Dža Morant (© AFP)
Dža Morant (© AFP)

Čudesna priča Dža Moranta: Od lokalne basket partije do zvezde Memfisa! (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | uto. 01.03.22. | 10:12

Plejmejker Grizlisa iz nedelje u nedelju oduševljava ljubitelje košarke, a njegov put do NBA lige je vrlo zanimljiv

NBA liga ima novu zvezdu, ime joj je Dža Morant. Udarna igla Memfis Grizlisa iz dana u dan oduševljava navijače širom sveta spektakularnim zakucavanjima i atraktivnom igrom. Momak rođen 1999. godine u malom gradu iz Južne Karoline zablistao je kao nikada do sada u pobedi Grizlisa protiv San Antonija kada je ubacio 52 poena i tako ponovo oborio sopstveni rekord, ali i rekord franšize. Plejmejker koji je draftovan 2019. godine već je stigao da bude rekorder ekipe, a mnogi su bili skeptični kada je u pitanju njegova košarkaška karijera.

Kao klinac nije privlačio prviše pažnje kada su u pitanju najpoznatiji košarkaški koledži. Uprkos viralnim video klipovima Moranta, on je primećen od skauta na prijateljskom meču tri na tri u lokalnoj školi. Skaut je bio iz Mari stejta, koledža iz Kentakija, Ispostaviće se da tu baš na toj lokalnoj partiji basketa napravljen ključan korak u karijeri Moranta.

Izabrane vesti

Tevin Braun, pomenuti skaut je ostao oduševljen kada ga je video kako Dža izgleda na terenu i bio je zaprepašćen što nije ni među rangiranim igračima u srednjoj školu. Bio je to put da ga Mari stejt pridobije, bila je to ljubav na prvi pogled,

Već u prvoj koledž sezoni je kao starter beležio 12,7 poena i 6,3 asistencije. Bilo je to dovoljno da dobije poziv kampa u organizaciji Krisa Pola. Posle toga malo ko iz sveta košarke u Sjedinjenim Američkim Državama nije čuo za brzonogon Moranta. Već u drugoj NCAA sezoni je postao senzacionalan sa prosekom od 24,5 poena i 10 asistencija.

Sve to ipak nije impresioniralo Džaovog oca, Tija.

"Uvek sam mu govorio da je precenjen, da još uvek ništa nije uradio. Želeo sam na taj način da ga motiviše, da uvek gura napred", rekao je Morant senior.

Da nije bilo Zajona Vilijamsona koji je u potpunosti očarao ljubitelje košarke, Morant bi verovatno bio prvi pik 2019. godine i sada bi nosio dres Pelikana. Ovako je sada lice Memfisa koji se pre pomenutog drafta odrekao Majka Konlija i tako najavio da veruje u novu mladu nadu ekipe.

Već je u prve dve sezone pokazao da ga čeka svetla budućnost. Međutim, malo ko je očekivao ovakvu eksploziju ove sezone. Mladi Morant već drži prve dve pozicije kada su u pitanju poeni na jednoj utakmici u istoriji franšize. Na trećem mestu je Majk Miler sa 45 poena koji je postigao još 2007. godine. Morant je iza sebe ostavio Pau Gasola, Marka Gasola, Rudija Geja...

Mnogi legendarni NBA igrači su već sada oduševljeni Morantom. Pre svih Alen Ajverson koji ga vidi kao budućeg MVP lige.

Morant ipak pokušava da ostane skroman.

"Sve je ovo zbog mojih saigrača. Svi su srećni zbog mene. Uživam u košarci, to mi je motivacija u životu, košarka i moja ćerka. Već pokušavam da joj dajem loptu u ruke, da postane košarkaš od malih nogu", rekao je Morant posle pobede nad Sparsima.

Ostaje da se vidi da li Morant može da postane i lice NBA lige, za sada je to u Memfisu.



tagovi

Dža MorantNBA ligaMemfis Grizlis

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara