Nemanja Nedović i Serhio Ljulj (©Star Sport)
Nemanja Nedović i Serhio Ljulj (©Star Sport)

Zvezdina buktinja gorela 40 minuta u Madridu, ugasili je Musa i Hezonja

Vreme čitanja: 6min | pet. 29.03.24. | 22:28

Možda i najbolje izdanje crveno-belih u 2024. godini mada ni to, uz vođstvo tokom većeg dela utakmice i maksimalnih +16 nije bilo dovoljno da se Kralj obori na pleća

Nije važno da li je utakmica sa takmičarskim značajem ili ne, velika je stvar kada postoji makar i promil šanse da se dobije Real u Madridu. Crvena zvezda je tu priliku dobila i ispustila u domu vladajućeg šampiona Evrope, uprkos demonstraciji možda i najbolje košarke u 2024. godini.

Beogradski sastav vodio je veći deo utakmice, imao i maksimalnih 16 razlike uz 70 ubačenih poena u 27. minutu utakmice. Buktinja je gorela maltene do sredine poslednjeg minuta susreta, ali je na kraju najbolji tim Evrope ipak odneo pobedu rezultatom 101:94 (20:21, 24:26, 28:28, 29:19).

Izabrane vesti

Kada se podvuče crta, Zvezdu je verovatno jedan šut odveo sa praga trijumfa u novi poraz. Promašio ga je Adam Hanga na ulazu u poslednji minut i da je ubacio tu trojku Zvezda bi imala 96:92 u svojim rukama. Umesto toga desio se sunovrat u samo nekoliko sekundi, iz tog promašaja Valter Tavares je upravo na faul svog nekadašnjeg saigrača ubacio dva slobodna bacanja, da bi zatim u organizaciji sledećeg napada mađarski reprezentativac bacio loptu direktno u ruke Mariju Hezonji koji je istrčao kontru i uveo Real u ciljnu ravninu ispred protivnika.

Velika je šteta što Crvena zvezda nije naplatila verovatno najbolje evroligaško izdanje u ovoj kalendarskoj godini pobedom, pa makar i u utakmici koja nije imala rezultatski imperativ ni za jednu stranu. Umesto toga, ostaće zapisano da se Crvena zvezda nadigravala sa kraljevskom gardom 40 minuta, da je igrala dobru timsku košarku, na momente čak i vrhunsku čime je naterala branioca evropske krune da upregne maksimalno svoje redove i odlučujućih desetak minuta odigra u petoj brzini, što je za ekipu Janisa Sferopulosa ipak bilo previše.

Nema mnogo razloga grčki stručnjak da bude nezadovoljan. Njegov kolega Ćus Mateo odlučio se da odmori Fakunda Kampacakoji se srdačno pozdravio sa svima iz Zvezde pre utakmice –, Vensana Poarjea i Gabrijela Deka, mada je taj isti Real ponovo imao rotaciju sa čak deset vrhunskih košarkaša, plus mlade snage Uga Gonzalesa i Elija Endijajea koji su večeras krenuli u startnoj petorci. Opet, nije zanemarljivo to što se Crvena zvezda u Madridu nadigravala bez klasičnog plejmejkera i opet ostavila vrlo dobar utisak. Dosta bolji u poređenju sa utakmicom protiv Mege u ponedeljak. Doduše, oba susreta imala su isti zaplet i rasplet, pošto je Zvezda i pre četiri dana prosula vođstvo i dozvolila mladom timu Marka Baraća da pobedi.

*** Evroliga, 32. kolo ***

REAL MADRID – CRVENA ZVEZDA 101:94

/20:21, 24:26, 28:28, 29:19/

Vizink Centar, Madrid;

Sudije: Matej Boltauzer, Arturas Sukis, Maksim Buber.

REAL MADRID: Kozer -, Rudi 3, Abalde 7, Gonzales -, Hezonja 20 (5sk), Alosen 2, Rodrigez 3, Tavares 11 (11sk), Ljulj 7 (6as), Jabusel 16 (5sk, 3uk, 2as), Endijaje 2, Musa 30.

CRVENA ZVEZDA: Smart 9, Lazarević -, Hanga 22 (7as, 6sk), Davidovac 6, Mitrović 6, Lazić 3, Tobi -, Bolomboj 5, Ilić 9, Nedović 30 (5as, 4sk), Giedraitis 2, Gilespi 2.

------------------

Naravno, potpuno druga dimenzija je ono što se događalo u Madridu i ako treba da se traži nešto loše u Vizink Centru, onda je to što Zvezda i dalje nije naučila kako da sačuva ozbiljnu prednost. Rano se desilo onih +16, na tri i po minuta do kraja treće četvrtine i Zvezdinih 70 poena. Sve je ubrzo palo u vodu, jer je Real u četiri napada uspeo da ubaci po tri poena, dve trojke i dva puta koševe uz faul za dodatno slobodno bacanje. Kraljevići su od 54:70 za kratko vreme došli na posed zaostatka jer je pred poslednju četvrtinu na semaforu pisalo 72:75. Ni to nije obeshrabrilo Crvenu zvezdu, koja je odgovorila sa sedam uzastopnih poena i ponovo izgledala jako dobro, no na kraju je ipak posustala...

Crvena zvezda je od samog početka jasno pokazala da nije došla da preživi rezultatsku katastrofu. Štaviše, vrlo brzo je postalo jasno da Zvezda može da se nosi sa favorizovanim rivalom i na krilima Nemanje Nedovića je to i uspela. Sa njegovom simultankom na otvaranju utakmice i brzih 11 poena, proigrao je ceo tim. Adam Hanga je izgledao kao u najboljim danima i svojim nekadašnjim saigračima je zadavao ogromne muke i to na poziciji koja mu nije prirodna. Ohrabrujuće za sve u Zvezdi nije samo utakmica u Madridu, već naročito to što je mađarski as počeo da diže formu pred sam finiš sezone u Jadranskoj ligi.

Sa njima dvojicom Zvezda je imala prilično dobro organizovanu igru protiv madridskog čudovišta. Osim toga, spojili su 52 poena i 12 asistencija, uz po četiri trojke što je i držalo ekipu u igri sve do poslednjih dvadesetak sekundi. Istina, na kraju su obojica imali po jedan veliki promašaj i neke propuste u igri, ali i to je verovatno bila posledica umora, s obzirom da su se daleko najviše potrošili. Nedović je za 32 minuta imao 30 poena (11/18 iz igre, 4/7 za tri) i pet asistencija, te po četiri skoka i izgubljene lopte, dok je Hanga za 30 minuta imao 22 poena (6/12 iz igre, 4/8 za tri), te sedam podeljenih i šest uhvaćenih lopti. Obojica su postavili nove lične ovosezonske rekorde u napadačkoj realizaciji.

Centarska linija radila je dosta dobrih stvari, pre svega defanzivno gde su se svi dobro preznojili kako bi sačuvali Edija Tavaresa i izbacili ga iz ritma. Iz tog razloga izostao je veći napadački učinak Džoela Bolomboja, a dobre minute u defanzivi dao je i Fredi Gilespi. Dalibor Ilić može da kaže kako ima sve veće poverenje Janisa Sferopulosa. Drugu utakmicu zaredom počeo je u startnoj petorci, imao je neke dobre poteze u oba smera i skupio devet poena uz tri skoka.

Centralna figura utakmice ipak je bio Džanan Musa. Zajedno sa Mariom Hezonjom i Edijem Tavaresom ugasio je Zvezdinu buktinju na kraju, a na kraju je bio najefikasniji igrač susreta sa 30 poena (8/10 iz igre, 12/15 slobodna bacanja). Bio je noćna mora Zvezdine odbrane i svojim direktnim čuvarima prodavao neke finte na koje su lako 'padali'. Iz tog razloga reprezentativac Bosne i Hercegovine imao je čak devet iznuđenih faulova i indeks 40. Već u prvoj četvrtini postavio je ton sa 11 poena, na čemu se dugo zadržao, da bi u drugom poluvremenu zajedno sa Hezonjom ponovo eksplodirao i vratio Real u život.

Hezonja je svog balkanskog druga ispratio sa 20 poena (7/12 iz igre, 4/6 za tri) i pet skokova. Voli Hrvat da igra protiv beogradskih večitih i bude jedan od, ako ne i glavnih razloga njihovog poraza. Tavares je uspeo da zabeleži dabl-dabl sa po 11 poena i skokova, dok je Geršon Jabusele ubacio 16 poena u još jednoj njegovoj svestranoj roli.

Crvena zvezda se uzdignute glave vraća kući, gde u ponedeljak čeka Studentski Centar od 18 časova, dok u četvrtak sledi poslednji evropski meč pred domaćom publikom za ovu sezonu, Olimpijakos.

EVROLIGA - 32. KOLO

Sreda

Makabi - Valensija 95:80

/Boldvin 17 - Odželeje 15/

Četvrtak

Žalgiris - Olimpija Milano 87:73

/Evans 20 - Mirotić 19/

Bajern - Barselona 79:87

/Vajler Beb, Ibaka 17 - Parker 15/

Baskonija - Efes 76:97

/Hauard 15 - Larkin 28/

Partizan Mozzart Bet - Olimpijakos 69:74

/Panter 19 - Vilijams Gos 17/

Asvel - Monako 77:87

/Luvavu 23 - Okobo 16/

Petak

Fenerbahče - Alba 103:68

/Hejs Dejvis 50 - Braun 17/

Real Madrid - Crvena zvezda 101:94

/Musa 30 - Nedović 30/

Virtus - Panatinaikos 79:81

Šengelija 19 - Slukas 20/

Real Madrid - Crvena zvezda 101:94

/Musa 30 - Nedović 29/



tagovi

Mario HezonjaDžanan MusaNemanja NedovićKK Real MadridEvroligaKK Crvena zvezdaSerhio LjuljGeršon JabuseleAdam Hanga

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara