Vejd Boldvin (©MN Press)
Vejd Boldvin (©MN Press)

Zahuktali Makabi obradovao Partizan Mozzart Bet i obezbedio drugu fazu Evrolige

Vreme čitanja: 4min | pet. 22.03.24. | 22:53

Fenerbahče zaustavljen posle četiri uzastopne pobede, slavio je Armani čija nada i dalje tinja

Tešku sezonu iza sebe ima Makabi iz Tel Aviva, tešku iz razloga što je Evroligu igrao samo jednom pred svojom publikom i posle eskalacije sukoba između Izraela i Hamasa preselio se u Beograd. Iako je ovakav rasplet imao negativan uticaj na klupske finansije, nije na ambicije i rezultat, pošto je Ponos Izraela večeras zvanično obezbedio poziciju u drugoj fazi Evrolige. Sada, da li će ići direktno u četvrtfinale, zašt mora da bude među šest, ili će igrati u premijeri plej-ina, videćemo do kraja.

Pobedom nad Bajernom u Minhenu rezultatom 89:74 (22:21, 26:14, 15:27, 26:12) Makabi je vezao trinaestu recku u svim takmičenjima, čime su obezbedili makar deseto mesto na tabeli. Naravno, sa tendencijom ulaska među šest, što bi skinulo teret jedne ili dve dodatne utakmice u plej-inu. Makabijev trijumf obradovao je i Partizan Mozzart Bet, ponajviše jer je Bajern dobio oba meča protiv crno-belih i u slučaju istog skora imao bi prednost. Još jedna dobra vest za ekipu Željka Obradovića večeras, posle poraza Valensije od Monaka...

Izabrane vesti

Utakmica u Minhenu bila je jako uzbudljiva, sa dosta uzbuđenja, te uspona i padova na obe strane. Makabi je posle maestralne druge četvrtine imao i 16 poena više, pred samo poluvreme bilo je 48:32, da bi Bajern u trećem kvartalu potpuno istopio zaostatak i zatim čak poveo sa četiri razlike u odlučujućih deset minuta. Ipak, posle 69:65 za tim Pabla Lasa, sve je palo u vodu jer Makabi ne samo da je uzvratio jako, već je oduvao protivnika sa parketa! Serijom 18:0 za četiri i po minuta Lorenzo Braun i Vejd Boldvin razbucali su Bajernovu odbranu i Makabi odveli na komotnu razliku i naterali domaćina da potpiše kapitulaciju.

Najefikasniji u pobedničkom sastavu bio je Hasijel Rivero sa 17 peona. Boldvin je uprkos sve četiri promašene trojke (0/4) dopisao 15 poena, dok su Braun i Džejms Veb imali po 12 poena. Džoš Nibo je uz 10 poena imao i sedam uhvaćenih lopti, a Bonzi Kolson po šest poena i skokova. Bajern je predvodio Leandro Bolmaro sa 21 poenom, uz četiri skoka i tri asistencije, dok je Serž Ibaka zabeležio 14 poena i osam skokova. Vladimir Lučić je za gotovo 30 minuta imao osam poena i dva skoka.

Bajernu je ovaj poraz dosta zakomplikovao planove, posebno jer su Efes i Armani ostvarili pobede i sada su na recku više.

Olimpija je u Milanu preživela triler sa Fenerbahčeom i nanela mu prvi poraz nakon pet kola – 77:76 (28:18, 15:18, 16:15, 18:25).

Domaćin se ozbiljno kockao sa pobedom u svom Forumu, u kojem je od samog početka maltene imao dvocifrenu prednost koju je čuvao do poslednje četvrtine i onda umalo sve prosuo. Fenerbahče ne samo da se vratio iz minusa koji je pred kraj treće deonice iznosio 13 poena (46:59), nego je posle trojke Skotija Vilbekina stigao i do minimalne prednosti, zatim i +3 nakon minijatura Marka Gudurića i Tarika Biberovića (73:70) na minut i po do kraja. No, tu su gosti stali. Nikola Mirotić je pogodio veliku trojku, zatim i dva slobodna bacanja posle koša Ševona Šildsa, da bi na sedam sekundi pre isteka vremena Biberović zakomplikovao sve trojkom koja je vratila nadu. No, tada je veliku grešku napravio Nik Kalates jer je posle osvojene lopte istu predao u ruke protivnika što je bio i poslednji detalj na utakmici.

Nikolo Meli predvodio je domaći sastav sa 17 poena, dva manje uz pet asistencija imao je Šilds, dok je Mirotić uz 13 poena (3/6 za tri), imao i sedam skokova. Kod gostiju Vilbekin je ubacio 15 poena, mada je za tri šutirao neverovatnih 16 puta (?!) uz pet pogodaka. Biberović je imao 13, a Najdžel Hejs Dejvis 10 poena. Marko Gudurić je odigrao svestranu rolu i za 26 minuta zabeležio osam poena, šest asistencija, pet skokova i tri ukradene lopte za indeks 19.

Fener je sada pod pritiskom jer su Olimpijakos i Makabi dobili, dok je Olimpija ušla u krug četiri tima sa skorom 14-17, gde se nalazi i Partizan Mozzart Bet.

EVROLIGA - 31. kolo

Četvrtak

Efes - Alba 85:84

/Brajant 24 - Olinde 17/

Žalgiris - Baskonija 94:76

/Evans 20 - Mekintajer 16/

Olimpijakos - Asvel 80:64

/Piters 17 - Luvavu 14/

Partizan Mozzart Bet - Real Madrid 76:88

/Kaminski 19 - Hezonja 25/

Petak

Crvena zvezda - Virtus 94:79

/Nedović 25 - Šengelija 25/

Monako - Valensija 79:78

/Blosomgejm, Džejms 17 - Odželej 22/

Panatinaikos - Barselona 89:81

/Nan 22 – Ernangomez 13/

Bajern Minhen - Makabi Tel Aviv 74:89

/Bolmaro 21 – Rivero 17/

Olimpija Milano - Fenerbahče 77:76

/Meli 17 – Vilbekin 15/



tagovi

KK FenerbahčeKK Makabi Tel AvivKK Bajern MinhenOlimpija MilanoEvroligaVladimir LučićMarko Gudurić

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara