Pariz Li i Eli Okobo (©AFP)
Pariz Li i Eli Okobo (©AFP)

"Ukrao" im titulu ispred nosa, uzeće im i 1.000.000 evra za potpis: Eli Okobo se seli u Monako

Vreme čitanja: 3min | ned. 26.06.22. | 09:48

Francuski košarkaš srušio Kneževe u majstorici finalne serije francuskog prvenstva, ali će u ekipi Saše Obradovića nastaviti karijeru

Drama je dostigla vrhunac u francuskom prvenstvu. Majstorica je odlučivala šampiona, na kraju je Asvel srušio Monako posle produžetka i uzeo 21. titulu. Podebljao je rekord ponajviše zahvaljujući Eliju Okobu koji je u poslednjim sekundama četvrte deonice poravnao rezultat, a onda u tandemu sa Vilijamom Hauardom u dodatnih pet minuta oborio na pleća četu Saše Obradovića. Proglašen je i za MVP-a borbe za trofej, a odmah po završetku odlučujućeg susreta obelodanjena je informacija da napušta tim iz Vilerbana i seli se u - Monako!

Kako je Eurohups preneo, bivši košarkaš Finiks Sansa je potpisao saradnju sa vicešampionom Francuske tešku 1.000.000 evra po sezoni. Nastaviće karijeru u timu kojem je u majstorici ubacio 20 poena, uz devet asistencija i sedam skokova.

Izabrane vesti

U ludoj završnici je hodao po tankoj liniji između heroja i tragičara. Pogodio je na 1,8 sekundi do kraja polaganje i poravnao rezultata i to pod faulom. Imao je priliku sa linije penala da četi Ti Džej Parkera donese treću vezanu titulu, ali je promašio dodatno bacanje.

U produžetku je nastavljao da preuzima odgovornost, uz Vilijama Hauarda koji je ubacio dve trojke i upisao ključnu blokadu bio je prva figura Asvela. Ipak, još jednom je imao priliku da sa crte otkloni sve dileme. Promašio je dva vezana penala, ali uhvatio i ofanzivni skok! Ponovo je fauliran, a onda je promašio i treće vezano bacanje. Četvrto je ušlo, Monako je posle tajm-auta loše izveo naredni napad i Okobo je mogao da slavi titulu, a Astrobal dvorana njega.

"Šampioni smo čoveče. Osmeh ne može da mi bude veći. Ne znam šta mi se desilo u završnici. Obično pogađam slobodna bacanja. Bilo je napeto, mislim da se navijačima kraj malih ekrana svidelo", rekao je Okobo uz osmeh.

Beležio je 17,9 poena uz prosečan indeks 20 u plej-ofu. Čitave sezone je igrao na visokom nivou i prosečno u LNB Pro A ligi beležio 13,2 poena, 3,8 asistencija i 3,2 uhvaćene lopte. U Evroligi je na 27 nastupa imao prosek od 14,5 poena, 3,9 asistencija i 2,8 skokova.

Pošto je očigledno dogovor sa Monakom postigao još ranije, postarao se da ne bude zle krvi između njega i Asvela. Ostavio je ekipi iz Vilerbana najbolji mogući poklon na rastanku.

Saši Obradoviću nije u velikom finalu pomogao ni sjajni Majk Džejms. Nije Amerikanac imao sjajno veče, ali je pokreno seriju Kneževa u poslednjem kvartalu i omogućio mu da dođe na prag trijumfa, ali ne i da preko njega pređe.

"U košarci nema kalkulacija, ništa vam ne pada sa neba. Dali smo im samopouzdanje, komplikovano je. Moramo da nađemo način da dobijamo velike utakmice. Sve je bilo u našim rukama. Male stvari poput koraka, zakasnelog bloka, izgubljenih lopti, polaganja, odlučuju da li ćemo pobediti ili izgubiti. Asvel je zaslužio titulu, čestitam im na svemu što rade za francusku košarku. Mi sutra krećemo da se spremamo za narednu sezonu", rekao je Obradović posle poraza.

Uprava kluba mu je ponudila idealno rešenja. Dogovorila transfer dželata iz finala, još jednog "meč vinera" koji će nesumnjivo biti veliko pojačanje za Kneževe kako u domaćem prvenstvu, tako i u Evroligi. Došao je Monako još jednom na korak do prve titule, pa će sa Okobom naredne sezone pokušati zlatnim slovima da piše nove stranice klupske istorije.


tagovi

KK MonakoAsvelEli OkoboSaša ObradovićKošarkaški transferi

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara