Svetislav Pešić (© Star Sport)
Svetislav Pešić (© Star Sport)

Pešić: Janisu nećemo ništa da damo, Grčka ima najbolju generaciju u svojoj istoriji

Vreme čitanja: 4min | sre. 24.08.22. | 12:43

Sve spremno za sutrašnji spektakl protiv Grka u punoj Areni (20.00)

Košarkaši Srbije sutra od 20 časova dočekuju Grčku u ključnom meču kvalifikacija za Mundobasket naredne sezone. Rasprodata dvorana imaće priliku da uživa u istinskom košarkaškom spektaklu pošto će na parketu u isto vreme biti dva MVP-a NBA lige. Srbija ima Nikolu Jokića, Soborac je dve prethodne sezone dominirao u SAD, dok Grci imaju Janisa Adetokunba koji je pre Srbina osvajao prestižnu nagradu. Naravno ne treba zaboraviti ni ostale igrače Grčke s obzirom da ih je Svetislav Pešić okarakterisao kao najbolja ekipa koju je Grčka ikada imala.

Na konferenciji za medije Pešić još uvek nije hteo da otkrije kojih 12 igrača će istrčati na parket. Jedino je sigurno da među njima neće biti Nemanje Bjelice. O tome opširnije pročitajte u posebnom tekstu OVDE.

Izabrane vesti

“Počinje druga runda kvalifikacija za Svetski kup. Nismo se proslavili u prvoj fazi, uvek postoje razlozi, opravdani, subjektivni, objektivni. Ono što je važno da se kaže i to ne bih potcenjivao, niti mi pada na pamet da potcenjujem kvalifikacije i utakmice koje smo odigrali i šta smo uradili kroz to vreme. Kroz ta tri okupljanja prošla su 23 igrača što je apsolutni rekord. To nije dobro jer nismo mogli da imamo apsolutno nikakav kontinuitet, a košarka je i dalje timski sport. Trener je imao priliku da vidi šta se ovde dešava, da vidi šta nam je ostalo od potencijala, koji su to momci koji mogu da nas predstavljaju na svim takmičenjima koja dolaze. Dobili smo kompletniji uvid, a da nije bilo toga možda ne bismo znali da neki igrači postoje. Da se ne bi loše mislilo, naravno da je to takmičenje i to nije bila selekcija za period posle Olimpijskih igara u Parizu, ne gledamo toliko daleko. Tim momcima i našem stručnom štabu bilo je teško da napravimo bilo kakav kontinuitet. Igrali smo protiv dve izuzetno jake reprezentacije, Letonije i Belgije. Možda me sada gledate u čudu, ali u nedostatku kontinuiteta mi smo igrali protiv rivala koji su bolji od nas i to su kaznili. Da li mi imamo veći potencijal i talenat od njih – nadam se. Ali, bez kontinuiteta nema rezultata. Nisam ja loš trener, ali za tri dana ne možemo da napravimo sve što treba da bismo izašli i pobedili. A nisu ni igrači toliko kvalitetni da bi samo istrčali na teren, išamarali protivnika i krenuli. Ovo pričam da bismo svi razmišljali o našoj košarci, budućnosti, našem i kvalitetu drugih timova. Ne tražimo izgovore, mi želimo da pobedimo svaku utakmicu. Šta je bilo – bilo je“, počeo je Pešić i u istom dahu nastavio:

“Sada nam kreće druga runda. Na tih 23 igrača dolazi nam još osam novih, što nije lako. Nije lako napraviti sve to ni igračima, ni trenerima. Iz toga želimo da napravimo pozitivnu situaciju, koliko god je moguće. Ako smo nešto uspeli, uspeli smo od 1. avgusta da se skupimo, da probamo da napravimo timsku hemiju koja je osnov za vrhunske rezultate. Tu smo na dobrom putu, svaki dan pravimo korak napred. Postajemo tim i nadam se da će se to videti protiv Grčke. Ono što je Vlada rekao, nadovezao bih se bez preterivanja – Grčka nikada nije imala reprezentaciju kao što je ova u svojoj istoriji. Pamtimo neke ranije generacije, sa Galisom na primer, ali ovo je najbolja ekipa Grčke bez premca. Oni su najozbiljniji kandidati za zlato na Evrobasketu. Imaju atletiku, brzinu, ogromno iskustvo... Nismo ni mi loši, dobri smo. Dobro je što će biti puna dvorana, kada Srbija igra u Beogradu ili bilo gde mi smo favoriti“.

Kada ćete saopštiti konačni spisak za Evrobasket?

“Kad krenemo za Prag. Odredićemo 24 sata pre utakmice“.

Janis je glavna snaga Grčke – šta planirate da mu “oduzmete“, a šta da mu “date“?

"Ne planiramo da mu damo ništa. Što se tiče plana utakmice, on se saopštava igračima kada dođe vreme za to. Ako ćemo da pričamo o košarci, ono što je prvi plan jeste da smanjimo broj primljenih poena iz tranzicije, gde su oni mnogo jaki, možda i najveći timski kvalitet njihov je to što veoma dobro trče. Kalates je jedan od najboljih igrača u tranziciji. Naš plan igre je da smanjimo broj poena Grčke iz tranzicije, to nam je fokus. Ima tu i individualnih zadataka, koje treba da izvršimo. Kalates i Dorsi imaju posebno mesto, nije Janis sam. Njegova braća su takođe izuzetan kvalitet. Moramo da gledamo kako ćemo da ih napadnemo i branimo. Ima dosta detalja o kojima razgovaramo".

Naša igra u tranziciji – koliko ste zadovoljni?

“Može da bude mnogo bolje“.

Šta je ekipa dobila iz ove tri pripremne utakmice?

“Dobila je dve utakmice. Pohvatali smo neka pravila. Lučić dolazi iz Bajerna, on već nekoliko godina radi sa jednim trenerom, neko drugi dolazi iz druge sredine, neko iz treće... To uigravanje se kod nas pretpostavlja da je samo uigravanje u napadu. Jeste, ali je pre svega uigravanje u odbrani. Postoje određena pravila u odbrani za koja treba mnogo vremena. Različito se brane u jednom klubu situacije ispod koša, drugačije u drugom. Mi sada treba da uklopimo svoju filozofiju sa igračima, ali je to teško. Kako se stvaraju loše, tako se stvaraju i dobre navike. I dalje smatram da imamo vrlo talentovane igrače u napadu, ali da bi taj talenat koji posedujemo u napadu dobio dodatni kvalitet, bez odbrane je to nemoguće“.



tagovi

košarkaška reprezentacija SrbijeSvetislav PešićKvalifikacije za Mundobasket 2023košarkaška reprezentacija GrčkeJanis AdetokunboNikola Jokić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara