Zvezdin povratak među najbolje i ključno pitanje u Atini - kako zaustaviti rekonstruisani PAO?

Vreme čitanja: 4min | čet. 03.10.19. | 08:20

Zeleni doživeli brojne promene u timu nakon debakla od Reala prošle sezone

Godinu dana navijači Crvene zvezde čekali su na povratak voljenog kluba u najjače košarkaško takmičenje na Starom kontinentu. Protekla sezona Evrolige prošla je bez učešća crveno-belih, pošto je njihovo mesto zauzela podgorička Budućnost nakon pobede u finalu ABA lige. Ali ispostavilo se da je osveta spora i dostižna - Zvezda je uzvratila minulog proleća na Jadranu i samim tim zaslužila da ovog četvrtka zaigra na otvaranju Evrolige protiv Panatinaikosa u Atini (20.00, SK1).

Crveno-beli uspeli su da zadrže najvažnije igrače iz prethodne sezone, a ujedno i da se dodatno pojačaju. Ređala se cigla za ciglom i stvoren je gotovo neprobojan zid od kojeg se dosta očekuje ove sezone. Temlji su mu, doduše, malo bili uzdrmani nakon šokantnog poraza od Primorske u četvrtfinalu Superkupa ABA lige prethodne sedmice, ali iz stručnog štaba Zvezde uveravaju da razloga za bilo kakvu brigu jednostavno nema.

Izabrane vesti

Pojačanje Zvezde koje će definitivno biti u centru pažnje Džejms Gist. Košarkaš koji je pre gotovo osam godina nastupao u dresu beogradskog Partizana, a potom vezao sedam godina upravo igrajući za Panatinaikos, imaće emotivan povratak u Atinu. Igra Zelenih će se verovatno dosta razlikovati u odnosu na minulu takmičarsku godinu, ali Gist je verovatno naučio neke „fore“ od bivših saigrača i moći će da ih iskoristi kada ponovo budu ukrstili koplja.

Pored Gista, sastav crveno-belih su tokom prethodnog leta pojačali još stari-novi igrač, Čarls Dženkins, koji se u Beograd vratio posle dve godine provedene u ekipi Himkija, zatim Nikola Jovanović koji se vraća sa pozajmice u Trentu, te Ognjen Kuzmić koji se još uvek oporavlja od povreda zadobijenih u saobraćajnoj nesreći od pre nekoliko meseci, ali koji bi po svemu sudeći uskoro mogao ponovo da zaigra na terenu. Dodajmo tu i Derika i Lorenca Brauna i možemo reći da Zvezda ima veoma širok i iskusan evroligaški roster.

Što se Panatinaikosa tiče, možemo reći da je reč o timu koji trenutno prolazi kroz fazu rekonstrukcije. Nakon debakla od Reala prošle sezone u Top 8 fazi Evrolige, tim je polako počeo da se osipa. Prvi je sidro digao trener Rik Pitino, koji je naglasio da karijeru želi da nastavi u SAD-u, a ispratila ga je gotovo kompletna startna petorka. Kit Lengford se odlučio da pređe u rivalski AEK iz Atine, Lukas Lekavičijus je prešao u Žalgiris, Met Lodžeski igraće Evrokup sa Tofašom, Tanasis Adetonkunbo se priključio bratu Janisu u Milvoki Baksima, Šon Kilpatrik je i dalje slobodan igrač, a kao što smo već pomenuli, Džejms Gist je došao u Crvenu zvezdu.

Daleko od toga da su u Atini sedeli skrštenih ruku. Naprotiv, napravljen je podjednako dobar tim kojim će ove godine rukovoditi Argiris Pedulakis, koji je već u dva navrata ranije sedeo na klupi ovog grčkog velikana. On će na raspolaganju imati košarkaše kakvi su Džimer Fredet, Vesli Džonson i Tajris Rajs, koji su svakako sposobni da odvedu klub među najboljih osam.

Ono što je zajedničko za Panatinaikos i Crvenu zvezdu jeste činjenica da će kao i u ranijim sezonama imati veliku podršku sa tribina na svojim utakmicama. Ona je u velikom slučaju umela da odigra i presudnu ulogu, pa će dva kluba na njenim krilima pokušati da se domognu jedne od osam pozicija koje vode u samu završnicu takmičenja.

Zvezda je u Atinu otputovala u sredu, a pred put, trener Milan Tomić naglasio je da se njegovi igrači ne plaše rivala i da će dati sve od sebe da se u Beograd vrate sa pozitivnim rezultatom.
„Očekuje nas utakmica protiv velikog protivnika. Znamo kakvu je ekipu Panatinaikos oformio pred ovu sezonu, međutim to ne znači ništa. Idemo da odigramo dobru utakmicu svih 40 minuta kako bismo došli do što boljeg rezultata i pobede. Panatinaikos je sastavljen od dosta iskusnih, evroligaških i NBA igrača, ali mi gledamo nas i borićemo se. Imali smo dve pobede u pripremnom periodu, sada su svi spremni za utakmicu i svima je drago što će biti deo Evrolige u ovoj sezoni. Naš cilj je da prikažemo Crvenu zvezdu u što boljem svetlu“, rekao je Tomić za zvanični sajt kluba pred meč prvog kola.

Svoje viđenje večerašnje utakmice dao je i Filip Čović, koji kaže da će kako sezona bude odmicala njegov tim igrati sve bolje.
„Želim prvo da nam poželim sreću na startu sezone i u Evroligi. Svaki početak je, kao i uvek, specifičan i težak. Čeka nas tvrda i teška utakmica, igraće se agresivno na obe strane pred punim tribinama u njihovoj dvorani. Moramo da budemo skoncentrisani od samog starta, spremni fizički i psihički i da pariramo u svim segmentima igre. Što više sezona bude odmicala i što više budemo igrali, biće bolje. Kada igrate u Crvenoj zvezdi, znaju se ambicije na svim poljima, u svim takmičenjima“, zaključio je Čović.

Zvezda neće imati previše vremena za odmor, pošto se već u petak vraća u Beograd gde će započeti pripreme za prvu utakmicu ABA lige koju će u nedelju igrati protiv Primorske u hali „Aleksandar Nikolić“.

EVROLIGA - 1. KOLO

Četvrtak
19.00: (1,70) Himki Moskva (14,5) Makabi Tel Aviv (2,30)
20.00: (1,25) Panatinaikos (17,0) Crvena zvezda (4,40)
20.30: (2,05) Bajern Minhen (13,5) Olimpija Milano (1,90)
21.00: (1,45) Real Madrid (15,0) Fenerbahče (3,05)

Petak
19.00: (1,70) Žalgiris (14,5) Baskonija (2,30)
19.30: (1,70) Anadolu Efes (14,5) Barselona (2,30)
20.00: (1,70) Alba Berlin (14,5) Zenit Sankt Peterburg (2,30)
20.45: (3,05) Asvel Lion (15,0) Olimpijakos (1,45)
21.00: (2,55) Valensija (14,5) CSKA Moskva (1,60)

Napomena: Kvote su podložne promenama

Piše: Srđan TODOROVIĆ
Foto: MN Press


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara