da je razlog tome to što Denver u svlačionici nema “lošeg policajca“ odnosno nekog ko bi mogao da podvikne i dovede ekipu u red. Džef Grin i Deandre Džordan su jedini veterani u ekipi, prvi je čak i imao monolog posle drugog meča kada je rekao da “ne može ekipa da čeka Jokića da sve uradi“, mada oni nisu ti koji bi trebalo da rade tako nezahvalan posao. Grin je imao drugačiji pristup, pa je celu ekipu pozvao u svoj dom na zajedničku večeru.

Upravo zato je Majkl Meloun preuzeo odgovornost na sebe. Podviknuo je posle prvog meča, kada je ukazao na slabu odbranu celog tima, onda je dodatno podigao intenzitet nakon poraza. Očigledno je sve to bilo planirano, kako bi “čačnuo“ ekipu i naterao je da reaguje, pre svega defanzivno.

Svedoci dešavanja u Denveru kažu da je Meloun dan pre treće utakmice držao podužu video analizu sa igračima u hotelu. Navodno je naterao svoje pomoćnike da sastave video sa 17 situacija gde igrači Nagetsa nisu reagovali kako treba u fazi odbrane. Izvlačio je situacije za svakog igrača ponasob. Od Jokića i Marija, preko rukija Brauna i Votsona, do momaka koji se nisu ni “skidali“ u plej-ofu morali su da pogledaju snimke i daju svoja mišljenja.

“Nije bilo snažnih emocija tokom te sesije, to nas ne bi nigde dovelo“, izjavio je Meloun. “Bio je to više konstruktivni razgovor svih nas kako bismo uvideli gde smo pravili greške i koja rešenja mogu da se ponude kako bismo bili bolji“.

Pošto je rastavio ekipu na sastavne delove, Meloun je počeo odmah da ga sastavlja nazad. Insistirao je na boljoj komunikaciji kako bi se odgovorilo na Spolstrinu perfektnu pripremu za Denverovu odbranu pik'n'rola. Ceo proces Meloun je nastavio razgovorom sa Marijem koga je tokom treninga pred treći meč, kako bi ga podigao mentalno. Kanađanin se osećao loše zbog loše igre u tom drugom susretu i sebe označavao kao krivca za poraz. Majami je brejk između ostalog uzeo zato što je svesno označio Marija kao metu tako što je Džimi Batler bio njegov primarni čuvar što je dalo željeni rezultat.

Nije sve bilo u rečima i motivaciji. Meloun i njegovi ljudi postavili su se taktički prema celoj situaciji. Pošto je Hit limitirao Jokića i Marija u igri dva na dva, njih dvojica su u trećem susretu odigrali čak 32 situacije na sličan način. Na taj način Meloun je naterao Marija da se izbori sa problemima iz drugog meča što je ubrzo i učinio. Odgovor na Majamijevu dominaciju u četvrtim deonicama prva dva susreta, Meloun je odlučio da Jokića uopšte ne izvodi iz igre u drugom poluvremenu trećeg duela.

Igrači su uspeli da plan sprovedu u delo i vrate brejk, a Majkl Meloun se pokazao ne samo kao izuzetan stručnjak, već i psiholog u trenucima visokog pritiska. Nadmudrio je kolegu i pokazao da je na vrhu svoje profesije u ovom trenutku. Rezultat toga je da se Denver sada nalazi na dve pobede do titule.

NBA FINALE – TERMINI

Prva utakmica

Denver - Majami 104:93

/Jokić 27 - Adebajo 26/

Druga utakmica

Denver - Majami 108:111

/Jokić 41 - Vinsent 23/

Treća utakmica

Majami - Denver 94:109

/Batler 28 - Mari 34/

Četvrta utakmica

02.30: (2,30) Majami (12,5) Denver (1,75)

Peta utakmica

Utorak, 13. jun, 02.30: Denver – Majami

Šesta utakmica*

Petak, 16. jun, 02.30: Majami – Denver

Sedma utakmica*

Ponedeljak, 19. jun, 02.00: Denver – Majami

* - U slučaju da bude potrebe.



tagovi

Denver NagetsMajkl MelounNBA finaleNBA ligaMajami HitDžamal Mari

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara