Luka Mitrović (Foto: Starsport)
Luka Mitrović (Foto: Starsport)

Zvezda se vratila i ponovo ubija velikane jakom odbranom

Vreme čitanja: 4min | čet. 24.11.22. | 19:28

Treća vezana pobeda košarkaša Crvene zvezde u Evroligi, Ponos Izraela pao u grotlu Pionira - 69:68

Ponovo je Nemanja Nedović oživeo Crvenu zvezdu. Vratio joj puls u prelomnim trenucima, a onda uz pomoć saigrača i čelične odbrane trasirao put ka pobedi. Crveno-beli su ostvarili i četvrti vezani trijumf pod vođstvom Duška Ivanovića, treći u nizu u Evroligi - 69:68.

Lavovska borba se vodila u krcatoj dvorani Aleksandar Nikolić, crveno-beli su uglavnom bili u prednosti, ali ih je Makabi gušio preko sjajnog Lorenza Brauna. Nisu se gosti predavali, uspeli i da preokrenu rezultat u trećoj četvrtini, kada je baš Nedović prodrmao srpskog i regionalnog šampiona prvom trojkom na utakmici. Ušlo se u neizvesnu završnicu, iako je Zvezda imala osam poena viška na tri mintua do kraja, a sve je stalo u poslednje 24 sekunde, pri vođstvu domaćina 69:68. Ukrali su crveno-beli loptu, ali nisu uspeli da je zadrže. Makabiju je ostalo još devet sekundi za pobedu, Braun je šutirao iz teške pozicije i promašio! Usledila je erupcija u Pioniru!

Izabrane vesti

Nedović je sa 12 poena bio najefikasniji u pobedničkoj ekipi, većinu je postigao u prelomnim momentima. Nije najbolje otvorio utakmicu, ali je ponovo preuzeo odgovornost kada je bilo najbitnije i poneo velike zasluge za trijumf.

Ispratio ga je Hasan Martin sa 11 poena i šest skokova. Amerikanac je odigrao bitnu ulogu u završnici, dobro se snalazio u čvrstoj borbi pod obručima i sa linije penala držao crveno-bele u igri.

Ben Bentil je dodao devet poena, Luka Mitrović osam, ali se i povredio u završnici susreta, pa je skuipa proveo 13 minuta u igri.

Sa druge strane sjajna partija bivšeg igrača Crvene zvezde Lorenza Brauna. Ubacio je 23 poena, uz sedam asistencija i šest skokova (indeks 30), dok je Roman Sorkin odigrao meč karijere i upisao 16 poena, uz šest skokova (indeks 20). Džoš Nibo je još bio dvocifren sa 10 poena.

CRVENA ZVEZDA – MAKABI TEL AVIV 69:68

(27:18, 9:11, 14:18, 19:21)

Dvorana: Aleksandar Nikolić

Sudije: Olegs Latiševs, Mehdi Difala, Sauliju Racis

Crvena zvezda: Holand 4, Vildoza 6, Mitrović 8, Lazić, Martin 11, Dobrić 5, Ivanović 6, Nedović 12, Marković, Kuzmić 2, Petrušev 6, Bentič 9

Makabi: Adams, Braun 23, Boldvin 6, Martin 5, Sorkin 16, Pnini, DiBartolomeo 3, Hilijard 2, Holins, Pojtres, Nibo 10, Kolson 3

Odlepila se Crvena zvezda na prvu veću prednost serijom 11:3 sredinom uvodne deonice. Bentil je u teškoj situaciji uspeo da izvuče tri penala i potom sva tri da realizuje, nadovezao se Vildoza trojkom, a onda je usledio Holandov mini-šou. Ukrao je živu loptu Braunu, potom mu je plej Makabija izvratio istom merom, ali je na kraju lopta nekako završila u rukama Zvezdinog Amerikanca koji je pogodio sa poludistance i potom doneo Ivanovićevoj četi osam poena viška na četiri minuta do isteka prvog kvartala. Braun je šutem sa distance pravio probleme bivšem timu, ali su crveno-beli uspeli da očuvaju prednost zahvaljujući sjajnoj završnici Petruševa. Najpre je iz teške situacije pod košem izvukao polaganje, a onda sa zvukom sirene pogodio trojku iz ugla za 27:18 pred prvi odmor.

U drugom kvartalu su oba tima podigla zid ispred koševa. Mnogo se teže dolazilo do poena, čini se da je i umor počeo da isplivava na površinu. Rotirali su Kataš i Ivanović tražeći dobitnu kombinaciju, ali posle prilično dinamične i atraktivne uvodne deonice, u drugoj se vodio rat. Nije bilo lepo, ali je Zvezda prebolela napadačku stagnaciju i požrtvovanom igrom u odbrani sačuvala prednost. Interesantno je da nijedna ekipa nije izašla iz bonusa, da je palo skupa 20 poena (11:9 za Makabi), a crveno-beli su odmor dočekali sa 36:29. Moglo je da bude drugačije da je Ostin Holins bio par milisekundi brži, ali je zakasnio u poslednjim trenucima, pa mu se trojka nije važila.

Ben Bentil (Foto: Starsport)Ben Bentil (Foto: Starsport)


Nije Zvezda ni po povratku sa odmora uspevala da pronađe ritam u napadu, Makabi jeste. Preko Romana Sorkina je istopio deficit, a onda je Ivanović poslao loptu pravo u ruke Braunu, koji je u kontri sredinom kvartala preokrenuo rezultat (39:38). A onda su Nedović trojkom i Mitrović polaganjem iz rolinga vratili crveno-belima puls. Vodila se velika borba do kraja deonice, a četa Duška Ivanovića je sačuvala tri poena viška za poslednjih 10 minuta (50:47).

Usledila je borba do poslednje kapi znoja u odlučujućoj četvrtini. Agresivna igra u odbrani na obe strane, vodila se bitka za svaku loptu, a Zvezda je zahvaljujući smirenosti Nemanje Nedovića uspevala da sačuva prednost. Ponovo je blistao kada je bilo najpotrebnije i tražio pametna rešenja. Prodorom, trojkom, pa bacanjima ostavio crveno-bele iznad vode, a onda je Ivanovićeva četa staloženm napadima i fanatičnom odbranom čuvala višak. Nedović je na tri minuta do kraja presekao jedan izlazni pas rivala, otvorio kontru Dobriću koji laganim polaganjem donosi crveno-belima osam poena viška. Ipak, vratio se Makabi. Ušlo se u dramatičnu završnicu, gosti su imali dva napada za pobedu. Zaustavila je Zvezda prvi, a onda naterala Brauna da uzme težak šut i promaši, pa je počelo veliko slavlje u dvorani Aleksandar Nikolić-

EVROLIGA, 10. KOLO

Četvrtak

Crvena zvezda - Makabi Tel Aviv 69:68

/Nedović 12 - Braun 23/

20.00: (1,15) Olimpijakos (13,95) Alba Berlin (6,00)

20.30: (2,70) Olimpija Milano (14,5) Fenerbahče (1,55)

20.45: (1,20) Real Madrid (19,0) Partizan (5,00)

Petak

19.00: (1,30) Monako (16,0) Bajern (3,90)

20.00: (1,35) Panatinaikos (16.0) Asvel (3,50)

20.30: (1,17) Barselona (20,0) Baskonija (5,50

20.30: (2,15) Virtus (14,5) Anadolu Efes (1,80)

20.45: (1,45) Valensija (15,0) Žalgiris (3,05)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaKK Makabi Tel AvivDuško Ivanović

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara