Leo Vesterman sa ostatkom ekipe Partizana (© Star Sport)
Leo Vesterman sa ostatkom ekipe Partizana (© Star Sport)

Vestermanova sećanja na poslednju Partizanovu titulu: Igrali bismo F4 Evrolige da smo ostali zajedno

Vreme čitanja: 4min | čet. 26.05.22. | 09:05

"Taj meč protiv Zvezde u Laktašima je nešto posebno u mojoj karijeri. Mala dvorana, navijači oba tima. Atmosfera koja se ne zaboravlja i na kraju ono najbitnije", priča za Mozzart Sport Francuz iz Monaka

Zvuči neverovatno, ali je istinito - posle devet punih godina ljubitelji košarke gledaće večiti derbi u finalu ABA lige koje počinje u petak. Poslednji put kada su Crvena zvezda i Partizan ukrstili koplja za šampionsku titulu regionalne lige, meč se igrao u Laktašima, a Partizan je slavio zahvaljujući francuskom šmeku. Tadašnja ekipa trenera Duška Vujoševića imala je dva francuska internacionalca, a najefikasniji u finalnoj utakmici je sa 15 poena bio baš Leo Vesterman, danas plejmejker Monaka.

Izabrane vesti

"Ne mogu da verujem da je to poslednji put da su Zvezda i Partizan igrali finale. Zvuči mi baš čudno, meni je nekako izgledalo kao da se meč odigrao pre mesec dana, još se jasno sećam te sezone, posebno tog završnog turnira u Laktašima“, počinje Vesterman za Mozzart Sport.

Tadašnja ekipa Partizana nije dominirala u ligaškom delu. Pobedili su crno-beli 16 od 26 utakmica i tek kao četvrti su otšili na Fajnal-for.

"Znam da je svima u sećanju to finale sa Zvezdom, ali dobro pamtim i polufinala protiv Igokee. Imali su dobar tim, morali smo baš da se namučimo da bismo došli do finala“.

A onda, duel za titulu u prepunoj dvorani...

"Taj meč protiv Zvezde u Laktašima je nešto posebno u mojoj karijeri. Mala dvorana, navijači oba tima. Atmosfera koja se ne zaboravlja i na kraju ono najbitnije. Pobedili smo i osvojili titulu. Tada se naš talenat pretočio u nešto stvarno i opipljivo. Vrlo sam ponosan na taj trofej“.

(1.60) Crvena zvezda (14.5) Partizan (2.55)

Da ugođaj bude veći za Francuza, odigrao je izvanredan meč. Leo je predvodio preokret crno-belih u drugom poluvremenu.

"Sećam se da smo gubili na poluvremenu i da nisam previše gledao na koš. Razmišljao sam kako da uposlim saigrače da oni budu ti koji će da postižu poene, ali sam u trećoj četvrtini odlučio da budem dosta agresivniji, pre svega u prodoru. Uspeo sam da postignem nekoliko koševa, a onda je ostatak tima priveo meč kraj za veliko slavlje“.

Kada se pogledaju imena koja su te sezone nosila crno-beli dres, jasno se vidi da je sve prštalo od talenta. Navijači su tu ekipu iz milošte zvali, Duletove ruže pošto je tim bio izuzetno mlad na čelu sa igračima kao što su Bogdan Bogdanović, Davis Bertans, Nikola Milutinov, Dejan Musli, Đorđe Gagić, Vladimir Lučić, Dragan Milosavljević, Žofri Lovernj i naravno Leo Vesterman.

"Pre možda dve godine sreli smo se svi na večeri. Gagi, Luča, Bogdan, Žofri, Berta i ja. Dosta smo pričali o tom periodu iz Partizana i svi smo se složili, da smo ostali još nekoliko godina uz možda neko pojačanje, bili bismo na Fajnal-foru Evrolige. Pogledajte samo kakve su karijere napravili ovi momci. NBA igrači ili lideri u Evroligi. Bila je to posebna ekipa Partizana“.

Danas od aktera tog finala ima samo u Crvenoj zvezdi. Trener je isti, Dejan Radonjić, a crveno-beli dres i sada nose Branko Lazić i Marko Simonović. Međutim za Vestermana ima jedno dobro poznato lice u Partizanu – Željko Obradović.

"Kada me je Željko trenirao u Fenerbahčeu ostao sam zatečen njegovim intenzitetom. Posle tolikih titula i 30 godina karijere on ulazi u utakmicu kao da mu je prva. Svaki trening kao da mu je prvi. Uvek je spreman da se dokazuje znanjem. Verovatno je to ono što ga i izdvaja od ostalih. Drago mi je što je u Partizanu i uveren sam da će i tu osvajati titule“.

Slavlje igrača Partizana u Laktašima (© Star Sport)Slavlje igrača Partizana u Laktašima (© Star Sport)

Vesterman je posle Partizana igrao u Limožu, Žalgirisu, CSKA Moskvi, Fenerbahčeu, Barseloni i sada Monaku.

"Lepo mi je u Monaku. Ekipa se bori za titule, imali smo dobru sezonu, saigrači su odlični, ima nas nekoliko Grobara pa je Partizan česta tema razgovra kada smo Danilo, ja i pomoćni trener Mirko tu“.

Iznenadio se Leo kada je usledilo pitanje da li prati utakmice crno-belih ove sezone.

"Naravno da pratim. Svaku utakmicu Evrokupa sam odgledao. ABA ligu ne mogu svaku da gledam, ali sam uspeo protiv Budućnosti. Tim je izgledao dobro, čini mi se da je spreman za ono najbitinije protiv Zvezde“.

Finalna poruka Francuza...

"Svim srcem ću biti uz Partizan. Očekujem pobedu i veliko slavlje. Partizan je zaslužio titulu“, završava javljanje za Mozzart Sport Vesterman iz Monaka.

Bitka za tron Jadrana počinje već u petak od 20.00. Poznati su i svi termini mečeva finalne serije. Zvezda će biti domaćin u prvom, ali i u drugom meču koji je na programu u nedelju takođe od 20.00, jer je ligaški deo okončala na čelu tabele. S ozbirom da se igra na tri pobede, zasad je poznato još samo da će Partizan biti domaćin u sredu, prvog juna (20.30). Svi mečevi biće odigrani u dvorani Aleksandar Nikolić.

Ukoliko ne dobijemo pobednika u prva tri duela, četvrti je zakazan za petak, treći jun (18.30), a eventualna majstorica igraće se u ponedeljak, šestog juna (20.00).


 

 

 


tagovi

Leo VestermanKK PartizanKK Crvena zvezdaABA liga

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara