Kevin Durant i Kajri Irving (Foto: AFP)
Kevin Durant i Kajri Irving (Foto: AFP)

Zajedno došli, zajedno bi mogli i da napuste Netse: Posle Irvinga i Durant razmišlja o odlasku

Vreme čitanja: 4min | čet. 23.06.22. | 23:47

Budućnost zvezdanog tandema u Bruklinu pod velikim znakom pitanja

Napravio je Bruklin ogroman posao kada je leta 2019. godine potpisao Kevina Duranta i Kajrija Irvinga. U hvalospevima se pisalo o generalnom menadžeru Netsa Šonu Marks. Za samo tri godine uspeo je da zaseni komšije iz Medison Skver Gardena i u Berklejs centru stvori zvezdani tandem koji je pretio da pokori ligu. Tri godine kasnije, sve bi moglo da se sruši kao kula od karata. Irving razmišlja o odlasku, a od njegove sudbine u klubu zavisiće i Durantova.

Uprava Bruklina navodno pregovara sa Irvingom oko zajedničke budućnosti. On ima opciju da za 36.503.300 dolara ostane u klubu još jednu sezonu, postoji i mogućnost potpisivanja dugoročnije saradnje, ali zbog svega što se izdešavalo u sezoni za nama Netsi za tu varijantu nisu previše zagrejani. To je otvorilo i priču o njegovom potencijalnom odlasku, a čitavu situaciju pomno prati Durant, prenosi Šams Čaranija sa Atletika.

Izabrane vesti

Izuzev prve sezone u kojoj očekivanja zbog povrede bivšeg košarkaša Oklahome i Golden Stejta nisu bila prevelika, sastav iz Berklejs centra je u minule dve važio za jednog od glavnih favorita u borbi za šampionski prsten. Nije mu prišao ni blizu. Irvinga su ometale povrede, velika trojka sa Džejmsom Hardenom nije funkcionisala, a do eskalacije je došlo u nedavno okončanoj takmičarskoj godini.

Sve je počelo kada je Irving odbio da se vakciniše i zbog toga je bio odstranjen iz tima. Kako nije bio zaštićen od virusa korona, nije imao ni pravo da trenira sa saigračima, ali ni da brani boje Bruklina na domaćem terenu i dobar deo sezone je proveo van stroja. Vratio se u drugom delu na teren, kada su i bezbednosne i zdravstvene mere blago opuštene, ali je u međuvremenu izgubio 17.000.000 dolara, kao i veliki ugovor sa kompanijom Najki.

Na terenu je po običaju plesao, ali se u međuvremenu pojavio još jedan problem. Harden je zatražio trejd. Na kraju je poslat u Filadelfiju u zamenu za Bena Simonsa (kao i Seta Karija i Andrea Dramonda). Ne baš idealan scenario za Netse, jer su umesto igrača koji nije želeo da bude deo tima dobili košarkaša koji ima problema sa povredom leđa i pritom nije trenirao ni igrao za Seventisikserse jer je bio uporan u želji da promeni sredinu.

Na kraju Australijanac nije ni obukao opremu Netsa. Bilo je priče da bi mogao da pomogne ekipi u plej-ofu, ali je odlučio da presedi seriju prve runde sa Bostonom i usledila je "metla". Bez trijumfa su Netsi završili učešće u doigravanja, a pred početak sezone su bili među glavnim favoritima...

Nizali su se problemi kao na traci. I treća sezona od dolaska strašnog tandema okončana je velikim razočarenjem. Zbog svih nevolja u koje je tim uvalio, uprava nije sigurna da bi potpisivanje dugoročne saradnje sa Irvingom bilo dobro rešenje. Zato bi Bruklinu odgovoralo da iskoristi opciju i odradi još godinu dana aktuelne saradnje ili da od nje odustane i potpiše unosniji, ali i kratkoročniji ugovor - 84.000.000 dolara za dve sezone.

Izgleda da Irving ipak želi da se obezbedi, pa su se u američkim medijima pojavile priče da razmišlja o odlasku. Navodno je sastavio i listu timova u kojima bi voleo da nastavi karijeru. Kako prenosi Adrijan Vojnarovski to su Los Anđeles Lejkersi i Klipersi, Njujork Niksi, Majami Hit, Dalas Maveriksi i Filadelfija Seventisiksersi. Problem je što nijedan od pomenutih timova trenutno nema prostora u budžetu da ga potpiše i bila bi im neophodna pomoć Netsa u razmeni.

Mnogi ovakav razvoj situacije vide kao Irvingovu pregovaračku metodu u pokušaju da sa Netsima izboksuje stabilniji ugovor na više od dve sezone. Ipak, alarm je u klubu nesumnjivo upalila informacija da Durant pomno prati razvoj dešavanja i ozbiljno razmišlja o budućnosti. ESPN veruje da bi u slučaju Irvingovog odlaska Durant shvatio da Bruklin više nema tim šampionskog kalibra i da bi zatražio trejd.

Ben Simons i Kevin Durant na klupi Bruklina (Foto: AFP)Ben Simons i Kevin Durant na klupi Bruklina (Foto: AFP)

Igrač koji je 12 puta nastupao na Ol Staru i osvojio dva prstena sa Golden Stejtom će u nastupajućoj sezoni početi da odrađuje produžetak dogovore saradnje sa Netsima, vredne 194.200.000 evra na četiri godine. S ozbirom da se obavezao na vernost Netsima, Durant se ne bi previše pitao u kojem klubu bi završio u razmeni. Takvom raspletu se nadaju timovi sa manjih tržišta. Iz vedra neba bi dobili priliku da presele jednu od najvećih NBA zvezda u svoje redove.

Utisak je da bi za Netse bilo najbolje da pronađu zajednički jezik sa Irvingom, na taj način zadrže i Duranta. Potom učine sve u svojoj moći da vrate Simonsa na pravi put i svim silama krenu po prsten. U suprotnom ih verovatno čeka nekoliko bolnih godina totalne rekonstrukcije.


tagovi

Bruklin NetsKajri IrvingKevin DurantLos Anđeles LejkersLos Anđeles KlipersNjujork NiksDalas MaveriksFiladelfija SeventisiksersMajami Hit

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara