Navijači Crvene zvezde pozdravljaju prvotimce posle pobede u Berlinu (©Starsport)
Navijači Crvene zvezde pozdravljaju prvotimce posle pobede u Berlinu (©Starsport)

Kako je Ivanović promenio sliku za osam dana: Zvezda ponovo veruje u pobede

Vreme čitanja: 4min | sre. 23.11.22. | 11:22

Stigao je iskusni stručnjak na klupu srpskog šampiona 14. novembra, sinoć (22. novembar) udario treću recku

Posle prvih 12 utakmica u sezoni stvari nisu izgledale najbolje. Crvena zvezda je imala negativan bilans (5-7), samo jednu pobedu u Evroligi, izgubila od Zadra kod kuće posle 12 godina u regionalnom prvenstvu... Ključni problem bio je pad u odlučujućim momentima koji se ponavljao. Doneta je odluka da se napravi promena na klupi, a pre osam dana kormilo je preuzeo Duško Ivanović. Šok terapija je uspela, crveno-beli su sa novim trenerom nanizali tri pobede.

Posle odličnog prvog poluvremena protiv Asvela, pali su u nastavku, ali se podigli u poslednjim trenucima i upisali izuzetno važan trijumf (71:67). Dobili su na samopouzdanju, a onda ga dodatno nadogradili najubedljivijom pobedom protiv Cibone u ABA ligi (92:53). Sinoć je razbijen i kriptonit, posle sedam vezanih poraza Zvezda je sa Ivanovićem konačno uspela da nadigra i berlinsku Albu i to u glavnom gradu Nemačke (88:84).

Izabrane vesti

Za razliku od perioda pre dolaska 65-godišnjeg stratega, kada je padala u prelomnim momentima, Crvena zvezda je u prethodna tri duela sa novim trenerom baš u njima bila najbolja. Jasan potpis trofejnog stručnjaka, koji je psihološki podigao ekipu i vratio joj veru u pobede.

Ni osam poena u minusu sredinom poslednje deonice u sudaru sa francuskim šampionom je nisu pokolebali. Kada je Cibona pretila da ih uvuče u nervozu, crveno-beli su se digli, a onda "nanjušili krv" i zgromili rivala, ostaviviši ga na svega 15 poena u drugom poluvremenu.

Protiv Albe je bilo oscilacija tokom utakmice. Tražio je Ivanović odgovor na atipične postavke nemačkog šampiona, prava rešenja u napadu. Zvezdi je domaćin najveće probleme pravio na ofanzivnom skoku, pošto je često išao pod obruč i sa trojicom visokih igrača i tako dolazio do drugog napada. Od esencijalne važnosti je ipak bilo to što je Zvezda uspevala da drži korak za protivnikom, povremeno i da bude ispred.

Pretila je Alba da se odlepi sredinom treće deonice, kada je povela sa devet razlike, ali Ivanovićeva četa nije gubila glavu. Mirno je tražila rešenja u napadu, podizala stepen agresivnosti i održavala koncentranciju u odbrani. Mic po mic se vraćala i poravnala rezultat na minut do kraja četvrtine.

Verovala je i kada je raspucani Džejlen Smit pogodio dve vezane trojke na ulasku u poslednja četiri minuta. Ostala smirena i igrala svoju igru. Preko Luke Mitrovića i Vildoze napravila seriju 10:2 za totalni preokret. Nije se dalo Nemanji Nedoviću da bude heroj u poslednjim trenucima četvrte četvrtine, ali je zato plašt ogrnuo u produžetku i sa nekoliko snažnih prodora trasirao put crveno-belima ka još jednoj važnoj pobedi.

Rezultati Ivanovićeve mantre za samo osam dana dali su ozbiljne rezultate.

"Kada sam došao, rekao sam da nam je potrebno strpljenje i vera. Imali smo to večeras", kratko je istakao crnogorski stručnjak posle utakmice.

Osim što ekipa ponovo veruje u pobede, primetan je i napredak u igri. Pre svega u odbrani. Nije mala stvar ostaviti jednog Evroligaša na 23 poena za poluvreme, pa makar bio i desetkovan (38:23 protiv Asvela). Defanziva je u sudaru s Cibonom odradila istorijski posao (15 primljenih poena za poluvreme – treći najbolji rezultat na večnoj listi ABA lige). Ko god da je na terenu ne štedi se na svojoj polovini. Ipak, čini se da je ključna promena napravljena na polju koncentracije. Osetni su pomaci, pre svega u odbrambenim zadacima. Nema lakih ispadanja, posebno u završnicama susreta. U početku se i desi koji propust, dok se "motor ne zagreje". Kada crveno-beli podignu broj obrtaja, i te kako su sposobni da zaklone protivniku pogled ka košu.

Kako je i Luka Vildoza u miks zoni istakao, Zvezda je nastavila da raste.

"Alba je pogađala, a mi ni u jednom trenutku nismo stali. Moramo da budemo srećni, vidi se da rastemo. I dalje postoje detalji koje moramo da popravimo, ali pobeđujemo i to je najvažnije", rekao je Argentinac koji je sa indeksom 22 proglašen za igrača utakmice.

Ostvarila je Crvena zvezda tri izuzetno važna trijumfa, ali nema vremena za slavlje. Već sutra (17.30) dočekuje Makabi u 10. rundi Evrolige. U ponedeljak zatvara novembar večitim derbijem protiv Partizan Mozzart Beta pred svojim navijačima. Prvi meč u decembru ponovo će odigrati kod kuće, kada u okviru 11. kola elitnog takmičenja u dvorani Aleksandar Nikolić stiže Virtus Bolonja (02. decembar, 19.00).

Slika na Malom Kalemegdanu se značajno promenila. Zvezda izgleda bolje na terenu, iz meča u meč podiže samopouzdanje. Nemanja Nedović je značajno podigao formu, Luka Vildoza i dalje blista u napadu, a u poslednjim duelima im se uvek priključivao neko treći poput Nikole Ivanovića, Filipa Petruševa, Bena Bentila, Luke Mitrovića... Stvari deluju daleko bolje, Ivanovićeva skica Zvezde je počela da dobija boje.


tagovi

KK Crvena zvezdaDuško IvanovićLuka VildozaNemanja NedovićAlba Berlin

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara