Ti Džej Parker (©Starsport)
Ti Džej Parker (©Starsport)

Ti Džej Parker o odlasku iz Asvela: Izašao sam na velika vrata, mogu uvek da odem na neki koledž ili u NBA

Vreme čitanja: 3min | uto. 07.11.23. | 18:52

Brat Tonija Parkera govorio o odlasku iz kluba i budućnosti

Čuveni košarkaš San Antonio Sparsa i jedan od najboljih francuskih košarkaša svih vremena, Toni Parker, od 2009. godine je deo vlasničke strukture Asvela. Tada je kupio 20 odsto deonica, a 2014. postao i većinski vlasnik. Njegov brat, Ti Džej Parker, kratko je igrao za tim iz Vilerbana u sezoni 2009/10, a trenersku karijeru počeo je tri godine kasnije u istom klubu, kao asistent.

Dakle, Ti Džejeva karijera u cipelama usko je povezana za brata i najtrofejniji francuski klub, ali posle serije poraza u sezoni 2023/24 (17 vezanih u Evroligi zaključno sa prethodnom sezonom), uprkos solidnim ulaganjima, ni Toni nije mogao da ga zadrži na klupi. Nasledio ga je Đanmarko Poceko. Prvi put po odlasku iz Asvela, 39-godišnji stručnjak otvorio je dušu. O tome kako mu je pao rastanak, odnosu sa bratom, budućnosti...

Izabrane vesti

Kako kaže, ne gleda košarku. Uživa u slobodnom vremenu i trudi se da ga provodi sa porodicom. Zahvalan je bratu za sve i potvrdio je Tonijeve reči da im profesionalni rastanak nije pokvario odnose.

"Mogu samo da mu se zahvalim. On me je stavio na klupu, ali to je život trenera. Morate da znate kako da se brzo posvetite nečemu drugom. Naravo, porodica smo i uvek smo držali stvari pod kontroolom. Ništa neće promeniti odnose između nas. Naravno da smo se čuli, vodili smo i decu zajedno na jedan koncert. Da ponovim, ne mogu dovoljno da mu se zahvalim, ali morate da shvatite da je košarka strast za mene. Moj život. Uz nju sam odrastao, zaljubio se u trenerski posao tokom Tonijevih kampova. To je nešto što volim. Stalno mislim o košarci. Deo je mog života", rekao je Ti Džej Parker za "Le Progres".

Osvojio je dve titule u Francuskoj kao trener Asvela i Kup, još dve titule, Kup i Superkup kao pomoćnik od 2016. do 2019.

"Mogu da se pogledam u ogledalu, jer znam da sam dao sve za klub. Odlazim na velika vrata, sa četiri titule u tri godine i deset godina u klubu. Ponosam sam što sam imao ovu avanturu. Ni za čim ne žalim. Nisam varao, davao sam sve od sebe od prvog dana. Obožavam košarku, postala je deo mene".

Mnogi su odlazak iz Asvela okarakterisali kao dobrim za njega.

"Mnogi kažu i da nisam zaslužio tretman koji sam imao..."

S ozbirom da mu je brat prvi čovek kluba, od prvog dana je bio meta na društvenim mrežama, u javnosti...

"Čim sam postavljen za trenera to je bilo tako. Ljudi ne razumeju da nisam igrao košarku zato što je i on, već zato što je volim. Ponavljam, košarkaš je moja strast. Precrtali su me, a nisu ni znali, ali važno je ono što čujem od trenera u Francuskoj i inostranstvu, pa čak od sudija. Pred a mnom je dug put, imam tek 39 godina."

Kako je bilo nositi to breme, brata predsednika kluba i velikana francuske košarke?

"Ima svojih prednosti i mana. Što se tiče Tonija, njegov rad govori za sebe. Sve što je uradio tokom karijere, a to je prepoznao i u meni, u SAD ili ovde. Smatrao je da sam zaslužio da budem na toj poziciji".

Dotakao se i mladih talenata koji su u prethodnom periodu prerano napustili klub, počevši od Viktora Vembanjama. Spekulisalo se da nisu bili u najboljim odnosima.

"Nisam imao problema sa Metjuzom Strazelom, kojeg smo doveli u klub kao klinca i uveliga u naš trenažni proces. Što se tiče Viktora i Zeka Rizahera, žao mi je samo što nisu odradili drugu godinu u klubu. Svima se žuri, ali ako je Viktor bio dobar u Metropolitanu, a Zek u Burgu, onda to znači da su mnogo napredovali u Asvelu".

Na kraju, Ti Džej ne brine za svoju budućnost u košarci.

"Čekam. Uvek mogu da odem u SAD, na koledž ili u NBA, ali videćemo kakve prilike će se pojaviti u Evropi. Trenutno želim da uživam svakog dana, jer nisam imao prilike proteklih 10 godina", zaključio je Parker.


tagovi

Ti Džej ParkerAsvelKK AsvelToni Parker

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara