Dejan Radonjić i Željko Obradović (Foto: MN Press)
Dejan Radonjić i Željko Obradović (Foto: MN Press)

Zvezda i Partizan u finalima prestižnih turnira: Radonjićeve glavobolje zbog Vajta, Žoc protiv Saleta

Vreme čitanja: 6min | ned. 12.09.21. | 13:44

Košarkaši Crvene zvezde se u finalu Magenta kupa u Minhenu sastaju sa domaćinom Bajernom, dok će se Partizan odmeriti sa Fenerbahčeom u borbi za trofej istanbulskog turnira

Najtrofejniji srpski klubovi nastavljaju sa pripremama za predstojeću sezonu. Crvena zvezda je u polufinalu prestižnog turnira u Minhenu ubedljivo savladala Panatinaikosa (83:55), ali je doživela peh. Ostala je bez krilnog centra Arona Vajta, koji je doživeo prelom podlaktične kosti i čeka ga pauza od šest nedelja posle operacije. Partizan je na jakom turniru u Istanbulu u prvom odmeravanju snaga sa jednom evroligaškom ekipom ove predsezone slavio posle drame i tri produžetka. Puleni Željka Obradovića su nakon velike borbe na pleća oborili Monako Zvezdana Mitrovića (120:114).

Crveno-beli će u finalu Magenta kupa igrati protiv domaćina - minhenskog Bajerna (18.00), koji je u drugom polufinalnom duelu bio više nego ubedljiv protiv Virtusa iz Bolonje (90:66). Crno-bele u Istanbulu očekuje još jedan veliki izazov, za trofej će se boriti sa ekipom Fenerbahčea, koju od ovog leta sa klupe predvodi Aleksandar Đorđević (19.00). Turski sastav je u drugom polufinalu bio bolji od Uniksa iz Kazanja (81:79).

Izabrane vesti

Aktuelni šampion Srbije je posle trijumfa nad FMP-om, Megom i rumunskom Oradeom u prvoj velikoj proveri bio više nego ubedljiv. Iako nije blistao u prvom poluvremenu polufinalnog susreta u Audi Domu, podigao je nivo obrtaja u drugom i pre svega sjajnom igrom u trećem kvartalu slomio ekipu Dimitrisa Priftisa.

Štucao je Zvezdin napad u uvodnih 20 minuta. Nije bilo raspoloženog igrača u redovima ekipe Dejana Radonjića, koji je mogao da povuče i omogući ekipi da vrlo dobru igru u odbrani pretoči u prednost. Osiclacije su normalna stvar tokom priprema, posebno jer su crveno-beli tokom leta doživeli brojne promene, pa će tako biti potrebno određeno vreme da stvari dođu na svoje mesto. Dobar znak je svakako osetan napredak u drugom delu igre. Zvezdini napadi su izgledali daleko tečnije po povratku sa pauze. U prvih 20 minuta je bilo problema u organizaciji na protivničkoj polovini, pa su Radonjićevi puleni rešenja tražili šutem sa distance, koji ih ipak nije služio. Samo dva precizna hica iz 17 pokušaja.

To se promenilo u nastavku. Nikola Kalinić i Nikola Ivanović su dali Zvezdi neophodnu energiju, ali i smirenost u napadu. Odbrana je ostala na visokom nivou, te je srpski šampion vrlo brzo preuzeo konce igre. Postigao je 32 poena u trećoj deonici, koliko i za čitavo prvo poluvreme. Rival je limitiran na samo osam poena.

Ipak, senku na odlično izdanje u drugom poluvremenu, koje bi trebalo da bude model Zvezdine igre u predstojećoj sezoni, bacila je stravična povreda Arona Vajta. Amerikanac je izuzetno nezgodno pao posle jednog atraktivnog zakucavanja u kontri. Sleteo je na levu ruku i potom udario glavom o pod. Došlo je do pucanja arkade, te mu se krv slivala niz lice, ali je odmah bilo jasno da je povreda ruke daleko ozbiljnija. Sa strahom na licu se momentalno uhvatio za ručni zglob. Bio je svestan da nije dobro prošao. Odmah je odveden u svlačionicu, povreda arkade je hitro sanirana, a potom je ekspresno poslat na snimanje ruke, kako bi se utvrdio tip i stepen povrede. Ustanovljeno je da je došlo do preloma podlaktične kosti. Vajt je sinoć operisan, a procene su da će van terena provesti nekoliko meseci.

Povreda odličnog krilnog centra svakako je peh za Crvenu zvezdu pred okršaj sa sastavom Andree Trinkijerija u finalu turnira u Minhenu, ali i za početak sezone. Amerikanac je za kratko vreme pokazao da bi mogao da bude važan adut Dejana Radonjića u prestojećoj takmičarskoj godini, ali će crnogorskom stručnjaku na raspolaganju biti tek od novembra, kako stoje stvari.

Što se tiče narendog protivnika, Bajern je u polufinalu Magenta kupa deklasirao Virtus iz Bolonje i pokazao da je preko leta napravio odličnu ekipu, te i da će se izvesno ponovo boriti za plasman u plej-of Evrolige. Možda i nešto više. Dominirala je četa Andree Trinkijerija protiv italijanskog šampiona i neočekivano lako i ubedljivo stigla do pobede.

Igrala je sjajno na oba kraja terena. Postigla 33 poena u tranziciji, gotovo 60 od ukupnih 90 ubacila posle asistencija i na svojoj polovini iznudila 20 grešaka protivnika. Put ka trijumfu je sa 18 poena trasirao novajlija Andreas Obst, dok je odličan bio i Vladimir Lučić sa 14. Novajlija iz CSKA Darun Hilijard je brojao do 15, iskusni Dešon Tomas je dodao 11 poena, do je dvocifren sa 10 bio i Žan Mark Šiško. Bivši igrač Partizana i reprezentativac Srbije Ognjen Jaramaz je u trijumfu nad Virtusom ubacio devet poena, dok u timu nije bilo doskorašnjeg igrača Crvene zvezde Korija Voldena.

Večeras na teren ponovo izlaze i košarkaši Partizana, koji su u pravom košarkaškom spektaklu u polufinalu Istanbul kupa na pleća oborili Monako. Nije bilo dovoljno 50 minuta košarke da se u okršaju srpskog i francuskog kluba pronađe pobednik, pa je tek posle trećeg produžetka ekipa Željka Obradovića slavila.

Dokazao je Partizan da već ima potreban kvalitet da se nosi sa jednom ekipom iz Evrolige. Kao i da ima čelične živce, puno strpljenja i energije. Ali i neke sjajne pojedince u svojim redovima. Ponovo je zablistao Alen Smailagić, koji posle dvogodišnje epizode u Golden Stejt Voriorsima preti da postane jedan od najboljih igrača na Jadranu.

Crno-beli su u prvom poluvremenu delovali daleko bolje od rivala. Posle prilično izjednačenog prvog kvartala, preuzeli su stvari u svoje ruke i prevođeni Smailagićem, kao i američkim tandemom Zek Ledej - Kevin Panter stekli 15 poena prednosti pred veliki odmor. Posebno impresionira činjenica da su Obradovićevi puleni jednoj atletski sjajnoj ekipi ubacili 51 poen za poluvreme. Imao je Partizan problema sa organizacijom napada u dosadašnjem toku priprema, ali izgleda da stvari polako dolaze na svoje mesto.

Ipak, četa Zvezdana Mitrovića je po povratku sa pauze pokazala da je sa razlogom član elitnog takmičenja ove sezone. Ekipa je pretrpela brojne promene tokom leta, ali je crnogorski stručnjak ponovo okupio tim po svom ukusu. Satkan od sjajnih atleta, ikvalitetnih ndividualaca i vrsnih šutera. Jedna od njih je i reprezentativac Srbije Danilo Anđušić, koji je uz pomoć Jakube Utare i Dontea Hola povukao Kneževe u trećem kvartalu i doveo ih na samo dva poena zaostatka. U poslednjoj deonici se vodila velika borba, Monako nije odustajao, pa je na kraju izborio i dodatnih pet minuta (ispostaviće se 15).

Neizvesnost se prenela i u prvi, pa potom i drugi produžetak, da bi Partizan najpre preko Miletića i Madara stekao osetniju prednost u trećem, a potom preko Ledeja i Pantera overio pobedu i plasman u finale.

Smailagić je meč okončao sa čak 32 poena (osam skokova), ispratio ga je Ledej sa 23, dok je Panter dodao dva manje od sunarodnika. Odličan i Jam Madar, talentovani Izraelac je postigao 19 poena, a u pojedinim momentima je odlično dirigovao igrom crno-belih, te je susret okončao sa sedam asistencija.

Ekipu Željka Obradovića sada čeka još teži ispit. Fenerbahče je pretrpeo ozbiljne promene tokom leta, pa je nakon razočaravajuće sezone doživeo i promenu na klupi. Doduše, Igor Kokošov je na sopstvenu inicijativu napustio ekipu, kako bi se vratio u NBA (pomoćnik Džejsona Kida u Dalasu). Nastavio je Fener da održava tradiciju, pa je na njegovo mesto postavio još jednog srpskog trenera - aktuelnog šampiona Italije Aleksandra Đorđevića.

Sastav iz Istanbula je nešto kasnije od crno-belih počeo sa pripremama za nastupajuću sezonu. Duel sa Uniksom bio mu je tek drugi na pripremama, prethodno je na Đorđevićevom debiju slavio protiv Jalove (88:77). Uniks je ipak bio daleko veći zalogaj, ali je i taj ispit bivši selektor Srbije uspešno položio.

Fener je u dramatičnoj završnici stigao do pobede, posle poena novajlije Pjerije Henrija u poslednjim sekundama. Nando De Kolo je bio daleko najzaslužniji za trijumf, pored asistencije za reprezentativca Senegala u smiraj susreta, ubacio je 23 poena sastavu iz Kazanja. Dvocifren je bio još centar Devin Buker sa 15 poena.



tagovi

KK PartizanKK Crvena zvezdaKK Bajern MinhenKK FenerbahčeDejan RadonjićEron VajtŽeljko ObradovićAleksandar Đorđević

Obaveštavaj me

KK Partizan
KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara