Jokić u prodoru (©AFP)
Jokić u prodoru (©AFP)

Denver maršira ka finalu konferencije: Jokić puštao magiju i priterao Finiks uza zid (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | uto. 02.05.23. | 06:50

Ključne trojke pogađao Kentavijus Koldvel Poup...

Bol Arena videla je malo evropske košarke – tvrdu utakmicu na malo poena, rudarenje za svaki koš, bacanje po parketu i „krvava kolena“. Ali, nije videla brejk. Denver je nastavio da maršira ka finalu Zapadne konferencije, ni u drugoj utakmici Devin Buker i Kevin Durent nisu mu naneli nepopravljivu štetu. Zato Nikola Jokić jeste Finiksu – 97:87.

Priteran je uza zid Finiks, ponovo nije bio ni blizu, ponajviše zahvaljujući Nikoli Jokiću. Upalio je plej-of mod, odigrao ceo meč sa tek nekoliko kratkih predaha i razbiro Sanse u paramparčiće. Radio je šta je hteo, ostvario novi dabl-dabl i raširio saigračima krila. Naročito Kentavijusu Koldvelu Poupu za koga je u finišu ciljano otvaran prostor kako bi teškom artiljerijom pokosio suparnika.

Izabrane vesti

Demonstrirao je Koldvel Poup kakvom praćkom raspolaže. U poslednjoj, odlučujućoj četvrtini u kojoj je Denver anestezirao Finiks ubacio je čak tri trojke. Svaka je prošla kroz obruč u prelomnim trenucima. Pogađao je ključne dalekometne hice i ponudio novu dimenziju Denveru. Podelio je teret sa Nikolom Jokićem i Eronom Gordonom, a Majka Melouna pobeda posebno može da raduje jer je njegov tim do nje došao uz minimalan doprinos Džamala Marija i Majkla Portera.

Mogu Nagetsi da dobiju Finiks i kada im ne pucaju najbolji igrači od samopouzdanja, i kada su zatvoreni. Džamal Mari nije mogao da diše tokom većeg dela utakmice, u potpunosti su ga čuvari uštopovali i osujetili svaki njegov pokušaj. Tek u završnici je prodisao, kada su Sansi spustili gard i pokušali borbom prsa u prsa nešto da promene. Bilo je prekasno. Nisu imali rešenje za magiju koju je puštao Nikola Jokić.

Somborac je u osnovnom delu NBA lige više proigravao, nego što je gledao na koš. Vremenom je to počelo da se menja, jer su protivnici drugačije počeli da koncipiraju odbranu i zatvaraju liniju dodavanja. Neretko da ga udvajaju i utrajaju. U plej-ofu im je to glavni cilj, pa je i Nikola Jokić promenio navike. Pozabavio se probacivanjem lopti kroz obru, a ne toliko plejmejkerskim zadacima, i ubacio je Finiksu čak 39 poena!

Sa lakoćom je dvostruki uzastopni MVP najjače lige na svetu – možda bude i trostruki, saznaćemo to u noći utorak na sredu – poentirao, ali i kupio skokove. Uhvatio je 16 lopti, lepile su mu se za prste, a imao je i sekvence kada je lucidnim dodavanjima razbijao odbranu rivala. Nekako po pravilu odmah kada se vraćao sa klupe. Uspevao je dobro da se nadiše kiseonika na malim odmorima i da u drugom poluvrmenu dobije i „mali rat“ sa Devinom Bukerom.

Majk Meloun je skroz skratio rotaciju, odabrao je osmoricu kojima veruje, dok je Monti Vilijams išao na kvantitet. I slabo šta je dobio od drugopozivaca. Ponovo je Devin Buker kada je bilo stani-pani igrao sam protiv svih, izvlačio lude šuteve i održavao egal dok Nikola Jokić nije dobio podršku u vidu trojki Kendala Poupa (pucao ih 4/4 i imao 14 poena). Do tada se Finiks nosio sa Denverom ili preciznije nosili su ga Buker sa 35 poena i Kevin Durent, koga baš i nije slušao šut, ali je supeo da dođe do 24 poena. I bude drugi strelac tima.

Nikola Jokić je pod košem nadmudrio Deandrea Ejtona, izvukao se iz njegovog stigla i u nekoliko navrata, onako kako on ume, pogađao van balansa sa jedne noge. Kada je pronašao šifru za Ejtona – sve je bilo lakše. Denveru je olakšan posao bio i jer Kris Pol nije ličio na sebe. Ima i do toga kako je čuvan, ali definitivno je podbacio i teško će Finiks bez njega u pravom svetlu izgurati seriju.

NBA LIGA - PLEJ-OF:

Utorak

Boston - Filadelfija 115:119 /1:0 u seriji/

/Tejtum 39 - Harden 45/

Denver - Finiks 97:87 /2:0 u seriji/

/Jokić 39 - Buker 35/



tagovi

NBA ligaNBA plej-ofDenver NagetsFiniks SansNikola Jokić

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara