Detalj sa utakmice (© MN Press)
Detalj sa utakmice (© MN Press)

Duh Bilija Pitona ušao u crno-bele, Makabi pao na kolena u paklu Arene

Vreme čitanja: 4min | pet. 18.11.22. | 22:35

Još jedan veliki trijumf Partizan Mozzart Beta u Evroligi. Nadigran je Ponos Izraela u prepunoj Areni - 96:88

Odavno su mečevi Partizan Mozzart Beta i Makabija stekli kultni status, tako je bilo i ovaj put, a sve je podignuto na viši neverovatnom atmosferom i koreografijom na kojoj je dominirao legendarni Bili Piton. Kao da su navijači crno-belih znali da likom iz filma Maratonci trče počasni krug koji je tumačio Zoran Radmilović obeleže sam početak meča, a posle toga sve je bilo na igračima Partizan Mozzart Beta. Makabi se uplašio kao Topalovići Bilija Pitona u filmu... Odigrali su crno-beli još jedan susret za pamćenje koji će steći poseban status kod svih pristalica kluba iz Humske - na kraju fantastičnih 96:88.

Dugo je Makabi blistao u Areni, crno-beli su poveli tek u samom finišu treće deonice, a kada je bilo najbitnije, u poslednjih 10 minuta...izabranici Željka Obradovića odigrali su mastralno i zabeležili četvrtu pobedu posle osam mečeva.

Izabrane vesti

Dva imena su se istakla. Dante Egzum i Zek Ledej. Obojica su ubacili po 21 poen. Ledej je imao i sedam skokova, dok je Egzum upisao četiri uz pet asistencija i dve ukradene lopte. Ponovo sidro u reketu je bio Matijas Lesor sa 16 poena i osam skokova. Alen Smailagić je u evroligaškom debiju skupio devet poena za četiri minuta i posle više nije ulazio u igru. Srcem je odigrao potencijalni reprezentativac Srbije posle duge povrede i uneo veliku energiju u igru crno-belih. Na drugoj strani blistao je Vejd Boldvin sa 23.

Nije se čekalo ni sekunde, odmah je krenulo da pršti i to sa distance. Neverovatan šuterski performans sa obe strane. Ipak, Makabi je nestvarno počeo meč sa pet trojki iz isto toliko pokušaja. Već tada bi otišli na dvocifrenu razliku da crno-beli nisu reagovali sa četiri dalekometna šuta, uglavnom preko Zeka Ledeja.Toliko toga se izdešavalo u prvih 10 minuta, da bi mogao poseban tekst da se piše. Gosti su otvorili serijom 6:0 koju je Obradović odmah prekinuo minutom odmora. Pored Ledeja, Madar i Naneli su pogađali sa distance, Amerikanac je doneo i izjednačenje (13:13), ali kanonada Makabija se nastavila i bila je dovoljna za četiri poena prednosti (26:22)

Uživala je publika u lepršavoj igri sa obe strane. Ipak, najveći aplauz u prvom poluvremenu dobio je Alen Smailagić.Mladi igrač Partizana je debitovao u Evroligi. Dogodilo bi se to i ranije, ali teška povreda mišića tokom priprema ga je izbacila iz tima. Međutim to ga nije sprečilo da sada ostavi srce na terenu. Vrlo brzo je signalizirao da ne može da izdrži duži vremenski period na parketu što je bio znak za Egzuma da preuzme stvari u svoje ruke. I on se oporavio od povrede, ali koliko god je Partizan igrao sjajno u napadu, Makabi je uvek imao spreman odgovor i to uglavnom trojkama. Čak osam pogođenih šuteva van linije 6,75 i razigrani Vejd Boldvin su održavali Makabi u prednosti.

Kada se bude podvlačila crta, vrlo bitan momenat viđen je u trećoj deonica kada je Partizan bio na korak do preokreta, ali uvek je ostajao kratak, Promašivali su Anđušić i Panter otvorene trojke, a baš posle jedne kontre i promašaja kapitena crno-belih, Makabi je odragovao trojkom Lorenca Brauna kojom su gosti ponovo pobegli na mnogo komotnijih sedam poena prednosti. Mahom su tada crno-beli igrači okrenuli glave ka Obradoviću koji ih je bodrio da nastave u istom ritmu signalizirajući da će šutevi krenuti da ulaze... i krenuli su. Za tren oka je Partizan Mozart Bet uzvratio, a eksploziju oduševljenja izazvao je Naneli koji je pogodio trojku za izjednačenje - 66:66.

Ipak, preokret je uvek izostajao. Naneli je sledeći napad rešio flouterom koji je izblokiran u silaznoj putanji, ali posle duge konsultacije za zapisničkim stolom koš je ipak poništen što je razbesnelo publiku, zagrmele su tribine kao nikada do tada na utakmici.

NIsu mogli igrači na parketu da ostanu imuni. Usledio je novi nalet crno-belih i u samom finišu treće deonice posle slobodnih bacanja Matijasa Lesora, Partizan je prvi put poveo na meču - 69:68.

Četvrti kvartal počeo je na najbolji mogući način. Trojkama Madara i Pantera, crno-beli su otišli na najvećih plus sedam. Poradovali su se svi, ali protiv napada Makabija ne može prerano da se slavi. Za manje od minut su vratili na minus tri. Znali su crno-beli da ih čeka veliki posao do kraja, a odradili su ga na spektakularan način. Svi su imali sekvence koje su bile bitne, ali za nijansu se izdvojio Egzum. Doneo je momak iz Australije ključnu prednost za veliko slavlje u dvorani.

-----------------------------

Partizan Mozzart Bet - Makabi 96:88

(22:26, 27:24, 20:18, 27:20)

Partizan Mozzart Bet: Vukčević, Ledej 21, Panter 13 (1/5 za tri), Smailagić 9 (2sk), Papapetru, Egzum 21 (6/7 za dva, 1/1 za tri), Naneli 6, Glas, Lesor 16, Trifunović, Anđušić 2. Madar 8.

Makabi Tel Aviv: Adams, Braun 8, Boldvin 23, Martin, Sorkin 10, Dibartolomeo, Hilard 14, Kohen, Holins, Pojterus 16, Nebo, Kolson 17.

-----------------------------

EVROLIGA - 8. KOLO

Četvrtak

Anadolu Efes - Barselona 96:86

/Klajburn 24 - Laprovitola 28/

Crvena zvezda - Asvel 71:67

/Ivanović 16 - Lajti 16/

Bajern - Olimpijakos 71:82

/Jaramaz 12 - Vezenkov 20/

Virtus Bolonja - Valensija 89:59

/Miki 16 - Džouns 10/

Real Madrid - Alba 90:72

/Porier 19 - Procida 13/

Petak

Fenerbahče - Panatinaikos 107:77

/Vilbekin 19 - Bejkon 20/

Monako – Baskonija 79:74

/Okobo 22 – Henri 17/

Žalgiris – Olimpija Milano 71:62

/Evans 23 – Mitru Long 19/

Partizan Bozzart Bet – Makabi Tel Aviv 96:88

/Ledej 21, Egzum 21 - Boldvin 23/



tagovi

KK PartizanKK Makabi Tel AvivPartizan Mozzart Bet

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara