Zvezdin revanš s Beronovim pečatom, Partizan i Budućnost sada dele vrh

Vreme čitanja: 6min | pon. 03.02.20. | 20:05

Branilac titule slavio u dramatičnom drugom večitom derbiju sezone, crno-beli i podgorički Plavi sa istim skorom (14-4), s tim što Crnogorci imaju pobedu iz prvog meča sa srpskim timom, ali u nedelju stižu u Beograd

Partizanu prvi, Crvenoj zvezdi drugi večiti derbi ove sezone. Beogradski večiti rivali iskoristili su prednost domaćeg terena i svoje publike kako bi “podelili“ po jednu pobedu u najvećoj svetkovini srpske košarke, s tim što je branilac titule taj koji je večeras odneo ceo plen i slavio rezultatom – 92:86 (25:23, 19:19, 23:24, 25:20).

Zvezdina publika se večeras poklonila heroju Biliju Beronu! Ako su ga ponovo saigrači i navijači “čekali“ da pronađe svoju formu, onda je uposle ovog meča pokazao zašto ga je vredi čekati! Do poslednje kapi znoja borio se Zvezdin vrsni šuter i zbog toga nekoliko puta bio nagrađen skandiranjem kakvo se dugo nije čulo na tribinama hale Aleksandar Nikolić kada je šampion Jadranske lige domaćin. Osim što je strahovit ritam držao gotovo u svakom trenutku koji je proveo na parketu, odličnu partiju krunisao je sa 26 poena (6/10 za dva, 2/5 za tri), tri skoka, tri ukradene lopte i dve asistencije za ukupni indeks 31! Istina, nije iskoristo možda i ključni napad na utakmici na 40 sekundi pre isteka vremena, ali je njegov promašaj uhvatio Marko Jagodić Kuridža, a onda izvukao faul od Korija Voldena pogodio slobodna bacanja za konačni trijumf.

Izabrane vesti

Iznenadio je mnoge Dragan Šakota odlukom da iskusnog krilnog centra uvrsti u tim posle tri nedelje umesto Boriše Simanića, dok je Branko Lazić posle nešto dužeg oporavka od bolesti uskočio u rotaciju umesto Stratosa Perperoglua. Teško izvojevana, ali izuzetno važna pobeda za crveno-bele pred završnicu ligaškog dela sezone, pogotovo da se samopouzdanje podigne posle četiri uzastopna evropska poraza... Lazić je imao dobru rolu sa 12 poena, dok je Davidovac dodao 11 poena i četiri skoka, a Dženkins je ubacio devet poena i nakratko podsetio na sebe iz najboljih dana. 

Partizan se nije predavao dokle god je postojala teoretska šansa da se obezbedi brejk, ali na kraju je ipak morao da položi oružje pred najvećim protivnikom. Parni valjak je imao trojicu igrača sa gotovo identičnim učinkom – Gordić je ubacio 14, od čega 12 u prvom delu zbog čega je mnogo nedostajao ekipi u nastavku, Jaramaz i Pejdž imali su po 13, a Volden 12 poena. Crno-beli su večeras dobili veliku energiju Jaramaza, Zagorac je ubacio dve važne trojke u drugom poluvremenu kako bi se održala rezultatska neizvesnost, dok je Mozli s devet poena, tri blokade i četiri iznuđena faula dodavao gas iz drugog plana. Partizan je ostao veran svojoj filozofiji i ovosezonskoj mantri, da se nikada ne preda - u svim uslovima i kakva god igra bila! Velikom energijom Partizan je konstantno disao za vratom rivalu, u nekoliko bitnih intervala i vodio, ali to na kraju nije bilo dovoljno. Zvezda je, na kraju, ipak više želela ovaj trijumf.  

gallery

Od uvodnih taktova utakmice bilo je jasno kakav će kriterijum postaviti sudijska trojka i koliko će zapravo teška i čvrsta utakmica biti. Videli smo danas čak 52 faula i 57 bacanja! U prvom delu susreta nije bilo dovoljno mesta za atraktivnu košarku, mada su se Odžo i Davidovac na jednoj, odnosno Mozli na drugoj strani potrudili da bude i poteza zbog kojih ključa krv u venama. Ipak, kako je za celo poluvreme sviran čak 21 prekršaj, a igra konstantno bila "seckana", ne čudi što je već posle 20 minuta Partizan imao devet, a Zvezda izvedenih penala. Ali, sa po šest pogodaka. 

I zaista, samo su detalji razdvajali dve ekipe nakon prvog segmenta igre - izuzev broja podeljenih asistencija, gde je domaćin bio u značajnoj prednosti - iako je Crvena zvezda na nešto manje od četiri minuta pre velikog odmora imala maksimalnih 13 poena viška. Bio je to interval u kojem su crno-beli gotovo potpuno ispali iz takta. Posle lukave realizacije Korija Voldena čime je smanjio Partizanov minus na tri poena (30:27) uz nešto manje od devet minuta na satu, Zvezda je upalila turbine i započela seriju 10:0 i za četiri minuta otišla na osetnih 40:27. Počelo je uz karakterističnu Lazićevu trojku iz ugla, nastavilo se Panterovim hicem s distance, da bi Štimac i Braun iskoristili čak pet uzastopnih promašaja rivala da bi se rezultatski odlepili.

Osveženje u Partizanovim redovima doneo je pre svega Gordić, koji je zajedno sa Jankovićem odmenio Zagorca i Mekadua neposredno pre nego što je Braun stavio tačku na Zvezdin pomenuti niz poena, tačnije u momentu kada je Trinkijeri zatražio minut odmora za svoje igrače. 

Na brze Gordićeve poene reagovao je Pejdž trojkom za 42:32, a kada je Zvezda ušla u seriju promašaja, a Mozli snažno zakucao i spustio minus jednocifrenu razliku (42:34), morao je da reaguje i Šakota u pokušaju da digne ekipu. Nije mu uspelo jer je ubrzo Gordić ostao potpuno zaboravljen od Zvezdine odbrane za trojku koju je kasnije nadogradio tipičnim prodorom uz kontakt za 42:39 na samo minut pre kraja poluvremena. Partizanov zalet nakratko je stopirao Štimac, ali crno-beli su već tada bili u ozbiljnom usponu koji je nagradio Pejdž još jednom trojkom gde nije bilo čuvara oko njega. Rezultatom 44:42 završen je prvi deo igre, što je samo garantovalo još veću borbu u nastavku.

Zanimljivo, Zvezda je u prvom delu imala dobro raspoređene poene jer su se svi osim Jagodić Kuridže upisali u listu strelaca. Prednjačio je Beron koji je svojih 13 poena (2/3 za dva, 2/2 za tri) skupio već u prvoj četvrtini, zbog čega je bio nagrađen gromoglasnim aplauzima publike, ali je sam po izlasku s terena bio primetno umoran. Braun je, primera radi, imao samo dva poena, ali i šest asistencija, dok su Štimac i Odžo zadavali velike probleme odbrani večitog rivala. Partizan je predvodio Gordić sa 12 poena, ali je ozbiljnu rolu već tada imao Volden sa sedam poena, pet skokova i dve asistencije. Pejdž je na to dopisao osam poena, uz dve pogođene trojke, baš kao i Gordić.

Treća četvrtina pokazala je koliko je Jaramaz zaista opasan i u pravim trenucima pogonsko gorivo Partizana. Počev od trojke iz koraka s polukruga na isteku napada, pa do snažnog zakucavanja uz faul Odža, kada je Zvezdina klupa zaradila tehničku grešku, Parni valjak je na krilima potencijalnog reprezentativca Srbije nastavio da se podiže, dok je na drugoj strani voda sve više ulazila u uši. Posle još jedne Lazićeve trojke za 52:48 na šest i po minuta pre kraja deonice, Partizan je nanizao devet poena gde su Jaramaz i Volden za minut i po poveli crno-bele do vođstva rezultatom 57:52. Nervoza domaćih pristalica postala je još veća posle Pejdžovog hica za 62:56, ali baš posle te realizacije Zvezda je dobila svoju dozu adrenalina. U glavnoj ulozi Beron sa pet uzastopnih poena, posle čega je utakmica ponovo bila na jedan posed, a publika je znala da ceni svaki njegov atom utrošene energije da bi se derbi vratio u egal, a vođstvo Zvezdi pred završnih deset minuta doneo je Dženkins sa penala - 67:66. 

Kompletna poslednja četvrtina praktično je bila na jedan posed. Vođstva su se smenjivala na semaforu, a samo nakratko su Zvezdi nadu u eventualni novi rezultatski skok doneli Davidovac i Lazić vezanim poenima za 80:76 na tačno pet minuta pre poslednjeg zvuka sirene. Ali, u tek nešto više od pola minuta Partizan je preko Tomasa uz četiri njegova vezana poena opet stao rame uz rame s večitim rivalo. Završnica je u tim uslovima morala da bude dramatična... Ali, onda je Beron uzeo ključeve utakmice u svoje ruke i overio važan trijumf. 


CRVENA ZVEZDA – PARTIZAN 92:86
(25:23, 19:19, 23:24, 25:20)

Dvorana: Aleksandar Nikolić;
Gledalaca: 5.983
Sudije: Radović, Juras, Nikolić

Crvena zvezda: Panter 3, Kuzmić 2, Braun 5, Davidovac 11, Lazić 12, Beron 26, Dobrić 1, Gist 7, Jagodić Kuridža 4, Dženkins 9,  Odžo 6, Štimac 6
Partizan: Volden 12, Zagorac 9, Pejdž 13, Gordić 14, Mekado 4, Jaramaz 13, Veličković 13, Birčević 2, Janković, Tomas 4, Trifunović, Mozli 9.

ABA LIGA - 18. KOLO

Petak

Zadar - Mornar 83:89
/Alen 25 - Heris 14/

Subota

Krka - Cibona 69:77
/Jošilo 21 - Novačić 22/

FMP - Cedevita Olimpija 100:105 (nakon produžetka)
/Ulubaj 26 - Blažič 27/

Nedelja

Primorska - Mega Bemaks 93:87
/Barič 24 - Peri 22/

Budućnost - Igokea 99:59
/Bamfort 18 - Lešić 15/

Ponedeljak

Crvena zvezda – Partizan 92:86
/Beron 26, Lazić 12, Davidovac 11 – Gordić 14, Pejdž 13, Jaramaz 13, Veličković 13/

(©Star Sport) 


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara