Vuk samotnjak je na Duškov čopor čekao ceo život

Vreme čitanja: 7min | pet. 09.02.24. | 12:41

Kodi Miler Mekintajer je tek sa 29 godina dobio šansu u Evroligi posle dve sezone u kojima je ispadao iz liga i razmišljao da digne ruke

Od 94 poena koje je Baskonija sinoć ubacila protiv Asvela, Kodi Miler Mekintajer je učestvovao u 60. Sam je ubacio 11 poena, asistirao je za 11 „dvojki“, osam trojki i jednom je imao asistenciju koja je izrodila tri pogođena bacanja saigrača.

Američki plejmejker je odigrao jednu od najboljih partija u istoriji Evrolige. Postao je tek treći igrač sa tripl-dablom u elitnom takmičenju posle Nikole Vujčića i Nika Kalatesa i rekorder po broju asistencija na jednom meču. Košarkaška Evropa i dan kasnije posle bruji o čudesnom učinku Milera Mekintajera, koji je za 35 minuta na parketu upisao 20 asistencija i po 11 poena i skokova.

Izabrane vesti

Nakon što je sa linije penala kompletirao tripl-dabl, Duško Ivanović ga je minut pre kraja šmekerski izveo da dobije zaslužene ovacije oduševljenih navijača u Buesi. Crnogorski stručnjak je u svom stilu bio škrt na komplimentima posle meča, ali ga je pohvalio na svoj način.

„Ovo je samo kulminacija njegovog dobrog rada. Odigrao je sjajan meč, ali zapravo cele sezone igra odlično“, podsetio je Ivanović da je Miler Mekintajer, uz Hauarda i Monekea, jedan od ključnih igrača Baskonijinog preporoda otkako je on seo na klupu.

Ivanovićeve reči imaju potvrdu čim se pogleda samo u najsvežiju prošlost. U poslednje tri evroligaške utakmice, Miler Mekintajer je imao 43 asistencije! Nikada niko u istoriji elitnog takmičenja nije sakupio toliko asistencija u tri meča zaredom. Sinoćnja partija je zaista bila samo kulminacija sjajne forme iskusnog beka, koja raste kako sezona odmiče. Kruna igre cele ekipe, jer Baskonija igra timsku košarku sa mnogo asistencija. Sinoć su na 29 asistencije imali samo pet izgubljenih lopti, što je najbolja utakmica po tom segementu u istoriji kluba iz Vitorije.

Milera Mekintajera je dugo bio glas da nije timski igrač i da nije vrsni plejmejker za evroligaški nivo, već više egzekutor koji na ulaz probija protivničke odbrane. I da nema šut na koji bi se ekipa mogla osloniti. Što se pokazuje kao netačno. Ove sezone pobija sve teorije. Prvi je asistent Evrolige sa 7,2 uspešnih dodavanja po meču.

„Pokazao je svima kakav je igrač. Nesebičan i spreman da uradi sve za dobrobit ekipe. Ovo što je odigrao večeras je jedna od naboljih partija koje sam video u životu. Srećan sam što ga imam za saigrača i što ne moram da igram protiv njega“, rekao je saigrač i drugi strelac takmičenja Markus Hauard.

Miler Mekintajer već dugo igra po evropskim parketima, a najbolje partije je pružao u dresovima Zenita i Cedevite Olimpije odakle je kao kapitalno pojačanje leta 2020. stigao u Partizan. Crno-belima je malo bila i povređena sujeta odlaskom Korija Voldena u Crvenu zvezdu, pa nisu žalili para da dovedu jednog od najboljih bekova ABA lige. Miler Mekintajer je u svakom smislu bio korak napred u odnosu na Voldena. Bolji šuter i bolji dodavač. Ali u Partizanu nije iskazao pun potencijal. Ili crno-beli nisu umeli da ga iskoriste...

Bila su to turbulentna vremena u Humskoj posle odlaska Andree Trinkijerija. Klub je lutao. Sezonu je na klupi počeo Vlado Šćepanović, ubrzo ga nasledio Sašo Filipovski, a rezultata nije bilo. Ekipa je počela da se osipa već u decembru. Miler Mekintajer je igrao sa oscilacijama, imao je mečeva u kojima je ubacivao po 20 i kusur poena, ali i izdanja u kojima je šutirao 1/5. I takav je bio ubedljivo najbolji strelac ekipe.

„Trebalo bi da popravimo igru u odbrani. Posebno ja, koji igram na poziciji plejmejkera i čuvam igrača sa loptom. Treba da ga pritiskam po celom terenu. U suštini, dajemo dovoljno koševa za pobedu, ali moramo da sprečimo protivnika da daju više. Napad je u redu, ali defanziva mora mnogo bolje“, govorio je tada samokritični Miler Mekintajer.

Sredinom januara je nestao iz ekipe. Desetak dana kasnije je potvrđeno da Partizan radi na raskidu ugovora sa njim.

„Odluka stručnog štaba i sportskog sektora je da Kodi bude van ekipe. On je sada igrač Partizana, ali trenira van ekipe. Traži se način oko izlaska iz ugovora. Sportski sektor i stručni štab imaju odrešene ruke da sklone koga žele iz ekipe“, rekao je tada predsednik Ostoja Mijailović

Mesec i kusur dana nakon to je sklonjen iz ekipe, Miler Mekintajer je raskinuo ugovor sa crno-belima, pregovarao sa Venecijom, ali je potpisao za francuski Burg. Zadržao se tamo do kraja sezone, da bi potom potpisao za Andoru sa kojom se u Evrokupu vratio na crtu Partizanu i imao ludu sezonu u kojoj je ispao iz lige! Nakon godine u Španiji, u leto 2022. potpisao je za turski Gazijantep u kojem u proseku beležio 13,9 poena i 5,9 asistencija po meču, što je bio dobar učinak. Ipak, i tu ga je zadesio maler, jer je grad pogodio strašan zemljotres, pa je ekipa drugi deo sezone igrala bez prednosti domaćeg parketa i ispala je iz lige. Nakone dve sezone u kojima je dva puta ispao iz prvih liga Španije i Turske, nije baš bilo realno da očekuje poziv iz Evrolige.

„Nakon svega što se desilo, poručio sam agentu letos da moram da se pozabavim svojim mentalnim zdravljem. Rekao sam mu: ’Gotovo je! Mučim se, radim naporno, a ništa mi se ne vraća. Sedam godina sam pokušavao da dođem do Evrolige, ali mi je agent rekao da budem strpljiv i da nastavim“, otkrio je pre mesec dana Miler Mekintajer.

Poput vuka samotnjaka je lutao obilaznim putevima i tražio evroligaški angažman, ali mu nije išlo. Inače, vuk je životinja kojom je opčinjen još otkako je bio dete.

„Fascinira me način na koji vode računa o čoporu i kako se štite. Identifikujem se sa vukovima jer sam sličan. Kada sam došao u Evropu, morao sam da naučim da funkcionišem u raznim okolnostima. To je odlika vukova samotnjaka. U Belgiji sam ustajao u pola pet ujutro, vozio se sat vremena do Antverpena, tamo radio sa individualnim trenerima, a onda nazad u Leven, gde sam tokom dana imao dva treninga sa ekipom“, pričao je o svom putu i fascinaciji vukovima.

I kada se sad već iskusni vuk najmanje nadao, poziv je stigao! Sa 29 godina je dobio šansu sa debituje u Evroligi i pokaže da je vredan igranja u najjačem takmičenju. U Baskoniji se košarkom i skautingom bave malo ozbiljnije nego u brojnim evroligaškim klubovima. To je zaštitni znak klub iz Vitorije, koji je lansirao brojne velike karijere. Sada i Miler Mekintajerovu. Baskonija je tražila zamenu za Darijusa Tompsona, a Miler Mekintajer je imao i sreću da zbog bugarskog pasoša ne zauzima mesto stranca. Ipak, malo ko je u njemu video rang onih skupih i kapitalnih pojačanja nakon što je u dve godine dva puta ispao iz lige u klubovima. Više je delovalo da dolazi da zakrpi rupe u iščekivanju nekog atraktivnijeg rešenja.

Tako je i počeo. U prvoj utakmici protiv Real za 20 minuta nije upisao ni poen i sve je promašio. Na prvih pet mečeva u Evroligi je dao ukupno 31 poena i podelio 17 asistencija, a Baskonija je zabeležila samo jednu pobedu. Tada je došao Duško Ivanović, pobedili su Partizan protiv kojeg je imao devet poena i po osam skokova i asistencija i prvi put prišao tripl-dablu. Krenuo je uspon tima iz Vitorije i Miler Mekintajera.

Američki plejmejker je u nastavku sezone imao spektakularne poteze poput monstruoznog zakucavanja protiv Fenerbahčea, koje će sigurno ući među 10 poteza sezone ili šuteva za pobedu na skoro isti način protiv Panatinaikosa i Olimpijakosa. U deklasiranju Barselone je ubacio 20 poena, počeo sve češće da beleži dvocifren broj asistencija (Valensija 10, Zvezda 12, Virtus 13, Efes 10, Monako 11, Bajern 15...) i još dva put bio blizu tripl-dabla. Jednom su mu falila dva skoka, drugi put jedan.

Sinoć je usledila kulminacija i zaslužena nagrada. Partija sezone u Evroligi i jedna od najboljih u istoriji takmičenja. Iako čopori vukova imaju dominantnog alfa mužjaka, ovaj Ivanovićev čopor u Baksoniji ima trojicu. Nekada je to Haurad, nekad Moneke, a sinoć je bio red da se razgoropadi Kodi Miler Mekintajer. Namirisao je krv nejakog Asvela i ispisao istoriju.

„Ako pogledate vukove, oni nisu najjače životinje. Ali kada se drže zajedno, ekstremno su opasni. Takvi smo i mi. Individualno možemo mnogo, ali kada se udružimo, možemo da uradimo baš velike stavri“, najavio je Miler Mekintajer.

Kako je sezona krenula za Baskoniju, ovo sada izgleda fenomenalno. Otvorili su sezonu sa četiri poraza u pet mečeva i imali su samo pobedu protiv slabašne Albe. Sada imaju skor 14-12 i na dobrom su putu ka plej-ofu. U ovoj godini imaju šanse jedan evroligaški poraz kod kuće, a do kraja sezone dočekuju Albu, Olimpiju i Efes, gde imaju lepe izglede za sve pobede. Na gostovanja idu Fenerbahčeu, Partizanu, Žalgirisu, Realu i Virtusu. Im i tu izgleda za neke pobede. Miler Mekintajer će verovatno najveći motiv imati u Beogradu na gostovanju bivšem klubu. Već su jednom slavili u Beogradu ove sezone, a to duplo kolo sredinom marta će verovatni biti prelomni momenti oko putnika u plej-of i plej-in Evrolige. Čopor iz Baskije deluje sve krvoločnije...


tagovi

Kodi Miler MekintajerBaskonija

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara