Nemanja Nedović protiv Mornara (Foto: MN Press)
Nemanja Nedović protiv Mornara (Foto: MN Press)

Zvezda bez velike potrošnje štriklirala Mornar i osamila se na čelu ABA lige

Vreme čitanja: 3min | pon. 20.11.23. | 21:43

Ubedljiva i što je još važnije, prilično rutinski izvojevana pobeda izabranika Janisa Sferopulosa

Susret Crvene zvezde i Mornara bio je okršaj timova sa suprotnih krajeva lestvice ABA lige. Crveno-beli su u meč ušli sa učinkom 6-1, Barani sa 1-6. Ozbiljan razlika se i osetila u dvorani Aleksandar Nikolić, a posle 40 minuta borbe - jaz je još veći. Izabranici Janisa Sferopulosa su bez problema opravdali ulogu favorita i pobedom 95:75 se osamili na vrhu tabele.

Zvezda je sada na učinku 7-1, a najbliži pratioci su joj Cedevita Olimpija, Budućnost i Igokea sa 6-2, dok branilac titule Partizan posle poraza od Ljubljančana ima bilans 5-3. Sastav Mihaila Pavićevića je pretrpeo i sedmi poraz, te ima isti učinak kao Split posle osam rundi (1-7).

Izabrane vesti

Na kraju 11 strelaca. Sferopulos je ravnomerno rasporedio minutažu, a nije se upisao samo Miloš Teodosić koji je proveo 10 minuta na parketu, čisto da ostane u ritmu. Izdvojio se Majk Tobi sa 16 poena i šest skokova, a pogodio je i tri trojke iz pet pokušaja za indeks 22. Marko Simonović je odigrao vrlo dobar meč po povratku na parket nakon povrede i ubeležio 13 poena, uz sedam skokova, dok su po 11 poena dodali Stefan Lazarević, Rokas Giedraitis i Nemanja Nedović, s tim što je srpski reprezentativac bio i na pragu dabl-dabla sa devet asistencija.

U ekipi Mornara su se čak svi upisali, a izdvojio se Antabija Voler sa 14 poena. Aleks Gavrilović je dodao jedan manje, dok je dvocifren sa 10 bio i Nemanja Vranješ.

Prilično otvorena igra na početku. Zvezda je pronalazila jednostavna i kvalitetna rešenja na protivničkoj polovini i polako podizala nivo igre u odbrani. Lopta se dobro kretala u napadu, pa su se članovi startne petorke redom upisivali u listu strelaca, ušli su u prvi števi sa distance, da bi posle Nedovićevog crveno-beli poveli 15:9. Usledila je serija 8:0, koju je trojkom krunisao Giedraitis, a onda je Simonović nanizao tri dvojke, da bi se na odmor otišlo sa 29:17 na semaforu.

Dobro je odreagovao Mornar posle pauze. Voler je povukao, Lazarević propustio nekoliko prilika u napadu, da bi posle trojke Kovačevića gosti prišli na 32:25. Ipak, serijom 7:0 domaćin je vratio stvari na svoje mesto. Čuvali su crveno-beli višak, ali Mornar im nije dozvoljavao da se odlepe, pa je posle trojke Vranješa ponovo prišao na minus osam. Usledio je tajm-aut Sferopulosa, posle kojeg Zvezda pravi novu seriju za 50:35 na 80 sekundi do poluvremena. Ilić je krunisao dobru rolu u završnici druge deonice efektnim zakucavanjem za konačnih 52:39 posle 20 minuta. Interesantno je da su se za dve četvrtine upisali svi košarkaši Crvene zvezde izuzev Teodosića, a najefikasniji je bio Giedraitis sa devet poena.

Mornar je još jednom dobro otvorio četvrtinu, sa dosta energije, ali je uspeo da svede zaostatak samo na osam poena (54:46). Nedović je potom preuzeo stvari u svoje ruke i odbio nalet rivala, da bi posle trojke Tobija sredinom treće deonice crveno-beli ponovo stigli do plus 15 (67:52). Mogla je Zvezda i do plus 20 posle dobre sekvence Tobija, ali se na poslednji odmor otišlo sa 78:60 u Pioniru.

Prebacili su ipak marginu od plus 20 domaći igrači na samom startu odlučujućeg perioda, kada je Tobi ubacio novu trojku posle dodavanja Teodosića. I u nastavku se razlika kretala oko 20 poena. Nisu crveno-beli pokazali preveliku ambiciju da značajno uvećaju suficit, a nije ni Mornar mogao ozbiljno da se približi. Sferopulos je iskoristio priliku da odmori ključne igrače, ali i da vrati u ritam Simonovića i pojedince koji su bili u drugom planu poput Ilića i Kuzmića. Bilo je i to sasvim dovoljno za sedmi trijumf u regionalnom takmičenju.

ABA LIGA - 8. KOLO

Petak

Split - Zadar 75:82

/Saliven 15 - Božić 28/

Studentski centar - Cibona 93:101

/Drežnjak 25 - Aranitović 21/

Subota

Igokea - Budućnost 88:74

/Tanasković 24 - Megi 14/

Borac Mozzart - FMP 96:75

/Segu 17 - Beson 21/

Nedelja

Mega MIS - Krka 71:77

/Plavšić 16, Topić 16 - Stergar 25/

Ponedeljak

Cedevita Olimpija - Partizan Mozzart Bet 95:91

/Blažič 29 - Kaminski 20/

Crvena zvezda - Mornar 95:75

/Tobi 16 - Voler 14/



tagovi

KK Crvena zvezdaKK MornarMornar BarRokas GiedraitisMarko SimonovićDalibor Ilić

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara