Luka Vildoza (©Starsport)
Luka Vildoza (©Starsport)
Luka Vildoza (©Starsport)
Luka Vildoza (©Starsport)

El grande Vildoza - Argentinac ohladio Pirej, Zvezda srušila moćni Olimpijakos!

Vreme čitanja: 5min | čet. 22.12.22. | 21:57

Fakundo Kampaco gledao veliku pobedu novih saigrača - 90:86

Moćan je Olimpijakos, ali silna je i Crvena zvezda. Predvođena Duškom Ivanovićem uzela još jedan veliki evropski skalp. Srušila Olimpijakos usred Pireja, što joj je dosad samo jednom pošlo za rukom. Protiv statistički najboljeg tima Evrolige odigrala hrabro, nije se predavala ni kada je domaćin dolazio do dvocifrene prednosti, nije je obeshrabrio ni huk sa punih tribina Dvorane mira i prijateljstva. Ponovo je verovala do samog kraja, ostala smirena i sačuvala živce u neizvesnoj završnici, a još jednom je Luka Vildoza bio čovek odluke. Postigao je devet od poslednjih 11 poena beogradskih crveno-belih i srušio četu Jorgosa Barcokasa u njenom domu - 90:86.

Ponovo su navijači Zvezde sedeli na ivici stolice do kraja. Ali drugačije i nije moglo protiv sjajnog tima iz Pireja. Borili su se Ivanovićevi izabranici do poslednjeg atoma snage, ravnopravno se nosili sa domaćinom, a onda se u finišu odlepili i na dvocifrenu razliku. Uspeo je grčki tim da se izbori za dramatičan finiš, ali ne i više od toga. Ostali su beogradski crveno-beli staloženi, Vildoza je uzeo stvari u svoje ruke, pa je uz dobru timsku odbranu odvukao Zvezdu kao prvu kroz cilj.

Izabrane vesti

Argentinac nije igrao u prepoznatljivom ritmu u prvom poluvremenu, ali je ponovo bio pravi kada je najpotrebnije. Susret je okončao sa 22 poena i osam asistencija za indeks 29 i apsolutno zasluženo poneo epitet igrača utakmice.

Zvezdin iks faktor je večeras bio Filip Petrušev. Gubili su košarkaši srpskog šampiona borbu pod obručima u prvom poluvremenu, ali je onda mladi centar postavio stvari na svoje mesto. Igrao je bez respekta protiv sjajnog rivala, lupao rampe Saši Vezenkovu i drugovima, zaključao reket i u napadu odradio strašan posao sa 14 poena. Na kraju je imao samo jedna promašaj iz igre (3/4 za dva i 2/2 za tri). Ubeležio je i tri skoka i čak četiri rampe za indeks 20.

Luka Mitrović se lavovski borio sa Džoelom Bolombojom, Mustafom Falom i Tarikom Blekom, proveo 25 i po minuta u igri i ubeležio 13 poena i sadam skokova. Nemanja Nedović i Ognjen Dobrić su dodali po 12 poena. Nedović je odlično otvorio meč, dok je Dobrić proigrao tek u poslednjoj četvrtini i pogodio nekoliko veoma bitnih šuteva na otvaranju odlučujućeg kvartala, pa je i kupio sebi mesto na parketu do poslednjeg trenutka.

Ne sme se zapostaviti ni učinak Stefana Lazarevića i Branka Lazića koji su igrali paklenu odbranu još jednom. Lazarević je briljirao u prvoj četvrtini i susret okončao sa osam poena, dok je Lazić pogodio dve trojke. Obojica su imali izuzetan doprinos u zaustavljanju prve zvezde Olimpijakosa Vezenkova.

Sa druge strane po 14 poena ubacili su Kostas Slukas (devet asistencija) i Tarik Blek (većinu u završnici sa linije penala), dok je najbolji igrač ekipe Saša Vezenkov ostavljen na 13 poena - najmanje u tekućoj sezoni.

Veoma dinamičan početak utakmice u Pireju. Oba tima su od starta bila raspoložena za nadmetanje, padale su trojke, a tek nešto bolje su se snašli domaći igrači. Ipak, Zvezda je serijom 7:0, preokrenula, pa se Vezenkov aktivirao i vratio prednost Olimpijakosu. Odgovorila je Ivanovićeva četa preko Lazarevića i Nedovića, vezala devet poena i povela sa šest razlike, ali su poslednji trenuci uvodnog kvartala ipak pripali domaćinu, koji je preko Bolomboja i Vezenkova stekao pola koša viška.

Zategao je Barcokas odbranu svoje ekipe u drugoj deonici, a na drugoj polovini parketa se raspucao Slukas. Teško su beogradski crveno-beli dolazili do rešenja u napadu, što je Olimpijakos iskoristio da stekne i prvu dvocifrenu prednost na utakmici sredinom druge deonice. Ipak, strpljivo je Ivanović tražio pravu petorku za završnicu poluvremena, da bi se u pravi čas probudili Vildoza i Petrušev, te su uz Mitrovićevu pomoć istopili minus na svega tri poena. Na veliki odmor se otišlo sa 45:41 u korist tima iz Pireja.

Mučila se Zvezda sa zagrađivanjem u svom reketu tokom prvog poluvremena, ali je to uspela da popravi u trećem kvartalu, iako je na teren u nastavku kročio i korpulentni Mustafa Fal. Ipak, posle dve trojke Papanikolaua, domaćin je stekao osam poena viška. Nije to obeshrabrilo Zvezdu, ostala je strpljiva, nastavila da kontroliše skok, a onda se raspucao Filip Petrušev. Trojkom je približio svoj tim na pola koša zaostatka, da bi potom Mitrović zakucavanjem preokrenuo i kompletirao seriju 10:1. U poslednjim sekundama treće deonice Vildoza se maestralno snašao i položio za 65:62 pred poslednji kvartal.

A onda, rapsodija Zvezde. Dobrić je namestio ruku, a Petrušev zaključao reket. Posle druge trojke krilnog košarkaša, Zvezda je povela sa 10 razlike. A onda je i Petrušev pogodio trojku za +11. Ipak, previše je iskusan i kvalitetan Olimpijakos da bi nastavio da krvari. Posle tajm-auta je zaigrao daleko čvršće, pa je počeo da topi zaostatak. Posle nekoliko penala Tarika Bleka prišao i na četiri poena zaostatka. U pravi čas je Vildoza "izvukao zeca iz šešira" i maestralnom improvizacijom došao do pozicije za šut iz ugla, pa je trojkom dao beogradskim crveno-belima prostora za disanje (82:75). Nije bilo dovoljno za mirnu završnicu. Domaćin se vratio i prišao na dva poena zaostatka u poslednjem minutu. Blek je uporno pogađao penale, bilo je i spornih sudijskih odluka, pa je izbila drama u Pireju. Ipak, Slukas je promašio priliku za preokret, a Vildoza na pet sekundi do kraja sa linije penala stavio tačku.

- Evroliga - 15. kolo -

OLIMPIJAKOS - CRVENA ZVEZDA 86:90

(22:21, 23:20, 17:24, 24:25)

Dvorana: Mira i prijateljstva (Pirej)

Sudije: Migel Anhel Perez, Mikele Rosi, Marčin Kovalski

Olimpijakos: Vokap, Kenan 5, Luncis, Larencakis 8, Fal 5, Slukas 14, Vezenkov 13, Papanikolau 9, Bolomboj 9, Piters 2, Blek 14, Mekiskik 7

Crvena zvezda: Holand, Vildoza 22, Lazarević 7, Mitrović 13, Lazić 6, Dobrić 12, Raduljica, Ilić, Nedović 12, Marković, Petrušev 14, Bentil 3

EVROLIGA - 15. KOLO

Četvrtak

Fenerbahče - Partizan Mozzart Bet 72:73

/Panter 12 - Vilbekin 14/

Alba - Makabi 70:83

/Lo 13 - Martin 21/

Olimpijakos - Crvena zvezda 86:90

/Slukas, Blek 14 - Vildoza 22/

Baskonija - Virtus Bolonja 90:79

/Marinković 22 - Šengelija 15/

Real Madrid - Asvel U TOKU

Petak

18.30 (1,25) Efes (17,00) Panatinaikos (4,40)

19.00 (1,55) Žalgiris (14,5) Bajern (2,70)

20.30 (2,05) Olimpija Milano (13,5) Monako (1,90)

20.30 (2,70) Valensija (14,5) Barselona (1,55)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaKK OlimpijakosDuško IvanovićFilip PetruševNemanja NedovićLuka VildozaOgnjen DobrićLuka Mitrović

Obaveštavaj me

Evroliga
KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara