(© AFP)
(© AFP)

Verovatno nabija statistiku... U nedelju uništio Milvoki, u utorak Filadelfiju!

Vreme čitanja: 4min | uto. 28.03.23. | 06:26

Jokiću zameraju da igra za sebe, a ne vide širu sliku

Deo američke javnosti uverava da postoje tri kandidata, u glavi pojedinaca verovatno samo dvojica, ali za neutralne posmatrače – ako takvih uopšte ima – dileme ne bi smelo da bude. Janisu Adetokumbu bronza, Džoelu Embidu srebro, a zlato Nikoli Jokiću. Bude li pravde, postaće Srbin još jednom dobitnik priznanja za najkorisnijeg igrača osnovnog dela NBA sezone. Teško da ima boljeg dokaza od izdanja snažnog Somborca u poslednje dve utakmice. U nedelju je počistio Janisa i njegov Milvoki, da bi protiv Filadelfije pomogao Denveru da se učvrsti na liderskoj pozciji Zapadne konferencije – 116:111.

Ključna reč – pomogao. Nikola sve oko sebe čini boljim. Možda su u poretku na zvaničnom sajtu takmičenja Embidove brojke izraženije, ali Fila je tek treća na Istoku. Nagetsi su prvi na Zapadu, a košarka je, valjda, timski sport.

Izabrane vesti

U njemu naš reprezentativac sposoban da usmeri ekipu Majkla Melouna ka još jednom slavlju. Dok je Jokić bio na parketu, a domaćin sticao presudnu prednost, razlika u korist Denvera je bila 21 poen, za 28 minuta koliko je Nikola proveo u igri u prve tri četvrtine. Već tad je sastav iz Kolorada „namirisao“ pobedu, a Jokić pre ulaska u četvrtu deonicu ostvario tripl-dabl.

Već 29. ove sezone. I to kakav tripl-dabl: 20 poena (šest od devet iz igre), 14 skokova i deset asistencija!

Onda mu je u završnoj deonici Meloun omogućio da na parketu provede još pet minuta, što je u situaciji kad Filadelfija nije mogla da se osloni na Embida (još ranije potvrđeno da usled povrede neće igrati, zbog čega je izostao dugo čekan duel) navelo Jokićeve kritičare (ili, miljenike Kamerunca, pa i Janisa) da pretpostave kako naspram Turčina Furkana Korkmaza „nabija statistiku“. Nije prvi put da su ga za to „optuživali“ ove sezone.

Srećom, postoje tabele, a na osnovu njih se vidi da Nikola Jokić ne igra za sebe (koliko je puta samo rekao da i ne gleda statistiku), već za tim. Na kraju, za 35 minuta 25 poena, 17 skokova i 12 asistencija. E, sad, zlonamerni će primetiti da sa Džamalom Marejom i Nikolom Jokićem kao udarnim iglama Denver umalo nije prosuo 20 razlike, ali je isto tako jasno da ih bez njih ne bi stekao. Gostima svaka čast što su se sa rezervistima spustili na samo tri razlike. Dalje nisu mogli.

Ovo je Jokiću bio 105. tripl-dabl otkako je u NBA. Jedan manje u poređenju sa Lebronom Džejmsom. Kako su to lepo izračunali neki pametni ljudi, procenat Denverovih pobeda posle ovakog učinka Srbina je 81 odsto, dok se košarkaš sa najviše poena u istoriji zaustavlja na 76 odsto timskih pobeda. A kad Nikola ne upiše tripl-dabl procenat pobeda Denvera dramatično pada na svega 54 odsto. Poređenja radi, Lejkersi (ili prethodni timovi) će i bez Džejmsovog doprinosa slaviti u 64 odsto slučajeva, Dalas Luke Dončića u 53, ali će dobiti „samo“ 70 odsto kad Slovenac uradi što i Srbin. Idemo dalje: „privatnike“ poput Rasela Vestbruka i Džejmsa Hardena valjda niko više ne shvata ozbiljno...

Embid čak nije ni među pet u ovoj kategoriji, što samo ilustruje Jokićev uticaj na ekipu. I to ekipu u kojoj su se na parketu pojavila samo devetorica košarkaša, pošto Deandre Džordan, Vlatko Čančar, Redži Džekson, Tomas Brajant, Ajzea Smit i Pejton Votson nisu bili u konkurenciji, odlukom trenera Melouna.

U takvim okolnostima, Marej je dodao 19 poena, uz sedam asistencija, Brus Braun 18, a Majkl Porter Džunior 15. Kod Filadelfije je blistao mladi Tajris Maksi sa 29, dok su po 16 dodali Tobijas Haris i Pol Rid.

Sve je to „sića“ u odnosu na učinak Nikole Jokića. U celoj sezoni deseti put je ostvario tripl-dabl sa najmanje sledećim brojkama (25+15+10). Svi ostali zajedno imaju šest takvih utakmica.

I posle se pitaju što bi trebalo da odbrani MVP zvanje.

NBA LIGA, REZULTATI I STRELCI

Detroit – Milvoki 117:126

/Ivi 32 – Midlton 34/

Indijana – Dalas 104:127

/Maturin 26 – Dončić 25/

Njujork – Hjuston 137:115

/Porter 26 – Kvikli 40/

Juta – Finiks 103:117

/Markanen 25 – Buker 24/

Denver – Filadelfija 116:111

/Jokić 25 – Maksi 29/

Portland – Nju Orleans 90:124

/Džonson 20 – Ingram 29/

Sakramento – Minesota 115:119

/Foks 27 - Mekdanijels 20/

Los Anđeles Klipers – Čikago 124:112

/Bartum 24 - Lavin 23/

TABELA ZAPADNE KONFERENCIJE

TABELA ISTOČNE KONFERENCIJE



tagovi

NBA ligaMVP NBA ligeNikola JokićDenverDenver NagetsFiladelfijaFiladelfija Seventisiksers

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara