Nikola Kalinić protiv Studentskog centra (Foto: Starsport)
Nikola Kalinić protiv Studentskog centra (Foto: Starsport)

Zvezda podesila nišanske sprave za Barsu: Kiša trojki, sjajni Kalinić i rutina sa Podgoričanima

Vreme čitanja: 4min | pon. 14.03.22. | 19:38

Košarkaši Crvene zvezde u 22. rundi ABA lige savladali Studentski centar

Posle paklenog rasporeda, čak četiri utakmice u sedam dana, dobili su košarkaši Crvene zvezde zaslužena tri dana odmora. Vratili su se posle kraćeg predaha na teren i nastavili sa pobedama. U dvorani Aleksandar Nikolić moć srpskog evroligaša osetio je Studentski centar. Pružili su Podgoričani pristojan otpor, ali je četa Dejana Radonjića držala stvari pod kontrolom od prvog do poslednjeg minuta - 94:84.

Bitan trijumf crveno-belih. Vratili su se na pobednički kolosek u regionalnom šampionatu posle poraza u Večitom derbiju i nastavili seriju pobeda koju su počeli u Evroligi. Posle Reala i Makabija došli su i do trećeg vezanog trijumfa. Što je još bitnije, čini se da nisu potrošili previše energije. Kombinovao je Radonjić, trudio se da sačuva svežinu u ekipi koliko je to moguće. Prava uvertira za najteže gostovanje u Evropi koje tim sa Malog Kalemegdana čeka za četiri dana - meč 30. kola Evrolige u Barseloni.

Izabrane vesti

Nije Zvezdina igra večeras bila potpuno tečna. Bilo je oscilacija, posebno na ulasku u poslednju deonicu, ali ni u jednom trenutku se nije stekao utisak da bi crveno-beli mogli da ispuste pobedu. Umeli su i košarkaši Studentskog centra da zaprete u serijama, ali Radonjićeva četa je uvek imala spreman odgovor.

Kada god je bilo potrebno, Nikola Kalinić je bio spreman da povuče. Kao pravi lider. Susret je okončao sa 23 poena bez promašaja za dva (4/4) i uz 4/6 van linije za tri poena. Titulu igrača utakmice podelio je sa večeras savršenim Lukom Mitrovićem, koji je ubacio svaki šut koji je poslao kao protivničkom košu - 2/2 za dva i 1/1 za tri, kao i 4/4 sa linije penala. Imao je 11 poena i devet skokova, za indeks 25 (kao i Kalinić). Crveno-beli su ubacili 15 trojki iz 36 pokušaja, a pomenuti dvojac ispratili su Ognjen Dobrić sa 18, kao i kapiten Branko Lazić sa 11 poena.

U ekipi Andreja Žakelja izdvojio se Kenan Kamenjaš sa 20 poena i sedam uhvaćenih lopti, Flečer Megi je dodao 13, dok je 11 uz šest asistencija ubacio Erik Nil. Dvocifren sa 10 poena i Nikola Pavlićević.

CRVENA ZVEZDA - STUDENTSKI CENTAR 94:84

/24:19, 28:24, 17:13, 25:28/

Crvena zvezda: Lazarević 4, Volters 9, Davidovac 4, Mitrović 11, Lazić 11, Kalinić 23, Dobrić 18, Simonović 5, Ivanović 5, Marković, Vajt 2, Kuzmić 2

Studentski centar: Nil 11, Megi 13, Pavlićević 10, Slavković 8, Hadžibegović 6, Starovlah, Baćović 8, Ivišić, Edvardsa 8, Kamenjaš 20

Kako bi susret u Pioniru mogao da se odvije postalo je jasno već posle 20 sekundi. Nikola Kalinić je u prvom napadu na meču opalio sa distance i provukao loptu kroz mrežicu. Goste je povukao sjajni Flečer Megi, koji je sa dve trojke doneo preokret, ali ubrzo je Zvezda uspostavila kontrolu. U laganom ritmu i prilično otvorenoj igri bolje se snašla i na prvi odmor otišla sa pet poena viška. Najveće zasluge za to idu na račun Kalinića koji je ubacio osam poena, ali i Luke Mitrovića koji je sa zvukom sirene pogodio prvi trojku u sezoni (iz drugog pokušaja).

Druga deonica prošla je u sličnom ritmu, oba tima su bila još efikasnija, ali su crveno-beli serijom trojki uspeli da održe prednost i uvećaju je na devet poena. Šest šuteva sa distance ubacili su domaći košarkaši u drugom periodu, redom su pogađali Kalinić, Dobrić, Ivanovića, kao i Marko Simonović. Studentski centar je koliko toliko uspeo da odgovori, pa je ostao na dostižnom minusu posle 20 minuta.

Kalinić je bio prva figura utakmice sa 14 poena, a svi igrači kojima je Radonjić ukazao šansu izuzev povratnika Stefana Markovića i kapitena Branka Lazića su se upisali u listu strelaca. Sa druge strane je Kenan Kamenjaš došao do 14 poena, Megi je dodao 10. MVP minulog kola Jadranske lige Erik Nil u prvom poluvremenu ubacio je svega dva poena, ali je ubeležio četiri asistencije i dve ukradene lopte.

Treći kvartal počeo je kao i prvi - trojkom. Ovoga puta sa distance je bio precizan Ognjen Dobrić. Vrlo brzo se moglo primetiti i da su košarkaši srpskog šampiona počeli da shvataju defanzivne zadatka sa većom dozom ozbiljnosti, pa je tako i prednost domaćina iz minuta u minut rasla. Zaigrali su crveno-beli svoju prepoznatljivu igru, iz jake odbrane igrali sjajno u tranziciji, došli i do maksimalnih +19, da bi trojkama Edvardsa i Pavličevića u poslednjem minutu deonice gosti sveli minus na 13 poena.

Zašrkipala je Zvezdina igra početkom odlučujučeg kvartala, a na drugoj strani se raspucao Edvards. Nastavio je Amerikanac gde je stao u finišu trećeg kvartala i sa dve trojke istopio minus Podgoričana na samo četiri poena. Gubili su crveno-beli lopte, često previše ležerno igrali u napadu, pa je Radonjić morao da reaguje. Vratio je lidera ove ekipe Kalinića na teren, on je povukao ekipu, odbio nalet rivala i trasirao put ka pobedi. Probudio se Erik Nil i sa dve vezane trojke pokušao da vrati goste, ali je Zvezda preko Kalinića i kapitena Lazića dolazila do rešenja u napadu i mirno privela meč kraju.

ABA LIGA - 22. KOLO

Petak

Igokea - Zadar 79:67

/Jošilo 17 - Tompson, Karter 16/

Split - Mornar 76:67

/Džons 18 - Jeremić 20/

Subota

Borac - Krka 77:68

/Hejl 23 - Tomas 19/

Nedelja

Cedevita - Mega Mozzart 92:81

/Murič 16 - Đurišić 16/

Budućnost - Partizan 72:80

/Peri 16, Madar 13/

FMP - Cibona 76:71

/Džouns 15 - Draždenjak 15/

Ponedeljak

Crvena zvezda - Studentski centar 94:84

/Kalinić 23 - Kamenjaš 20/



tagovi

KK Crvena zvezdaStudentski centarNikola KalinićDejan RadonjićLuka MitrovićMarko SimonovićKenan KamenjašFlečer MegiABA liga

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara