Kazis Maksvitis (©MN Press)
Kazis Maksvitis (©MN Press)

Žalgiris sa debitantom u Beogradu: Dolazimo ranjeni, ali leže nam protivnici kao Zvezda

Vreme čitanja: 3min | pon. 12.12.22. | 16:03

"Volimo organizovane timove koji igraju prema određenom sistemu, jer u tom slučaju možemo da stvorimo kontra-sistem. Ne bojimo se fizičkog aspekta igre, ali pitanje je koliko ćemo snage imati", rekao je šef struke tima iz Kaunasa Kazis Maksvitis

Košarkaši Crvene zvezde u 13. kolu Evrolige dočekuju Žalgiris u dvorani Aleksandar Nikolić (utorak, 19.00). Oba tima imaju 6-6 učinak u elitnom takmičenju, s tim što su crveno-beli u daleko boljoj formi sa devet vezanih pobeda u oba takmičenja, pet na evrosceni (toliko nanizao još samo Anadolu Efes).

Zvezda će pred svojim navijačima, koji se očekuju u velikom broju na tribinama, ugostiti desetkovanu četu Kazisa Maksvitisa, za koju najmanje tri prvotimca i bitna igrača neće nastupiti, pa bi put Beograda mogao da krene i mladi Kajus Kublickas.

Izabrane vesti

"Prvo, nadam se da ćemo moći da krenemo, jer koliko znam ovog jutra nekoliko aviona nije moglo da poleti iz Kaunasa zbog vremenskih uslova. Takođe se nadam da neće biti novih promena u sastavu i da će Tomas Dimša i Karolis Lukošijunas biti sa nama. Mantas Kalnijetis i Ignas Brazdeikis ostaju u Kaunasu, planiramo da povedemo i Lijutaurasa Lelevičijusa, ali njegovo zdravstveno stanje je još nejasno. Pokušaćemo da registrujemo Kublickasa za prvo gostovanje u Evroligi", rekao je Maksvitis, čija ekipa bi put Beograda trebalo da krene oko 18.00 po lokalnom vremenu (17.00 prema sredonjoevrskom merenju).

Ovaj 186 centimetara visoki košarkaš je za prvi tim Žalgirisa debitovao minulog vikenda, a u pobedi nad Pjeno žvaigždesa proveo je 23 minuta na terenu i postigao četiri poena, uz tri asistencije. U drugoj ligi Litvanije Kublickas je prosečno beležio 9,1 poen i 3,7 završnih dodavanja.

Svestan je Maksvitis da njegovu ekipu čeka veliki izazov.

"Vezali su pet pobeda, promenili trenera i dobili na samopouzdanju i čvrstini. Možda im se malo i sreća osmehnula. Imaju odlične igrače, igraju fizički. Teško je igrati u Beogradu, pred tolikim navijačima. Očekuje nas težak meč, u koji ulazimo ranjeni".

Smatra da crveno-bele nije pokrenuo samo dolazak Duška Ivanovića, već i Luke Vildoze.

"Koliko sam čuo trener je uspostavio red i zadobio poverenje. Nije vam mnogo potrebno u Evroligi - jedan dobar meč, samopouzdanje raste i tim napreduje. Mislim da do napretka u njihovoj igri nije došlo samo zahvaljujući treneru, već i Luki Vildozi. Pokrenuo je Zvedu. Doneo slobodu i improvizaciju inače veoma čvrstoj srpskoj igri. Mnogo toga se u napadu vrti oko Vildoze i Bena Bentila. Naravno, tu su i drugi igrači poput Nemanje Nedovića, Ognjena Dobrića i brojnih drugih lokalnih talenata".

Ipak, ističe i jednu pozitivnu stvar pred gostovanje u Pioniru.

"Moraćemo fizički da im ispariramo. S druge strane, takvi rivalu nam leže. Volimo organizovane timove koji igraju prema određenom sistemu, jer u tom slučaju možemo da stvorimo kontra-sistem. Ne bojimo se fizičkog aspekta igre, češće imamo problema sa dobrim trojkašima. Naravno, pitanje je koliko ćemo snage imati. Tu je bez dileme i pritisak domaće publike".

Dotakao se i činjenice da njegov tim slabo otvara mečeve.

"Razgovaramo, pokušavamo da promenimo rotaciju. Možda ćemo stići do zagravanja, ne znam... Neke stvari se ponavljaju i to nije prijatno. Na početku damo protivniku 10 poena fore i onda počnemo da igramo. Pokušavamo to da izbegnemo i potrudićemo se da nam se ne ponovi", zaključio je Kazis Maksvitis.



tagovi

KK Crvena zvezdaKauno ŽalgirisŽalgiriskk ŽalgirisKazis MaksvitisDuško IvanovićLuka Vildoza

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara