©Reuters
©Reuters

Kada si najbolja šuterska ekipa ne možeš da ne veruješ u podvig: Srbija dominira timskom statistikom Mundobasketa

Vreme čitanja: 2min | sre. 30.08.23. | 21:25

U čak šest relevantnih kategorija srpski tim je među pet najboljih na Svetskom prvenstvu, a u najvažnijim šuterskim je najbolji.

Protutnjali su košarkaši Srbije kroz prvu fazu Mundobasketa i Grupu B. Ubedljive pobede protiv Kine, Portorika i Južnog Sudana ulivaju nadu u dobar plasman izabranika Svetislava Pešića, a ono što ohrabruje jesu i sjajni timski statistički podaci, prilično naklonjeni Orlovima.

Izdvajaju se tri kategorije u kojima je Srbija bila najbolja u uvodnoj fazi Svetskog prvenstva, poredeći sa svim preostalim selekcijama na prvenstvu: najbolji procenat šuta iz igre, najbolji procenat šuta za tri poena i najviše timskih asistencija.

Izabrane vesti

Orlovi su sa 57,2 odsto šuta iz igre najbolji po tom parametru, a odmah iza je Kanada sa 54,8. Među prva tri su još i SAD sa 54,5. Posebno optimističan je podatak o 44,7 odsto šuta za tri poena, a i tu je prvi pratilac Srbije Kanada sa 42,9 odsto, dok je intresantno današnji rival Južni Sudan na trećoj poziciji sa 42,7. Koliko je ekipa Svetislava Pešića igrala tečno u dosadašnje tri utakmice pokazuje i podatak o 29,7 timskih asistencija, što je nešto bolje od 29,3 koliko ima aktuelni svetski i evropski šampion Španija.

Uhvati tri hendikepa i uzmi dodatnih 75.000 dinara!

Još je nekoliko kategorija u kojima je srpska dvanaestorka među prva tri ili prvih pet. Postigla je 104,7 poena po utakmici, što znači da je treća najefikasnija reprezentacija prve faze. Više poena dali su samo Kanada (108 po utakmici) i SAD (106 po utakmici). Među pet su i Australija (96,3) i Portoriko (95). Nemačka je jedina bolja od Srbije u procentu šuta za dva poena. Tim Gordona Herberta je na 71,7 odsto, naspram 67,0 koliko ima Srbija. Vredi istaći da su Pešićevi puleni među četiri ekipe sa najmanje izgubljenih lopti - sa deset po utakmici, Nemačka i Italija su na 9,7 dok je Grčka najbolja sa 8,3.

Naravno, ne treba bežati od činjenice da je Srbija sva tri duela igrala protiv timova značajno slabijih od sebe, ali su ovi podaci ipak znak da se Pešićeve taktičke zamisli sve više ostvaraju, pridodajući na to i sve bolju šutersku formu spoljašnje linije. Da li je ova statistika samo varka ili igra Srbije zaista ima pokrića u njoj, saznaćemo već u petak, nakon duela sa Italijom (10.00), starim dželatom iz olimpijskih kvalifikacija 2021. i Evrobasketa 2022.


tagovi

Mundobasket 2023

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara