Serhio Ljulj (© Star Sport)
Serhio Ljulj (© Star Sport)

Trojka Ljulja rastužila Radonjića, Beron rešetao u Francuskoj, Itudis slavio u Nemačkoj

Vreme čitanja: 3min | čet. 06.10.22. | 22:25

Prvo kolo Evrolige obeleženo je sjajnim mečom Panatinaikosa i Reala. Ekipa Ćusa Matea slavila u neizvesnom finišu

Evroliga je počela! I to sjajnim utakmicama. Na pet okršaja, gosti su slavili na četiri. Nagoveštaj da nas čeka izvanredna sezona koja se tek zahuktava.

Panatinaikos je bio nadomak velikog iznenađenja protiv Real Madrida. Zeleni iz Atine su na svom terenu pokazali zube, mučili Real do poslednjeg minuta, ali četa Ćusa Matea je na kraju slavila, a po ko zna koji put heroj je Serhio Ljulj. Njegova trojka je prelomila susret u poslednjem minutu za konačnih 71:68.

Izabrane vesti

Najveće promene za obe ekipe dogodile su se na klupi. Dejan Radonjić je napustio Zvezdu i seo na kormilo Panatinaikosa, dok je u Realu, Ćus Mateo preuzeo volan od Pabla Lasa. Dok se ambicije Madriđana nikada ne menjaju, u Atini se nadaju bolji danima sa trofejnim trenerom Radonjićem,

Već se vide dobro poznati obrisi Radonjićevih zahteva. Borba, žestoka odbrana koja dovodi tim u priliku da se upiše pobeda. Već se sada vidi da niko neće moći da igra lepršavo protiv Panatinaikosa koji je samo u prvom deonici dopustio veliki broj poena - 23. Međutim do kraja meča viđen je pravi rovovski rat. Real nije prebacio 17 poena u deonici.

Ipak, na kraju je i to bilo dovoljno. U vrlo neizvesnom finišu, Ljulj je preuzeo odgovornos i u svom stilu ubacio trojku.

Najefikasniji u pobedi bio je Edi Tavares sa 14 poena, jedan manje je ubacio Džanan Musa koji je sjajno snalazi u novoj sredini. Pomenuti Ljulj je stao na svega šest poena.

Panatinaikos je na ovom meču igrao bez Nejta Voltersa, a najefikasniji bio je Derik Vilijams sa 15 poena. Dvocifren je bio još sam Arturas Gudaitis sa 10.

Nije samo u Atini bilo neizvesno. Prštalo je i u Tel Avivu. Makabi je morao žestoko da se namuči da bi nadigrao Žalgiris. Na kraju je Ponos Izraela u prepuno dvorani slavio 84:83 zahvaljujući slobodnim bacanjima Aleksa Pojtresa koji je meč okončao sa 12 poena.

Najefikasniji u pobedi bio je Bonzi Kolison sa 16, Vejd Boldvin je imao 15, a sjajan je bio Lorenzo Braun sa 13 poena.

Žalgiris će sa druge strane žaliti zbog užasnog šuta. Ubacili su Litvanci samo pet trojki iz 19 pokušaja, ali uprkos tome su imali priliku da slave. Imali su čak i prednost u samom finišu, ali pobeda ide u ruke domaćina. Kenan Evans je prednjačio u poraženom sastavu sa 17 poena, a jedan manje je imao Kevarijus Hejs.

Francuska je takođe donela neizvestan meč. Asvel je morao da pruži ruku Olimpiji Milano koja je imala više kvaliteta i na kraju zasluženo slavila - 69:62. Presudna je bila partija Bilija Berona koji je ubacio 18 poena. Ponovo je dokazao da je jedan od najboljih šutera u ligi. Ubacio je četiri trojke iz isto toliko pokušaja. Dvocifren je bio još Nikolo Meli sa 16.

Nova era u Fenerbahčeu je počela sjajno. Dimitris Itudis je seo na klupu giganta iz Istanbula i počeo Evroligu pobedom. Rutinski je nadigran Bajern Minhen u Nemačkoj - 74:62,

Posle nešto neizvesnije prvog poluvremena, Fener je zaigrao znatno dominantnije i došao ubedljive pobede.

Najefikasniji bio je Tonje Džekiri sa 15 poena, srpski internacionalac Marko Gudurić je na parketu proveo 20 minuta i za to vreme je upisao šest poena.

Na drugoj strani u Bajernu, Vladimir Lučić i Ognjen Jaramaz su bili ispod očekivanog. Obojica su imala po dva poena. Najbolji je bio Otelo Hanter sa 18 poena.

U poslednjoj utakmici dana Baskonija je slavila u španskom derbiju protiv Valensije 81:71. Sjajnom poslednjom deonicom klub iz Vitorije je slomio velikog rivala i tako na pravi način nagovestio dobru formu u narednom kolu Baskonija dočekuje Partizan Mozzart Bet.

Ubedljivo najefikasniji u pobedi bio je Maik Kocar sa 21 poenom, Rokas Giedraitis je imao 19. Vanja Marinković je imao dobru minutažu. Igrao je 21 minut i za to vreme upisao pet poena. Kod Valensije istakao se Klemen Prepelič sa 12.

EVROLIGA

1. KOLO

Četvrtak

Asvel - Olimpija Milano 62:69

Panatinaikos - Real Madrid 68:71

Makabi - Žalgiris 84:83

Bajern - Fenerbahče 62:74

Valensija - Baskonija 71:81

Petak

19.30 (1,17) Anadolu Efes (20.00) Crvena zvezda (5,50)

20.00 (2.30) Alba (15,5) Partizan Mozzart Bet (1,70)

20.30 (1,45) Barselona (15,00) Olimpijakos (3,05)

20.30 (1,90) Virtus Bolonja (13,5) Monako (2,05)


tagovi

KK Real MadridKK PanatinaikosDejan RadonjićSerhio Ljulj

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara