Unutrašnja igra vodi Partizan ka trofeju

Vreme čitanja: 3min | ned. 29.09.19. | 10:47

Crno-beli i Cedevita Olimpija od 20 časova u Draženovom domu igraju finale ABA Superkupa

(Od izveštača MOZZART Sporta iz Zagreba)

Stigli smo do kraja Superkupa, a tamo su Partizan i Cedevita Olimpija. Dve ekipe koje su pokazale najviše na turniru tako da nas očekuje jako i neizvesno finale u Zagrebu. Partizan je blagi favorit, ali moraće crno-beli dobro da se preznoje  večeras od 20 časova (TV Arenasport 1) u Draženovom domu kako bi došli do prvog trofeja u sezoni.

Izabrane vesti

Partizan nije nešto posebno blistao protiv Mege i Primorske, ali je delovalo da ima samopouzdanja, da igrači u crno-belom ne paniče ni kad gube pet razlike na poluvremenu, stvoren je donekle pobednički mentalitet, crno-beli ovog leta nemaju nijedan poraz. I to su sve dobre stvari za sastav Andree Trinkijerija.

Ako Partizan želi putokaz kako treba da igra u defanzivi to je možda drugo poluvreme protiv Primorske u kom je zaigrao dosta agresivnije i zatvorio put ka svom košu. Uz defanzivni skok i građenje skoka to bi moglo da bude i presudno u borbi za prvi trofej.

O tome je juče pričao, uz Radeta Zagorca možda ponajbolji pojedinac do sada u crno-belom dresu, Rašon Tomas.
Moramo da igramo snažno u odbrani, ovaj tim je tako napravljen, jak je fizički, možemo da preuzimamo. Samo je potrebno da zadržimo taj nivo. Finale je bitan trenutak. To je definitivno nešto što želim da uradim, da osvajam trofeje sa Partizanom. Zbog toga smo došli ovde“,  rekao je Rašon Tomas.

Dakle - odbrana. Tu sve počinje i sve se završava. Iako je ovo sam početak sezone, mora se istaći da na ABA Superkupu gledamo  izuzetno efikasne utakmice. Neretko su ekipe bile sa preko 40 poena već za poluvreme, pa zato možete razmisliti o plusu poena na ovom duelu.

Pored insistiranja na atleticizmu, Partizan je ovog leta insistirao i na snazi u reketu. Stigao je Arjom Parahovski, tu je i Vilijam Mozli koji se dobro pokazao, a ostao je u ekipi Nikola Janković od prošle sezone.

Sa druge strane, Andrija Stipanović jedino u ovom smislu večeras ima pomoć od Hopkinsa, jer je Majk Cirbes stigao kasno da bi mogao da igra na turniru. Zato bi te unutrašnje linije mogle da budu mesto gde bi crno-beli trebalo da naprave prednost.

O tom odnosu ispod koša je čak pričao i trener Cedevita Olimpije Slaven Rimac.
Na spoljnim pozicijama se ne plašim ni protiv koga. Kada uđe Majk u rotaciju olakšaćemo i za unutrašnje  igrače. Imamo manjak petice u finalu, potući ćemo se sa njima pa ćemo videti. Respektujem Partizan, trenera, igra dobro, imaju sve pobede, prelomili su Primorsku koja je jako dobar protivnik”, rekao je pred finale Slaven Rimac.

Prvo izdanje ABA Superkupa igralo se 2017. u Baru i osvojila ga je Cedevita. Prošle godine je trofej podigla Crvena zvezda. Iako ovaj pehar sam po sebi nema posebnu težinu, pokazalo se da je izuzetno bio važan za Zvezdu, jer su se crveno-beli natankovali  dobrom energijom i odatle imali odakle da crpe snagu u sezoni u kojoj su se kasnije vratili u Evroligu, osvojili ABA ligu i domaće  prvenstvo.

Iz tih razloga bi Partizanu baš “leglo” da uzme ovaj trofej, na pravi način otvori sezonu, da se hemija dodatno pojača, jer poznato je da ništa ne uspeva kao uspeh.

Cedevita Olimpija je nov tim, čitali ste već o tome u intervjuu sa Sanijem Bečirovićem, a ima tu nekoliko iskusnih igrača koji prednjače poput Marka Simonovića, Jake Blažiča, Andrije Stipanovića, Kodi Miler Mekintajera, Rajana Boutrajta… Snažan tim koji je potpuno potukao Budućnost u polufinalu sa preko 100 datih poena.

Barem na papiru gledano Partizan ima širi sastav i to bi večeras trebalo da iskoristi. To je, ipak, samo papir. Trofeji se osvajaju na parketu.

Borba za prvi trofej u sezoni može da počne.

FOTO: ABA League/Cibona/Željko Baksaj


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara