Viktor Vembanjama (©Reuters)
Viktor Vembanjama (©Reuters)

Vembanjami 250.000 evra u Francuskoj, u Americi ga čeka bogatstvo

Vreme čitanja: 2min | čet. 12.01.23. | 13:45

Otkriveno da je mladi as Metropolitena najplaćeniji tinejdžer u domovini, a već od narednog leta bi trebalo da počne sa odrađivanjem višegodišnjeg ugovora teškog preko 50.000.000 američkih dolara

Letos je šokirao Francuze kada je odlučio da napusti Asvel i odrekne se igranja u Evroligi, potpisvanjem dvogodišnjeg ugovor sa Metropolitenom koji ove sezone ne igra na evrosceni, a kada je počela takmičarska godina Viktor Vembanjama je počeo da oduševljava ceo svet. Ne prođe dan da o najtalentovanijem igraču na svetu ne izađe bar jedan članak krcat hvalospevima. Više niko ni ne postavlja pitanja ko će biti prvi pik na ovogodišnjem draftu, jer bez obzira ko bude prvi birao može i zatvorenih očiju da pročita njegovo ime.

Posle svega samo neupućeni će reći da je Asvel napravio ogromnu grešku što ga nije zadržao. Ali, Vembanjami novac nije bio u prvom planu već prostor za igru i ekspozicija ka Americi, što tim iz Vilerbana, istini za volji nije mogao da mu pruži, s obzirom na to da je učesnik Evrolige i da ne može da se bavi isključivo promocijom igrača, već da je primaran rezultat. Takođe, Asvel nije mogao, kao Metropliten, da se usred sezone ostavi svog evropskog posla, ode u SAD i odigra dva meča protiv nadolazeće generacije tamošnjih talenata samo da bi se poslenici NBA timova iz prvog reda uverili u potencijal Vembanjame.

Izabrane vesti

A kada se pominje novac, mnogi se pitaju koliko će ga dobiti mladi Francuz u timu iz Pariza? Kako specijalizovani sajt BasketEurope navodi, njegova godišnja plata je 250.000 evra neto, odnosno 70.000 više nego prošle godine u Asvelu, što ga čini ubedljivo najplaćenijim 18-godišnjim igračem u Francuskoj.

Na prvi pogled, bez obzira što ta suma običnom svetu izgleda ogromna, Metropoliten će, ako već sada nije zahvaljujući raznim sponzorima, višestruko vratiti uloženo kada Vembanjama potpiše ugovor sa NBA timom.

Naime, prema aktuelnom kolektivnom ugovoru, NBA ekipa može od predstojećeg leta da plati obeštećenje 825.000 dolara za igrača van Lige, što će u slučaju Vembanjame i učiniti. A, ostaje da se vidi i koliko će sam igrač doplatiti Metroplitenu. Imaće i od čega, jer prema ruki skali njemu su kao prvom piku garantovane prve dve godine u kojima će zaraditi 9.212.600 i 9.673.400 dolara bruto. Treća od 10.134.000 i četvrta od 12.778.974 su opcije kluba. Ne treba zaboraviti da NBA tim, prema pravilima, može da odstupi naniže i naviše 20 odsto od pomenutih suma, što znači da bi Vembanjama, ukoliko dobije povišicu, za prve četirti sezone u NBA mogao da zaradi 54.355.020 dolara bruto...



tagovi

Viktor VembanjamaMetropolitan

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara