Fakundo Kampaco i Džered Harper (Foto: MN Press)
Fakundo Kampaco i Džered Harper (Foto: MN Press)

Zvezda vratila stari sjaj i po Kampacovim notama očitala lekciju Valensiji

Vreme čitanja: 5min | sre. 29.03.23. | 20:51

Kriza je prošlost na Malom Kalemegdanu, posle Baskonije pao još jedan španski evroligaš u prepoznatljivoj atmosferi dvorane Aleksandar Nikolić

U rečniku Crvene zvezde nema predaje. Iako su serijom slabih rezultata, koji su došli kao posledica brojnih nepovoljnih okolnosti, košarkaši srpskog i regionalnog šampiona značajno ugrozili šanse za plasman u plej-of Evrolige, neće odustati dok god ih ima. A nada tinja i posle Valensije, jer je četa Duška Ivanovića očitala lekciju još jednom španskom timu i upisala pobedu broj 14. u elitnom takmičenju ove sezone - 92:73.

Držali su konce igre Ivanovićevi izabranici od sredine druge deonice do kraja. Držala se Valensije do odlučujućih 10 minuta, a onda je nošena hukom sa tribina Zvezda zategla odbranu i po notama Fakunda Kampaca srušila još jedan španski tim. Okončala deveti sudar sa timom iz Fontete, osmom pobedom u međusobnim okršajima. Do kraja ligaškog dela ima još tri utakmice, u petak gostuje Asvelu, potom dočekuje Olimpijakos i Fenerbahče. Šanse su još male, ali postoje i sada je jasno da će se crveno-beli boriti do poslednjeg trenutka.

Izabrane vesti

I bez Nemanje Nedovića, koji je po svemu sudeći bio među igračima koji zbog zdravstvenog stanja nisu mogli da izađu na crtu Mornaru za vikend, crveno-beli su pokazali pravo lice. Podsetili na period kada su redom obarali protivnike na najvećoj evropskoj pozoronici. A sada su još i jači za Fakunda Kampaca koji je još jednom pokazao klasu. Dominirao i bez hrpe postignutih koševa. Razigravao, diktirao tempo, izgarao u odbrani. Ponovo svima dao primer sa kojim žarom mora da se igra na najvišem nivou, hranio se energijom sa ispunjenih tribina, sa kojih je punih 40 minuta (i duže) odzvanjala pesma.

Večeras je argentinski as brojao do 15, iako je dugo bio na jednocifrenom učinku, ali je u poslednjem kvartalu rešio i poenima da začini pobedu nad Valensijom. Sedam puta je spojio i saigrače sa koševima, pa je sa indeksom 22 okončao susret.

Posle nekog vremena je i Filip Petrušev zasijao punim sjajam: 20 poena, sedam skokova i najveći indeks na utakmici - 26. "Ukrao" je Kampacu titulu najboljeg igrača susreta, ali ne bi i on pružio takvu partiju da nije bilo Zvezdinog "floor general-a".

Odlično veče imao je i Ognjen Dobrić sa 16 poena, dok je dvocifren sa 10 bio i Ben Bentil. Luka Vildoza je bio blizu dabl-dabla sa devet poena i sedam završnih dodavanja.

U poraženom saastavu 14 poena Džone Radeba, po 12 su dodali Kris Džons i Džered Haprer, po 10 Viktor Klaver i Ćabi Lopez Arostegi.

Crveno-beli su nošeni sjajnom podrškom sa tribina dobro otvorili meč i za dva minuta napravili seriju 7:2. Ipak, usledila je reakcija rivala koji trojkom Klavera dolazi do izjednačenja. Odgovorio mu je Vildoza istom merom, ponovo se Zvezda odlepila i čuvala višak sve do poslednjeg minuta, kada je Valensija preko Harpera i Lopez Arostegija stigla do preokreta i minimalne prednost pred prvi odmor.

Posle uvodnog egala u drugom kvartalu, Zvezda je počela da gradi prednost posle dve vezane realizacije za dva poena Bena Bentila, a onda su Vildoza i Holand trojkama digli publiku na noge. Kampacova asistencija za Martina i zakucavanje američkog centra su potom zapalili tribine za 41:33 na tri i po minuta do velikog odmora. Uspela je Valensija ipak da se sabere i preko raspoložegno Radeba držala priključak, da bi posle 20 minuta košarke u Pioniru rezultat iznosio 46:41.

Crvena zvezda je na poluvremenu imala čak devet strelaca, prednjačio je Martin sa sedam poena, dok je goste u igri držao nešto bolji skok (17:14), uz sedam pogođenih trojki. Radebo sa 12 i Lopez Arostegi sa osam poena su predvodili navalu Valensije.

Napunili su Ivanovićevi izabranici baterije tokom pauze i sa novom energijom otvorili treću deonicu. Razigrao se i Petrušev, pa je posle tri i po minuta igre ne semaforu stajalo 53:43 za domaćina. Napad je vrlo dobro funkcionisao, ali je utisak da je nedostajala nešto čvršća odbrana da bi se crveno-beli u potpunosti odlepili. Klaver, Dubljević, Džons i Harper su držali goste u životu. Ipak, čuvali su prednost zahvaljujući dobrim rešenjima na protivničkoj polovini i poslednji odmor dočekali sa 69:62. Dobrić je u poslednjim sekundama promašio trojku za dvocifrenu prednost.

Držala se Valensija dok ponovo tribine nisu proključale posle trojke Džona Holanda. Ostao je sam kao duh, Kampacu to nije promaklo, poslao mu je pas preko čitavog reketa, ostavio idealnu poziciju, koju iskusni šuter nije mogao da propusti. Povela je Zvezda na nešto više od šest i po minuta do kraja sa 12 razlike, a onda je Dobrić postao omiljena Fakuova meta i Valensijin dželat. Trojkom na tri minuta do kraja vratio je višak na 12 poena i postalo je prilično jasno da gostima iz Španije nema spasa. Da će i na petom gostovanju pred navijačima srpskog i regionalnog šampiona pretrpeti poraz. Petrušev je potom pogodio pod faulom, realizovao i dodatno bacanje po ulasku u poslednja dva minuta i sve je bilo gotovo.

--- Evroliga, 31. kolo ---

CRVENA ZVEZDA - VALENSIJA 92:73

/20:21, 26:20, 23:21, 23:11/

Dvorana Aleksandar Nikolić, Beograd.

Gledalaca: Oko 8.000;

Sudije: Medi Difala, Pjotr Pastusjak, Sefi Šemeš.

CRVENA ZVEZDA: Holand 6, Vildoza 9 (7as), Lazarević -, Kampaco 15 (7as), Mitrović 6 (4sk), Martin 7 (4sk), Dobrić 16, Ivanović 3, Marković -, Kuzmić -, Petrušev 20 (7sk), Bentil 10.

VALENSIJA: Harper 12, Klaver 10, Puerto 2, Pradilja 2, Veb 3, Lopez Arostegi 10 (5sk), Džons 12 (5as), Radebo 14, Evans -, Evans -, Dubljević 5 (6sk), Hermanson -, Rivero 3.

-----------------------

EVROLIGA - 31.kolo

Utorak

Makabi Tel Aviv - Virtus Bolonja 111:80

/Hilijard 16 – Odželeje 16/

Anadolu Efes - Olimpija Milano 89:69

/Larkin 18 - Luvavu Kabaro 19/

Panatinaikos - Bajern Minhen 86:76

/Papajanis 24 - Vajler Beb, Obst 12/

Baskonia - Alba 93:87

/Kocar 23 – Vecel 13/

Partizan Mozzart Bet - Barselona 80:89

/Egzum 24 - Laprovitola 25/

Sreda

Žalgiris - Monako 79:70

/Brazdeikis 22 - Lojd, Motiejunas 13/

Crvena zvezda - Valensija 92:73

/Petrušev 20 - Radebo 14/

Olimpijakos - Asvel U TOKU

Real Madrid - Fenerbahče (U TOKU)



tagovi

KK Crvena zvezdaKK ValensijaDuško IvanovićFakundo KampacoLuka VildozaHasan MartinFilip Petrušev

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara