Viktor Vembanjama (Reuters)
Viktor Vembanjama (Reuters)

Viktor Vembanjama ide kod Grega Popovića

Vreme čitanja: 2min | sre. 17.05.23. | 02:29

San Antonio dobio pravo da prvi bira na NBA draftu

Održana je lutrija za predstojeći NBA draft, 14 timova koji nisu igrali u plej-ofu nadao se prvom mestu, a na kraju je pravo da prvi biraju završilo u rukama San Antonio Sparsa. Ako ne bude većih iznenađenja, iskoristiće ga da odaberu fantastičnog Viktor Vembanjamu, 19-godišnje košarkaško čudo iz francuskog Metropolitana.

Drugi pik je završio u rukama Šarlota, treći će birati Portland, a četvrti Hjuston. Podsetimo, pred lutriju su San Antonio, Hjuston i Detroit imali jednake šanse da dobiju pravo da prvi biraju (14 odsto), pa su Sparsi na kraju najveći dobitnici lutrija, a Pistonsi izvesno najveći gubitnici, s ozbirom da su pali na peto mesto nakon izvlačenja.

Izabrane vesti

Treba dodati da će sa 10. mesta birati Dalas Maveriksi, što znači da zadržavaju pravo da biraju. Da su završili na nekoj nižoj poziciji, morali bi to pravo da proslede Njujork Niksima. Ovako se izgleda isplatilo što su izgubili nekoliko utakmica na kraju, iako su kažnjeni zbog izostavljanja ključnih igrača iz rotacije kako bi što niže pali i uvećali šanse da zadrže jedan od prvih 10 pikova.

Što se tiče Sparsa, sasvim je izvesno da će posle Dejvida Robinsona i Tima Dankana, kao prvog pika na Draftu odabrati Vembanjamu.

Za francuskim vunderkindom vlada prava pomama, opisuje se kao generacijski talenat i jedan od najperspektivnijih igrača ikada na NBA draftu. Krase ga neverovatne fizičke predispozicije. Sa 19 godina je visok 221 centimetar, a ima raspon ruku oko 240 centimetara. Uprkos tome, imam sjajnu kontrolu lopte, izuzetno koristi atletske sposobnosti, ima vrlo meku ruku, a NBA analitičari veruju da bi mogao da postane jedan od najboljih igrača u NBA, kako u napadu, tako i u odbrani.

Interesantno je da je minulog leta odlučio da napusti Asvel i odustane od prilike da igra Evroligu. Štaviše, digao je ruke uopšte od evroscene, pošto ekipa Vensana Kolea nije imala mesto na međunarodnim takmičenjima.

Ipak, ubrzo je postalo jasno zašto se Viktor odlučio za takav potez. Dobio je mesto lidera u ekipi francuskog selektora, ali i priliku da usred sezone igra egzibicione utakmice u SAD protiv timova iz Razvojne lige.

Nakon što je počela sezona, NBA je kupila prava na prenošenje utakmice Metropolitana u francuskoj ligi, kako bi ljubitelji košarka s druge strane Atlantika mogli da se upoznaju sa budućnom NBA zvezdom.

NBA DRAFT LUTRIJA

1. San Antonio

2. Šarlot

3. Portland

4. Hjuston

5. Detroit

6. Orlando

7. Indijana

8. Vašington

9. Juta

10. Dalas

11. Orlando

12. Oklahoma

13. Toronto

14. Nju Orleans


tagovi

Viktor VembanjamaSan AntonioSan Antonio SparsNBA draft

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara