Nikola Jokić (©AFP)
Nikola Jokić (©AFP)

Nikola Jokić - MVP izgubljen u moru superzvezda

Vreme čitanja: 8min | pet. 11.03.22. | 14:24

I njemu to ne smeta...

Srpski košarkaški as Nikola Jokić na dobrom je putu da drugu godinu zaredom okonča kao najkorisniji igrač NBA lige. Uspeh dostojan tek nekoliko velikana igre pod obručima nadohvat je ruke braniocu prestižne nagrade za 2021. godinu, iako pojedini američki mediji prednost daju Džoelu Embidu i Janisu Adetokunbu.

Sports Ilustrejted se u autorskom tekstu novinara Rohana Nadkarnija bavio se temom Jokićeve košarkaške ličnosti i veličine, a pre svega činjenicom da kao prva figura Denver Nagetsa i kompletne lige još ne dobija pažnju dostojnu igara koje pruža. O tome možete čitati više u sledećim redovima...

Izabrane vesti

NBA veteran Džef Grin nije od onih koje je lako zadiviti. Ujka Džef, kako je 14-godišnji profesionalac poznat u košarkaškim krugovima, igra u NBA ligi toliko dugo da je stigao da nosi dres Sijetl Supersoniksa. Grin je tokom karijere delio dobro i zlo sa Kraljevima, Bradama, Brodijima, Snajperima i svim ostalim mašinama iz širokog spektra. I pored toga u njemu je ostalo prostora da ponovo bude impresioniran, da ga obuzme ”vau” momenat.

”Igrali smo utakmicu protiv Sakramenta. I shvatio sam taj detalj u reketu sa Dearonom Foksom. Na video snimku izgledalo je ludo. Izgledalo je kao da su ga utrojili. Okrenem se i jedan dolazi na osnovnu liniju. Pa još jedan. Okrenem se ka sredini i eto još jedan koji dotrčava kroz sredinu. Nikola Jokić je sedeo iza mene dok smo imali video analizu. Okrenuo sam se i rekao mu: ‘Znači, tako je tebi svakog dana’. Bio sam u čudu”, kaže Grin.

01.30: (1,50) Atlanta (13,0) LA Klipers (2,95)

Konstatovao je to pošto je Jokić vladajući MVP i igra jednu od najboljih sezona u istoriji NBA. Protivnici ga se plaše pošto je mašina koja melje svakog rivala u igri jedan na jedan, zbog čega je Denver pronašao trijumfalni ritam u završnici ligaškog dela. Pošto su takmičenje otvorili sa 18-18, Nagetsi su ušli u seriju 22-8, od čega su 12 puta slavili u prethodnih 14 utakmica. I sve je to zasluga verovatno najpotcenjenije superzvezde, čoveka koji ne dobija pažnju kakvu zaslužuje. Momak koji nikada nije sanjao o tome da postane Ol star ili MVP...

"Ne, ne možete sanjati o tome. Čak i kada sam došao ovde, nisam razmišljao o igranju. Došao sam samo da radim i da budem 'NBA igrač' na neki način. Tako da nisam nikada sanjao o tome. Nemam ciljeve u životu, samo idem kuda me put vodi".

Čekaj, Jokić nema ciljeve? Mora da postoji neka unutrašnja motivacija koja ga gura da bude najbolji igrač NBA lige svako veče?

"Ne znam. Ponekad je to samo igranje košarke, neke i takmičenje. Nekada je i strah od poraza, nikada nije jedna stvar. Znam da neki momci žele da budu najbolji, ja nemam taj problem. Znam da postoji boljih igrača od mene i da će biti boljih od mene u budućnosti".

Nikola Jokić (©AFP)Nikola Jokić (©AFP)

U redu, ali verovatno bi mu značilo nešto, da kao pik druge runde iz Srbije, bude prvo lice NBA lige?

"Ne razmišljam o tome. Bila bi lepa stvar da ponovo budem najkorisniji NBA igrač, to da. Ali ja to ne želim, niti mi je potrebno. Dobro mi je gde sam i zadovoljan sam svojim statusom u NBA".

Dobro, u redu. Bar nam priznaj da je zabavno dominirati protivničkim odbranama svako veče?

"Mogu da kažem da volim sladoled najviše na svetu, ali posle 10 dana stalnog jedenja sladoleda, i sladoled bi mi dosadio. Postoje druge stvari koje volim jednako kao košarku ili više od nje", završio je Jokić.

Jokićeva indiferentnost prema ličnom uspehu jedna je od stvari zbog kojih se posebno ističe među sadašnjim superzvezdama NBA lige. Niko ne kaže da je zbog toga bolji od ostalih, ali je drugačiji. A njegova “idem sa strujom“ odnos zapravo je temelj još jedne uspešne sezone.

Jokić beleži prosečno 26,1 poen, 13,9 skokova i 8,1 asistenciju, što je nivo koji nikada nijedan košarkaš nije skupio na jedno mesto. Iz igre šutira 57,4 odsto, odnosno 36 odsto za tri. Zabeležio je 18 tripl-dablova, dva više nego prošle godine u 60 utakmica. Njegov PER (Player Efficiency Rating – statistički parametar sličan indeksu korisnosti u evropskoj košarci) 32,7 u istoj je ravni sa učinkom Janisa Adetokunba, najboljim u istoriji NBA lige za jednu sezonu. Nijedan tim u ligi nije toliko zavistan od jednog igrača kao Denver od Jokića. Denver ima 20,3 poena na 100 poseda više sa Jokićem na parketu, nego kada on nije u igri. Ukratko – sa njim su najbolji tim u ligi, bez njega najlošiji.

POGLEDAJTE PONUDU SVIH NBA UTAKMICA ZA VEČERAS

POGLEDAJTE PONUDU IGRE NA POENE IGRAČA

Jokićev najveći rival za MVP zvanje je Džoel Embid, koga mnogi vide kao prvog favorita za prestižnu nagradu. I opet svi parametri ukazuju da je Jokić ispred Embida. Srbin postiže više koševa na manji broj pokušaja od Embida. Jokić je bolji trojkaš, ima prosečno više skokova i asistencija, beleži više više poena po posedu uz bolje procente. Jokićev tim postiže više poena kada je on na parketu od Embidove Filadelfije kada je Kamerunac u petorci. Jokićev Denver takođe dozvoljava manje poena sa njim u igri, nego Embidova Fila. A, ma kakav defanzivni jaz da je postojao između njih dvojice, značajno se smanjio, ako uopšte više i postoji. Jokić dozvoljava direktnim rivalima 48 odsto pogodaka iz igre. Koliko i Embid svojim napadačima. A gledajući učinak Denver je na samo pobedu zaostatka od File uprkos povredama Džamala Marija i Majkla Portera Džuniora.

“NBA liga uzima zdravo za gotovo to što je Nikola MVP. Otkako sam došao u Denver jako mi smeta to što na nacionalnom nivou ne dobija pažnju koju zaslužuje. Pričamo o MVP-u koji ne dobija utakmicu na Božić“, kaže Grin.

Ljudima u Denveru sve više smeta to što ekipa nema tretman dostojan činjenice da u njoj igra najbolji igrač lige. Sports Ilustrejted čak je stigao do nezvaničnih potvrda unutar NBA lige da su svesni toga da Jokić zaslužuje više pažnje.

“Ako bih provodio sve svoje vreme u razmišljanju o tome kako ne dobijamo pažnju, onda ne radim svoj posao valjano. Opet, izašao sam javno i rekao da nemamo prostor koji nam pripada s pravom. Šesti smo tim Zapadne konferencije bez dvojice važnih igrača. Pokažite mi još jedan tim u sličnoj poziciji“, izjavio je Majkl Meloun, koji sa Nikolom Jokićem ima fantastičan odnos.

U SAD se čak govori da Jokićevo odbijanje da govori o sebi više utiče negativno na Denverov medijski uspon. Međutim, nije Nikola Jokić čovek bez karaktera. Saigrači za njega kažu da je fantastičan čovek. Mnogi tvrde da je neverovatan u imitacijama, sa izuzetnom sposobnošću da mimikom prenese, primera radi, Melounovo ponašanje dok je ljut ili kako izgleda izraz na licu Brina Forbsa dok pogađa šut za tri poena. Takođe voli mnogo da se šali na svoj račun. Zbog toga se u Denveru i danas prepričava priča o tome kako je Meloun ostao u čudu zbog Jokićeve savršene kontrole lopte. Pitao ga je kako može tako dobro da barata sa loptom, na šta mu je Somborac uzvratio: “Treneru, pa vi ne znate da sam bio niski, buckasti plejmejker dok sam odrastao?“

“Proveo sam vreme sa nekim vrhunskim igračima. Ali, ono što me je oduvek najviše oduševljavalo jeste taj Jokićev nedostatak ega. Svi imamo ego, a Nikola je sa obe noge čvrsto na zemlji, sa minimalnim egom. Svako ko dođe sa strane kod nas zna da je ovo Jokićev tim, a opet svi su u čudu kako je zapravo on samo jedan od momaka“, napominje Meloun.

Nikola Jokić (©AFP)Nikola Jokić (©AFP)

Generalni menadžer Denvera Kelvin But smatra da Jokić i ne očekuje poseban tretman.

“Nije mu potreban specijalan trener, niti da ga iko servisira. Nema nikakvih zahteva, niti traži ovog ili onog igrača da bude doveden. On ima strašnu emocionalnu i košarkašku inteligenciju, što je zaista retka stvar“, objašnjava But.

Jokićev karakter je u suprotnosti sa načinom na koji igra. Posle neočekivanog poraza od Tandera 2. marta, Meloun je kritikovao odbrambeni učinak ekipe, koji je bio loš još od treninga kada se pripremala utakmica. Nekoliko igrača je teško podnelo kritike zbog čega su halu napustili bukvalno u minutima pošto je utakmica završena. Jokić, opet, obavio je standardnu proceduru. Stajao je u hodniku i razgovarao sa novinarima, zatim prošetao po dvorani u svom svetloplavom odelu. Ljudi u Denveru često se šale kako bi voleli da izmere Jokićev puls posle utakmica, jer nikada ne deluje ni previše uzbuđeno, ni suviše prizemno...

A, opet, Jokićeva borbena crta takođe se vidi s vremena na vreme. Često je u raspravi sa sudijama, ulazi u ozbiljne kontakte sa protivničkim igračima, zna da ih faulira na granici dozvoljenog... Uprkos svemu, svi u Denveru kažu da je Jokić prvi koji dolazi i poslednji koji odlazi sa treninga, da ima “manijakalnu konstantnost“. Pošto je odveo tim do konferencijskog finala u Orlandu 2020. godine – uključujući i dva povratka nakon 1:3 za protivnika u serijamaJokić je odigrao svaku utakmicu paklene, kompresovane sezone. U kojoj, opet, nije mogao dalje od druge runde plej-ofa bez Marija. Ove sezone nije odigrao samo šačicu utakmica, a Denverovi rezultati prolaze ispod radara. Nagetsi su dobili samo 14 utakmica sa prenosima na nacionalnim televizijama, što je više od upola manje nego Los Anđeles Lejkersi ili Njujork Niksi. Navijači Denvera često imaju velike poteškoće da pogledaju utakmice svog tima preko malih ekrana zbog ugovornih nesuglasica između lokalnih emitera. Zanimljivo, čak ni ruki Bouns Hajlend, koji sam kaže da je tokom odrastanja pogledao brdo NBA utakmica, kaže da nije znao mnogo o Nagetsima kada je došao prošlog jula.

“Da budem iskren, nisam znao gotovo ništa o Jokiću u noći kada sam draftovan. Oko ostalih timova postoji neverovatna pompa. Denver niko ne gleda tako“, poručio je Hajlend.

Još je čudnija cela ta situacija zbog činjenice da je Denver tim koji bi po nepisanom pravilu trebalo da bude omiljen među poklonicima NBA košarke. Ekipa je gotovo kompletno izgrađena od igrača oko kojih ranije nije postojala tolika pompa, savršena grupa momaka za jedan tipičan holivudski tim sa sportskom tematikom. Potcenjeni momci koji prave velike stvari. Jokić je bio 41. pik. Mari je bio izabran iza igrača kao što su Kris Dan, Dragan Bender i Ben Simons. Porter još nije dostigao pun potencijal zbog zdravstvenih problema. Monte Moris, starter umesto Marija, bio je pik druge runde. Grin je veteran čija karijera ima jo-jo putanju. Aron Gordon nije mogao da bude prva figura Orlanda.

I opet, niko ne pravi takav šou na parketu kao Nikola Jokić. Dodavanja izvan svog vremena čine ga košarkaškim zabavljačem za kakvim žudi NBA publika. Dok su svetla pozornice uperena ka drugim timovima, u Denveru veruju da ovaj tim raste kao i ličnost njegove superzvezde, polako, bez mnogo pompe i malo ega. Jokić je verovatno najopušteniji MVP ikada viđen, a on smatra da je uloga NBA igrača takva da olakšava neke stvari u životu, kao to da možeš da upoznaš omiljenog džokeja u Italiji...

“Pogledajte samo kakav tim ima, koliko vodi računa da nikome ništa ne oduzme, koliko se trudi da nas nosi cele godine. Momak je uradio sve da nas održi na površini, bez pomoći drugih. A, prosečno beleži, koliko, 25 poena?“, pita se 35-godišnji Grin, a kada je dobio preciznu statistiku Jokićevog učinka samo je uzvratio:

“To je ludo. To je baš ludo...“


tagovi

Nikola JokićDenver NagetsNBA liga

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara