Brus Braun (©AFP)
Brus Braun (©AFP)

Velika NBA trampa: Rajaković rasturio šampionski tim Toronta i krenuo iz početka, Sijakam uz Halibartona

Vreme čitanja: 6min | čet. 18.01.24. | 15:30

Brus Braun ide u Kanadu, Indijana na sebe preuzela veliki rizik

Nije prošlo previše vremena otkako su Toronto Reptorsi osvojili prvu titulu NBA prvaka. Bilo je to pre pet godina, a juče je klub napustio i poslednji igrač koji je bio u rotaciji šampionske ekipe. Paskal Sijakam je trejdom poslan u Indijanu u zamenu za Brusa Brauna i tri pika prve runde. U Torontu je sada s tim čuvenim prstenom ostao samo Kris Bušer koji 2019. nije imao neku važnu ulogu.

Odlazak Sijakama ne označava samo potpuni kraj svega šta su Masai Udžiri i Nik Nurs napravili 2019., nego i priznanje neuspelog eksperimenta na kojem su u Torontu gradili tim nakon odlaska Kavaja Leonarda. Tada je odlučeno da će Sijakam biti vođa tima u kojem je već bio O-Dži Anunobi, a draftovanjem Skotija Barnsa odustali su od Kajla Laurija i stvarali tim s krilima umesto bekova i(li) centara. Ta je ideja na trenutke izgledala dobro, ali nije potpuno zaživela. Toronto je samo jednom u poslednje tri sezone ušao u plej-of, a i tada je ispao u prvom krugu od Filadelfije.

Izabrane vesti

Potpuni raspad te ideje je počeo kada je Nurs ovog leta otišao iz kluba, a zamenio ga je Darko Rajaković. Toronto se odmah odrekao Freda Vanvlita, a sezonu su i dalje počeli s tri krila. No, svima je jasno da Barns mora da bude prvi igrač tog tima, a od početka sezone se pominjalo da bi Sijakam i Anunobi mogli da budu trejdovani. Kako su se porazi nizali, a Kanađani su sada na učinku 16-25, tako su priče postajale glasnije i na kraju su se realizovale. Prvo je Anunobi otišao u Njujork za Ar-Džej Bereta i Imanuela Kviklija, a sada je Kanadu napustio i Sijakam, a u nju će da uđe Braun dok će Toronto da dobije i tri pika prve runde, dva od Indijane i to ove godine i onaj 2026, te još jedan pik na leto u komplikovanoj kombinaciji u koju su uključeni i Juta, Hjuston, Klipersi i Oklahoma. Indijana će dobiti drugi najbolji pik među ta četiri kluba.

Toronto je pobedio u prvoj utakmici nakon ovog trejda i to protiv Majamija, a i generalno su dobro igrali od kada su Kvikli i Beret došli u tim umesto Anunobija. No, i dalje su na 12. mestu u Istočnoj konferenciji i najbolji scenario za njih se čini hvatanje mesta u plej-in turniru. Do prvih šest mesta i direktnog plej-ofa teško mogu da dođu, a pitanje je i koliko bi tamo bili konkurentni.

Da li je ovo onda sezona u kojoj treba da “tankuju” pa da probaju da osveže tim preko nekih mladih igrača na draftu na kojem će, eto, imati čak tri pika u prvoj rundi?

Lako je odgovoriti da to tankovaje ne bi trebalo da donese puno toga dobrog Torontu. Oni su s Barnsom jednostavno previše kvalitetni da bi bi bili slabiji od tri tima s Istoka – Detroita, Vašingtona i Šarlota, te još dva sa Zapada – San Antonija i Portlanda. Ovogodišnja draft generaciju nije previse talentovana pa je i to dodatni razlog da se ne treba previše orijentisati na takav način doselekcije, a tu je i jedna druga stvar: ovaj tim je i ovako dovoljno mlad i mogao bi da se interno razvija bez novih junoša. Barns ima 22 godine, Beret je godinu dana stariji, a Kvikli i Geri Trent imaju po 24. U trejdu za Sijakama su od Nju Orleansa, koji je takođe učestvovao u trejdu, dobili i Kiru Luvisa koji je bio 13. pik na draftu 2020. On se do sada nije dokazao u NBA ligi, ali ima tek 22 godine.

Toronto je tako odlučio da odustane od ideje nekonvencionalne petorke i odlučili su se na igru u kojoj će imati i plejmajkera - Kviklija, i centra - Jakoba Peltla, koga su ranije vratili iz San Antonija. Doduše, Kvikli nije klasični razigravač nego više šuter, ali to je bilo i potrebno timu kada se zna da će Barns da ima loptu u rukama veći deo vremena. Njihova petorka Kvikli, Braun, Barns, Beret, Peltl, na papiru izgleda dosta dobro pa navijači Toronta ne bi trebalo da se brinu za budućnost, ali ni za sadašnjost.

Doduše, u celoj priči je pitanje šta će Toronto da napravi s Braunom. Njega je Indijana dovela na leto i dala mu ogromnih 45.000.000 dolara na sve sezone, ali u tom ugovoru postoji jedna stvar zbog koje je njegov ugovor odličan za Toronto. Naime, druga godina njegovog ugovora nije garantovana, odnosno Reptorsi će moći da odluče hoće li da ga zadrže i sledeće godine. Braun jeste dobar igrač, ali ne vredi toliko para pa bi lako mogao da se nađe na tržištu ovog leta. Već se priča I da bi Toronto mogao odmah da ga trampi, a pojavili su se i neki zainteresovani klubovi poput Majamija koji bi želeli da vide igrača koji je bio jako važan u prošlogodišnjem Denverovom pohodu na naslov titulu.

Može li Braun da završi u Nagetsima? Neki su se navijači poigrali i napisali kako bi Toronto mogao sada da ga otpusti pa da ga Denver potpiše kao slobodnog igrača. To je teško izvesti jer on i dalje na papiru ima ugovor za sledeću godinu pa bi klub i igrač trebalp da se dogovore da se on eventualno odrekne te opcije. Pa I tada bi bilo čudno da ga Toronto otpusti, jer on sigurno ima vrednost ili kao igrač koji može da pomogne Barnsu i društvu ili kao opcija za trejd koja može da donese još jedan pik prve runde u nekom novom poslu.

Paskal Sijakam (©AFP)Paskal Sijakam (©AFP)

Šta se Indijane tiče, jasno je šta su Pejsersi želeli da naprave: na krilima dobrih igara ekipe koji vodi sjajni plejmejker Tajris Halibarton odlučili su da mu dovedu još jednog kvalitetnog igrača. Sijakam je sigurno taj, ali oko njega postoje mnogi problemi, najviše oko toga što on nije dobar u šutu za trojke, a činjenica je i da on malo usporava igru dok Indijana igra najbržu košarku u celoj ligi. No, Pejsersi sada imaju stvarno dobru petorku s Halibartonom, Sijakamom, Majlsom Tarnerom, Badijem Hildom i Eronom Nismitom. Defakto je Sijakam samo zamenio Brauna što je sigurno poboljšanje, a činjenica da su dali tri pika svoje runde nije toliko važna jer ionako imaju dosta mladih igrača koje trener Rik Karlajl lepo razvija i sigurno će to da radi i dalje. Indijana sa Sijakamom sada napada jedno od prvih šest mesta na Istoku i direktan plasman u plej-of što je sigurno velika stvar za njih.

Međutim, postoji jedan drugi problem za njih, a to je da Sijakamu ističe ugovor na kraju ove sezone. On je već ranije najavio da neće potpisati produženje s bilo kojim klubom u koji će biti trejdovan i da će se hteti da okuša na tržištu. Indijana će imati prednost u pregovorima s njim jer će moći da mu ponudi najveći ugovor, ali moglo bi se da dogodi da im ode nakon samo pola godine i da ništa ne dobiju za njega ovog leta.

Tu se onda postavlja pitanje: Pejsersi ove sezone sigurno ne mogu da se nazovu izazivačima za titulu, a vredi li dovoditi igrača na pola godine za tri pika prve runde? Sigurno ne vredi, ali valjda u Indijani znaju šta rade.

NBA

01.30: (1,17) Njujork (20,0) Vašington (5,50)

01.30: (2,30) Toronto (12,5) Čikago (1,75)

03.00: (2,50) Juta (13,0) Oklahoma (1,65)

04.00: (1,15) Minesota (22,0) Memfis (6,00)

04.00: (1,35) Sakramento (14,0) Indijana (3,70)

Piše: Emir FULURIJA


tagovi

Indijana PejsersToronto ReptorsPaskal SjakamBrus Braun

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara