Nikola Jokić i Kajri Irving (AFP)
Nikola Jokić i Kajri Irving (AFP)

U Denveru znaju šta imaju - najboljeg košarkaša na svetu

Vreme čitanja: 3min | pet. 12.04.24. | 12:50

U susret kraju ligaškog dela sezone NBA lige, Nikola Jokić ima preozbiljne argumente za treće MVP priznanje, ali ima ih i Luka Dončić

MVP debata u NBA ligi sve je žustrija i vrelija. Dve utakmice pre kraja ligaškog dela sezone, uz dužno poštovanje prema Šeju Gildžersu Aleksanderu, knjiga je spala na dva slova. Ona sa Balkana. Na Nikolu Jokića i Luku Dončića.

Briljira slovenački reprezentativac čitave sezone, pomera granice, ruši rekorde što Dalasa, što kopletne NBA lige. A istovremeno, srpski centar, takođe brutalnim brojkama i činjenicom da je svoj Denver postavio na prvo mesto zapadne konferencije, udara temelj trećem MVP priznanju.

Izabrane vesti

Treći oreol najkorisnijeg igrača sezone Jokić je trebalo da slavi još prošle sezone, no iskukao ga je Džoel Embid, agresivnom kampanjom prepunom tužbalica. No, ko je i prošle sezone bio pravi MVP videlo se u plej-ofu. Filadelfija i Embid pozdravili su se sa šampionskim ambicijama u polufinalu konfrencije, a Jokić ne spuštavši nogu sa gasa odveo Nagetse do prve titule u istoriji franšize.

Sada je rođeni Somborac na pragu da stane uz rame društvu osmorice veličanstvenih, da uz Karima Abdula Džabaar, Bila Rasela, Majkla Džordana, Vilta Čejmberlejna, Lebrona Džejmsa, Mozesa Melouna, Lerija Birda, Medžika Džonsona, postane deveti jahač košarkaške apokalipse koja pustoši odrane rivala.

Ali znate već koliko Nikola Jokić (ne) mari za MVP nagrade i kako tenzija i kako tenzija i pritisak nestaju kada on ščepa loptu u ruke. Majk Meloun pred direktan duel sa Minesotom reče "Meč godine", a Nikola da "nije velika utakmica". A onda ubaci Minesoti 41 poen (uz 80 odsto šuta iz igre), uhvati 11 lopti, servira sedam koševa saigračima, odvede Denver na prvo mesto i onako, usput uzme Viltu Čemberlejnu drugo mesto najboljih asistenata među centrima u istoriji NBA lige.

A onda na konferenciji skromno izjavi: "Mislim da čitava MVP konverzacija izmiče kontroli. Igram dobru košarku, tim takođe. Ako osvojim super, ako neko drugi osvoji, čestitke za njega. Mnogo igrača igra odličnu košarku u ligi, a nekolicina je zaslužila da osvoji nagradu."

Isti taj Jokić je pre nekoliko sedmica poručio da Luka Dončić stoprocentno zaslužuje da bude novi MVP. Ne kuka kako je pokraden prošle sezone u dvouglu sa Embidom, niti pokušava da sam sebi izlobira treće MVP zvanje. Samo igra košarku, najbolju na planeti godinama unazad ne smatrajući da mu išta pripada.

"Svi definišu MVPa na drugačiji način. Ako Šej Gildžs osvoji, biće potpuno opravdano. Ako Luka osvoji - takođe potpuno zasluženo. Ali mi u Denveru znamo šta imamo. Najboljeg košarkaša na svetu", rekao je Majk Meloun nakon što je Nikola preslišao Minesotu.

Da ne tumačimo preterano Dončićeve i Jokićeve brojke, samo ćemo istaći očigledno. Luka prosečno beleži 33,9 poena, (najbolji strelac lige), 9,2 skoka i 9,8 asistencija (drugi asistent lige), a njegov Dalas je pet tim zapada. Jokić ima 26,6 poena (peti poenter lige) u proseku, 12,4 skoka (treći skakač lige) i devet asistencija (drugi asistent lige), a Denver je lider zapada i kako do kraja ima duele sa San Antoniom i Memfisom, deluje da će tako i ostati.

Dodaćemo još da je osim što je peti po poenima, treći u uhvaćenim loptama i drugi u asistencijama, Jokić deveti najbolji kradljivac lopti u NBA ligi, te da je najdominantniji u + - kategoriji, koja podrazumeva koliku koš razliku ekipa pravi sa njim na terenu.

Od poslednje 24 utakmice Nagetsi su dobili 19, a Jokić postigao 666 poena, upisao 317 skokova i 217 asistencija. U poslednih 50 godina u NBA ligi nije se dogodilo da u tom rasponu utakmica jedan košarkaš ispostavi 650+ poena, 300+ skokova i 200+ asistencija.

Dok se nadamo novom MVP priznanju Jokića, reči nekdašnjeg NBA asa, a danas cenjenog stučnog konsultanta Ričarda Džefersona, podsetiće nas da, iako mu ono kojim slučajem ne pripadne, stiže plej-of gde Jokić, kao i lani moći da potvrdi da je najbolji košarkaš planete.

"Ako osvoji još jedan prsten, profiliše se kao MVP finala, onda moramo da pričamo o njemu kao o jednom od najvećih u istoriji."


tagovi

Nikola Jokić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara