Nikola Jokić (©AFP)
Nikola Jokić (©AFP)

Ognjen Stojaković: Nikola Jokić san svakog trenera; Danas mu je najveći fokus na protivničkim odbranama

Vreme čitanja: 3min | ned. 26.11.23. | 14:42

“Kari je napravio revoluciju u šutu za tri poena, drugi u unutrašnjoj igri. Nikola je prvi igrač sa više od 210 centimetara sposoban da igra sve pozicije“

Dolazak Nikole Jokića u Denver 2015. godine ispratio je Ognjen Stojaković od prvog dana. Radio je sa srpskim asom i iz senke stvorio najboljeg košarkaša današnjice.

Stojaković je jedan od onih koji je insistirao na Jokićevom dovođenju, naročito posle igara koje je Somborac pružio na juniorskom turniru u Beogradu kao igrač Mege.

Izabrane vesti

“Bilo je već tada kontakta između njegovog agenta Miška Ražnatovića i Denvera. Hajde da kažemo da sam i ja dao svoje mišljenje. Nikola je već tada bio neverovatan, kao što je i sada. Tada je mogao da se vidi njegov talenat, način na koji utiče na utakmice i kontroliše ritam, Rekao sam sebi: 'Šta bi se desilo sa ovako mladim čovekom ako bi se razvijao na pravi način'“, rekao je Stojaković za Ekip u tekstu objavljenom na dan kada će se na parketu po prvi put sudariti Nikola Jokić i Viktor Vembanjama.

Posle boravka u srpskoj košarci, naročito u razvojnom sistemu FMP, Stojakovića je dočekao poziv iz NBA.

“Tada su me spazili skauti Nagetsa, koji su moje ime prosledili Timu Koneliju (nekadašnjem direktoru košarkaških operacija Denvera, sada Minesote). Počeo sam kao video asistent 2013. i pre nego što sam unapređen u direktora igračkog razvoja i asistenta Majkla Melouna pre dve godine“.

U trenutku kada je debitovao u najjačoj ligi sveta, Jokića je video kao miks Dirka Novickog i Marka Gasola.

“Nije bio naročiti atleta. Bilo je potrebno da gradimo neke stvari, poput efektivne mehanike šuta. Tada smo došli na ideju da gradimo njegov šut ispočetka, tako što će faza šuta ići iza njegove glave. Radili smo i na njegovoj igri u reketu, na flouterima levom i desnom rukom“.

Veliki skok u optimizaciji svog tela Jokić je napravio tokom leta 2020. godine, kada je izgubio 11 kilograma i pao na 128 kilograma. Najveće zasluge idu na račun brazilskog kondicionog trenera Felipea Ajhenbergera.

“Radili smo ruku po ruku zajdno kako bismo kod Jokića izgradili fizikalije koje idu u tonu sa njegovim karakteristikama“.

Danas, Ognjen Stojaković poredi Nikolu Jokića sa Stefom Karijem.

“Kari je napravio revoluciju u šutu za tri poena, drugi u unutrašnjoj igri. Nikola je prvi igrač sa više od 210 centimetara sposoban da igra sve pozicije. San svakog trenera“.

Ni najmanje ga ne čudi sve ono što je Nikola Jokić postigao za devet godina boravka u ligi, od dve MVP titule, do šampionskog prstena i zvanja najkorisnijeg igrača finala.

“Ima nešto što se jako retko viđa, a to je da predviđa akcije pre nego što se one dogode. Ljudi to ne razumeju, ali on stvarno može da predvidi šta će se desiti“.

Nedavno je Jokić pretekao Lebrona Džejmsa po broju tripl-dablova i sada ih ima 111, dok su ispred njega ostali samo još Medžik Džonson (138), Oskar Robertson (181) i Rasel Vestbruk (198).

“Ako me pitate u kojim delovima košarke danas radi najviše, rekao bih vam da sve radi jako dobro. Danas se najviše pažnje posvećuje tome kako ga protivničke ekipe brane. Ponavljamo situacije iz utakmica na treninzima, kako bismo pronašli rešenje za bržu adaptaciju. Protiv određenih vrsta odbrana će šutirati više, protiv nekih će napasti obruč, a u nekim ići na asistenciju“.



tagovi

Nikola JokićOgnjen StojakovićNBA ligaDenver Nagets

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara