Nikola Jokić i Janis Adetokunbo (©Star Sport)
Nikola Jokić i Janis Adetokunbo (©Star Sport)

Jokić VS Janis - sudar svetova u rasprodatoj Areni i pobeda Srbije kao jedina opcija

Vreme čitanja: 5min | čet. 25.08.22. | 08:59

Orlovi žele da trijumfom nad Grčkom zadrže nade za plasman na Mundobasket

Malo šta zavisi od nas, a opet nemamo pravo na kiks. Izneo je selektor Svetislav Pešić realnu opasku da se “nismo proslavili“ tokom prvog kruga razigravanja za Svetski kup zbog čega sada moramo težim putem do jedne od 32 ulaznice za crème de la crème društvo koje će se okupiti u Indoneziji, Filipinima i Japanu.

Srbija drugu fazu kvalifikacija dočekuje sa samo jednom pobedom iz četiri utakmice, po jednom manje od Belgije – oba poraza u međusobnim susretima – i Turske sa kojom ćemo već u nedelju odmeriti snage, te dve recke zaostatka od Letonije – slabiji međusobni skor – i Grčke koja prva stiže u rasprodatu Beogradsku arenu (TV Sportklub, 20.00).

Izabrane vesti

Posle nekoliko dana neizvesnosti i čekanja na stručne procene zdravstvenog stanja pojedinaca, selektor Pešić je u sredu uveče definitivno izabrao 12 igrača na koje računa za duel sa Helenima. Objava KSS prošla je bez ikakvih iznenađenja. Kapiten Nemanja Bjelica neće se naći u kombinaciji za Grčku i Tursku, što je šef stručnog štaba najavio još ranije na konferenciji za novinare, dok je lekarski izveštaj potvrdio da Nemanja Nedović ipak nije potpuno spreman za predstojeće akcije što opet ne znači da se na njega ne računa za Evropsko prvenstvo.

20.00: (1,60) Srbija (14,5) Grčka (2,55)

Marko Gudurić se ponovo “skida“, iako nije odigrao nijednu pripremnu utakmicu i nedostaje mu ritma. Jedan od najboljih igrača Fenerbahčea uredno je trenirao sa ostatkom ekipe uprkos povredi kvadricepsa koja je uspešno zalečena, ali odluka struke bila je da ga ipak sačuva za takmičarske susrete koji dolaze, kako bi se maksimalno izbegla mogućnost od obnove povrede kao što je to bio slučaj sa Aleksom Avramovićem nedugo pošto se selektor zahvalio dugogodišnjem kapitenu Milošu Teodosiću za sve.

Veliki košarkaški derbi u civilu posmatraće još Filip Petrušev i Boriša Simanić koji bi teoretski mogli da zauzmu mesto u protokolu za gostovanje Turskoj ako bude potrebe, a takođe i dalje konkurišu za put u Prag.

Jedna od glavnih tema poslednjih dana bio je sastav Orlova za okršaj sa Grčkom i za koju varijantu će se odlučiti struka. Pešić je izabrao uslovno kombinaciju “7-5“, odnosno da sastav čini sedam spoljnih i pet igrača unutrašnje linije gde bi društvo Nikoli Jokiću, Nikoli Milutinovu, Dušanu Ristiću i Marku Jagodić Kuridži pravio Nikola Kalinić. Poziciji “četiri“ takođe mogu da odgovore drugi kapiten Vladimir Lučić i Dejan Davidovac, što opet prekaljenom strategu ostavlja dosta mogućnosti za kombinovanje petorki i da večeras vidimo nešto novo, što nismo imali priliku tokom kontrolnih mečeva sa Slovenijom, Italijom i Nemačkom. Veliki plus za našu selekciju je sposobnost praktično svih pojedinaca da pokriju više pozicija i to je jedan od detalja na kojim je Pešić insistirao dok je sklapao tim.

NIKOLA JOKIĆ VS JANIS ADETOKUNBO – SUDAR SVETOVA

Nikola Jokić i Janis Adetokunbo (©AFP)Nikola Jokić i Janis Adetokunbo (©AFP)

Klasik između Srbije i Grčke će se u očima cele košarkaške Evrope maksimalno gledati kroz prizmu duela dve superzvezde – Nikole Jokića i Janisa Adetokunba. Zbog toga će ovaj meč imati obrise i ličnog okršaja što samo dodatno podiže nivo interesovanja, baš kao što je to bio slučaj nedavno u Stožicama. Ponajviše zato što su ovakvi megdani na ovoj strani Atlantika prava retkost i zato imaju dodatnu vrednost...

Dvojica selektora sastavila su respektabilne ekipe sa ogromnim individualnim kvalitetom i iskustvom, ali dva poslednja MVP najjače košarkaške lige sveta su druga dimenzija i to se jasno vidi kroz gotovo sve analize i najave predstojećeg Evropskog prvestva gde elitno društvo čini još Luka Dončić.

Sudar svetova u Beogradu izaziva veliku pažnju javnosti. Potencijalni okršaj dvojice zvanično najkorisnijih igrača iz 2019. i 2020, odnosno 2021. i 2022. godine je i u očima NBA analitičara uvek bio intrigantan na svoj način. Jokić i Janis u svojim NBA klubovima nose praktično ceo teret na svojim ramenima, s tim što je grčki as već uspeo da napravi onaj najvažniji iskorak i osvoji prsten što se u Denveru još čeka. Doduše, za razliku od Janisa koji je imao odlično sklopljen tim za titulu, Jokić je prethodnu sezonu igrao sam, odnosno bez drugog i trećeg najboljeg igrača u timu, Džamala Marija i Majkla Portera Džuniora. Zbog eliminacije Nagetsa već na startu plej-ofa Jokić je bio meta neopravdanih kritika, mada je sličan tretman imao i Janis posle doigravanja 2019. i 2020. godine.

Ono što su radili u svojim klubovima, mogu i u reprezentacijama koje su maksimalno podređene njihovim individualnim kvalitetima i uopšte košarkaškoj filozofiji. Gledajući njihove okršaje u NBA ligi, Jokić je u velikoj prednosti u odnosu na Janisa. Vrsni centar iz Sombora je poslednji međusobni susret završio kao pobednik pošto je Denver slavio rezultatom 136:100, uz 18 poena, 15 asistencija i 10 skokova, uz tri ukradene lopte srpskog asa. Grk je odgovorio sa 29 poena, devet uhvaćenih i dve podeljene lopte.

U ukupnom skoru Jokić vodi sa 8-4, a Nagetsi su dobili tri od prethodna četiri duela. Individualno gledano, to izgleda ovako – Janis u 12 NBA okršaja prosečno beleži 23,4 poena, 9,7 skokova, 5,1 asistenciju i 1,7 blokada, dok je Jokić na 21,6 poena, 9,8 uhvaćenih, 8,4 podeljene lopte, 1,1 “krađi“ i gotovo jednoj “rampi“. Grk jeste čak u devet susreta bio efikasniji strelac od Srbina, ali je aktuelni MVP u po sedam navrata imao više asistencija i skokova.

Gledajući njihovo rivalstvo kroz prizmu dosadašnjih odmeravanja snaga, Janis jeste imao impresivniji napadački učinak, ali je Jokić pokazao da je uticajniji igrač na parketu. Upravo iz tog razloga, uz njihov učinak večeras od izuzetne važnosti biće uloge Micića, Kalinića, Lučića, Milutinova (...) sa jedne, odnosno Kostasa, Kalatesa, Slukasa, Papanikolaua (...) sa druge strane. Za razliku od Janisa, Jokić je pripreme odradio u top formi, bez problema sa povredama koje muče najboljeg igrača Baksa praktično od prvog dana i to bi moglo da ima svoj udeo u odlučivanju pobednika.

Prema najavama iz Grčke Dimitris Itudis sprema niz defanzivnih specijala posebno skrojenih kako bi anulirao Jokićev učinak. Sa druge strane Svetislav Pešić je najavio da Srbija “neće ništa dati Janisu“ što jasno ukazuje da će timska odbrana biti ključ kako bi se zaustavio jedan od najdominantnijih igrača današnjice.

Srbija i Grčka, odnosno Nikola Jokić VS Janis Adetokunbo – prštaće sve od kvalitetne košarke! A, nama je samo pobeda u mislima...



tagovi

košarkaška reprezentacija Srbijekošarkaška reprezentacija GrčkeNikola JokićJanis AdetokunboSvetislav PešićDimitris ItudisKvalifikacije za Mundobasket 2023

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara