Nikola Jokić (©FIBA Basketball)
Nikola Jokić (©FIBA Basketball)

Noćna mora usred Berlina: Jokić igrao sam, italijanski streljački vod izbacio Srbiju sa Evrobasketa

Vreme čitanja: 6min | ned. 11.09.22. | 19:57

Orlovi nisu izdržali pljusak trojki protivnika i završili Evropsko prvenstvo već u osmini finala

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Berlina)

Noćna mora usred Berlina, desilo se ono što je pre samo nekoliko dana bilo nezamislivo. Srbija je završila Evropsko prvenstvo već u osmini finala. Italijanski streljački vod Đanmarka Poceka "streljao" je Orlove na parketu Mercedes Benc Arene i poslao ih kući... Kao loš deža-vi vratile su nam se košmarne prošlogodišnje scene iz Beograda i pretrpeli novi težak udarac u slabine. Srbija - Italija 86:94 (28:20, 23:25, 17:21, 18:28).

Izabrane vesti

Sve što je moglo, išlo je na ruku raspucanim Azurima! Danima pred današnji okršaj prebacivali su uporno pritisak na našu stranu rečima da "nemaju šanse" ili da je "Srbija mnogo bolja" što u teoriji jeste tačno, ali se u praksi ipak pokazalo da je apeninsko srce kucalo snažnije i dobilo još jedan veliki okršaj u evropskom klasiku.

Svaka čast svima u redovima Italije, ali ono što je Marko Spisu uradio u drugom poluvremenu, odnosno u kratkom intervalu između treće i četvrte deonice dalo je ovoj ekipi krila za (dosad) najveću pobedu ove generacije na Evrobasketu! Sa šest trojki ukupno, Spisu je izrastao u apsolutno junaka utakmice uz Simonea Fontekija, Akilea Polonaru i Nikola Melija...

Nikola Jokić je najveći deo utakmice igrao sam. Skupio je 32 poena, 14 skokova i tri asistencije, ali to nije previše vredelo. Kao ni 16 poena i osam završnih dodavanja Vasilija Micića ili 12 poena Nikole Kalinića, kada su svi drugi podbacili...

Očekivano, Italijani su otvorili susret na jedini mogući način, pravo u meso. Pretukli su naše igrače, ali posle isksutva iz Hamburga pre tri sedmice znali smo tačno šta možemo da očekujemo. I bili smo spremni za “rvanje“. Ne i za neverovatni pljusak trojki sa Apenina...

Koristili smo Jokićevu fizičku nadmoć i slali mu loptu u reket kad god smo mogli, a on je iz toga izvukao čak devet slobodnih bacanja već u prvoj četvrtini! Bez greške je šutirao srpski as, trpeo je jake udarce po celom telu zbog čega se kod njega osetila nervoza, ali je i pored toga ostao pribran.

Nikola Jokić u jednom od mnogobrojnih duela (©Star Sport)Nikola Jokić u jednom od mnogobrojnih duela (©Star Sport)

Italija je uspela da ostvari minimalnu rezultatsku prednost na startu, ali je Srbija ubrzo preuzela kontrolu. Micićeva munjevita prednja promena izbacila je Tonuta iz takta, pa je na šut sa poludistance reagovao faulom s tim da je MVP Evrolige dao i poklon slobodno bacanje. Micić je do savršenstva doveo ovaj vid realizacije i protivnici odavno nemaju rešenje.

Sa koševima plejmejkera Efesa počela je serija 16:2 kojom je Srbija već posle pet minuta imala 20:9. Dve Marinkovićeve trojke, jedna kojom se iskupio za promašeno zakucavanje iz ofanzivnog skoka i srpska odbrana u petoj brzini zbog Kalinića i Lučića koji enormnom potrošnjom su povezivali sve redove doveli su Đanmarka Poceka do ludila. Lice mu je promenilo sve boje smatrajući da je Micić nepropisno zaustavio Fontekija kada je presekao kontru, iako je sve bilo čisto. Zaradio je tehničku, a prednost Srbije nastavila je da raste.

Posle novog polaganja Jokića za 22:11 probudili su se i Azuri. Laki poeni Melija, onda i njegova trojka doveli su utakmicu na jednocifrenu razliku, a po prvom izlasku na klupu videlo se koliko naša ekipa pati kada Jokića nema na parketu. Italija se odmah približila na dva poseda, a na ruku im je išlo to što lopta često nije htela u naše ruke, bez obzira što smo statistički imali kontrolu skokova... Glavno oružje im je, naravno, bio šut za tri!

Kada su se oslobodili pritiska naše odbrane, Pocekov arsenal je proradio. Italiju su na stabilnim nogama držali Meli i Fontekio koji su svoje prste umešali u gotovo u svakoj odbrani, svakoj rotaciji, napadu... Odlično smo ih zapamtili iz Beograda, pogotovo novo krilo Jute koje nam je skakalo po živcima u finalu olimpijskih kvalifikacija, zbog čega smo uostalom i proživeli košmar. Zajedno su pogodili pet od ukupno osam trojki Italije, a već u prvom delu imali su 19 ispaljenih lopti sa distance, pet više nego u i oko zone reketa.

Vasilije Micić (©Star Sport)Vasilije Micić (©Star Sport)

Strahovit protok lopte gde su dirigovali Tonut i Spisu dovelo je do velikog broja otvorenih šuteva za tri, čime su Azuri konstantno držali rezultatski priključak, čak imali šansu i da povedu u kasnoj fazi druge četvrtine. Dovoljno je pogledati statistiku i videti da su oni imali 13 završnih dodavanja na 45 poena, dok smo mi rešenja više tražili iz individualnog kvaliteta, ili sa penala (16/17 za 20 minuta).

Naša druga petorka nije se snalazila u ovakvom ritmu Italijana. Jokić je za nešto više od 13 minuta imao 19 poena i sa njim je Srbija izgledala kompaktno i pre svega konkurentno, ali kada je on bio na hlađenju pritistak na ostale je rastao. Još smo u veći problem upali posle trećeg faula Kalinića zbog čega je i on morao na klupu, jer smo i tu izgubili čoveka za skok. Srbija je do odlaska u tunel ipak zadržala vođstvo.

----------------------------------------------

SRBIJA - ITALIJA 86:94

/28:20, 23:25, 17:21, 18:28/

Dvorana: Mercedes-Benz Arena

SRBIJA: Davidovac, Marinković 8, Kalinić 12 (6-3 za tri, 4sk), Lučić 8, Ristić, Jokić 32 (13sk, 4as), Jagodić-Kuridža 6 (2-2 za tri), Micić 16 (4sk, 8as), Gudurić 2, Jaramaz, Milutinov 2.

ITALIJA: Baldaslo, Biliga, Datome 6, Fontekio 19 (5sk), Manion 2, Meli 21 (6sk, 4as), Pajola 1 (3sk, 4as), Polonara 16 (8sk), Riči 2, Spisu 22 (9-6 za tri, 4sk, 6as), Tesitori, Tonut 5.

-------------------------------------------------

Do izražaja došla je Micićeva liderska crta, pa je u poslednja dva minuta prvog poluvremena preuzeo sve na sebe. Polaganje, pa faul za dva bacanja, onda i asistencija za zakucavanje Milutinova i na šest sekundi do kraja – trojka! Kada su Fontekio, Spisu i Tonut stezali obruč, Efesova superzvezda diktirala je ritam utakmice i na poluvremenu skupila 11 poena iz četiri asistencije, pa smo na pauzi imali 51:45.

Ni u naznakama nije bilo ime pobednika ove utakmice. Štaviše. Posle tvrdih 20 minuta utakmica je mogla da dobije samo još neizvesniji tok u nastavku. To smo i dobili. Kalinićev hitac na početku treće deonice nakratko nas je odvela do +9 (54:45), ali je posle osam trojki za poluvreme bilo jasno da će Italijani tek da dodaju gas i nastave da pokušavaju sa udaljenosti veće od 6,75 metara. Inat im je proradio kada je Poceko isključen na polovini treće deonice. Ekscentrični trener iskoristio je njegovu drugu tehničku da dodatno podigne moral i izazove hemijsku reakciju. Izgrlio se i izljubio sa celom ekipom, zatim otišao do naše klupe da se sa svima pozdravi i tek onda izašao sa parketa.

Nikolo Meli sa oduševljenjem gleda Spisuov šou (©FIBA basketball) Nikolo Meli sa oduševljenjem gleda Spisuov šou (©FIBA basketball)

Od Pocekovog isključenja Azure je počeo napred da gura Marko Spisu! Plejmejker u koga selektor mnogo veruje pošto se odlično poznaju iz Sasarija spakovao nam je tri trojke u kratkom intervalu i nakratko doveo Azure do vođstva (66:63). Tri od četiri ekipe u ovom delu utakmice! Sa neverovatnom lakoćom protivnik nam je razbijao sve defanzivne postulate i zamisli, pa su najčešće ostajali sami na šutu. Srećom po nas, nisu sve lopte prolazile do dna mrežice...

Posle Spisuove treće strelice bilo je mnogo važno kako ćemo da reagujemo. A, uspeli smo da se podignemo najviše zbog energije koju je doneo Jagodić Kuridža! Njegova trojka za izjednačenje, potom i nekoliko dobrih reakcija u odbrani vratili su Srbiju u ravan sa Italijom pred završnih deset minuta, a novi Jokićevi penali su pravili tu minimalnu razliku.

Impuls koji je dobio u poslednjim minutima treće četvrtine dao je Spisuu i njegovim saborcima zastrašujuću mirnoću i stabilnost, jer su svi kasniji šutevi prolazili. Njegova dva, pa još dva Polonare i Italija je Srbiju bacila u potpuni nokdaun. Za četiri i po minuta serija 16:2 dovela je Pocekov šuterski ansambl do ogromnih +12 (82:70), dok smo mi srljali iz promašaja u promašaj, iz greške u grešku i samo nas je teorija čuvala od potanjanja.

Na kraju smo ipak potonuli...

OSMINA FINALA EVROBASKETA

Subota

Turska - Francuska 86:87 (77:77)

Slovenija - Belgija 88:72

Nemačka - Crna Gora 85:79

Španija - Litvanija 102:94 (83:83)

Nedelja

Ukrajina - Poljska 94:86

Finska - Hrvatska 94:86

Srbija - Italija 86:94

20.45: (1,15) Grčka (20,0) Češka (6,00)

*** Kvote su podložne promenama

ČETVRTFINALE

13. septembar

(1) Nemačka - Grčka / Češka

(2) Španija - Finska

14. septembar

(3) Slovenija - Poljska

(4) Francuska - Italija

POLUFINALE

16. septembar

pobednik 1 - pobednik 2

pobednik 3 - pobednik 4

MEČ ZA TREĆE MESTO

18. septembar

17.15 časova

FINALE

18. septembar

20.30 časova


tagovi

košarkaška reprezentacija SrbijeEvrobasket 2022košarkaška reprezentacija ItalijeNikola JokićSimone FontekioVasilije MicićNikolo Meli

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara