(©facebook/lična arhiva)
(©facebook/lična arhiva)

Ognjen Stojaković za Mozzart Sport: Nikola Jokić je među deset najboljih košarkaša svih vremena

Vreme čitanja: 5min | pet. 16.06.23. | 16:35

Trener sa šampionskim prstenom ističe da je srpski centar promenio način igranja košarke

Prvi put u istoriji Denver Nagetsi došli su do titule u NBA ligi. Nikola Jokić je najzaslužniji što je klub iz Kolorada došao do šampionskog prstena, ali nije i jedini Srbin koji se u taboru Grumenja okitio ovim uspehom.

Ognjen Stojaković je član stručnog štaba Denvera, čovek koji se prvi našao Jokiću kada je stigao u SAD, bio mu najpre trener, da bi vremenom taj odnos prerastao u maltene familijarni.

Izabrane vesti

U razgovoru za Mozzart Sport Stojaković je izneo još sveže impresije nakon ostvarenog istorijskog uspeha sa Denverom.

“Rezultat Denvera došao je kao posledica kontinuiteta, vizije uprave i poverenja u rad trenera. Nikada neću zaboraviti rečenicu, još sa fakulteta: Osnova trenerskog procesa je kontinuitet. Denver je ispunio sve uslove za osvajanje prstena. Imao je dobru selekciju, radili smo u kontinuitetu, igrači su bili zdravi i naravno, imali smo najboljeg igrača na svetu Nikolu Jokića, što je dovelo do sjajnog rezultata”, započinje priču za Mozzart Sport trener Denvera Ognjen Stojaković.

Da li ste na početku sezone očekivali ovakav uspeh?

“Odlično pitanje. U NBA ligi je teško imati takva očekivanja, bez obzira na utemeljenost. Nadali smo se dobroj sezoni i šansi da se umešamo u borbe za trofej. Ranijih sezona imali smo povrede Majkla Portera i Džamala Mareja. Plan je bio da napadnemo titulu kada se oni vrate u pogon i evo cilj smo ostvarili nakon prve godine”.

U Srbiji je ogromna euforija nakon Jokićevog i Vašeg uspeha. Šta se govori u SAD?

“Najvažnije je da smo Denver postavili na košarkašku mapu. Mediji nas nisu uzimali za ozbiljno, bili smo u ćošku, nikada u prvom planu za šampionski prsten. Eto, pokazalo se da “boj ne bije svijetlo oružije, već boj bije srce u junaka”. I ne moraš da budeš klub koji je baš veliki, a da ipak postaneš šampion. I što je bitno, Nikolina slika danas svetli u centru Njujorka! To nije bilo zamislivo do pre nekoliko meseci”.

Da ne nabrajamo sve igrače sa naših prostora koji su ostavili trag u NBA ligi… Da li je Nikola Jokić već sada najveći?

“Ovo je moje mišljenje, sada potkrepljeno i materijalnim dokazima: Jokić je najbolji evropski košarkaš koji je igrao u NBA ligi. I sad, možda smela izjava, Jokić je jedan od deset najboljih igrača svih vremena. Trenutno, najbolji košarkaš na svetu koji je oborio sve moguće i postavio nove rekorde. Jokara je promenio način na koji se igra košarka”.

Kakav je Vaš odnos sa Nikolom Jokićem?

“U početku, relacija je bila trener – igrač i kako to obično biva stajao je mali jaz između dve strane. Sada je to prijateljski, familijarni odnos i na kraju dana sve je nešto više od košarkaške igre, prijateljstvo”.

Kako ste proslavili osvajanje šampionskog prstena?

“Cela svlačionica je bila preuređena… Pehar, šampanjci, mini žurka. Nakon toga jedan od igrača je organizovao proslavu u klubu koja je trajala do jutra. Drugi deo je prolazak kroz grad, slavlje sa navijačima… Biće još toga”.

Kokoškov, Rajaković, Milojević, Vi… Svi ste emisari iz Srbije i Evrope u NBA ligi. Kada ćete vi krenuti Igorovim i Darkovim stopama?

“To što je prvo uradio Igor, a sada i Darko, to je stvarno neverovatno. Dvojica stranaca postavljena su za glavne trenere, prvi i jedini u istoriji lige. Glasno i sa ponosom kažem: To je neverovatan uspeh. Svu sreću želim Darku, da ostvari dobre rezultate na sadašnjoj poziciji. Ja idem korak po korak, polako. Jednog dana ću doći do cilja koji je olakšan jer su Igor i Darko svima širom otvorili vrata. Sve ide utabanim stazama, tu sam, osam-devet, godina. Denverov cilj je da osvojimo još neku titulu, što je realno, jer su naši glavni igrači u piku, imaju vrhunsku formu, a dobri su i košarkaši koji ih prate, oni oko njih. Ovo je samo početak šampionske priče. Dakle, tek smo počeli, želimo da napravimo “dinastiju”, tako svi razmišljamo, uprava, glavni trener Majkl Meloun, igrači…”.

Da li na radaru ima novih igrača iz Srbije koji se očekuju u NBA ligi?

“Jokić je najbolji u tome što jeste, Nikola je najbolja verzija sebe. Kroz, rad, kontinuitet, upornost je došao na ovo mesto. Nezahvalno je bilo koga upoređivati sa Nikolom i pokušavati da napravimo novog Jokića. Nije moguće. Mora da se pojavi novi momak, koji će biti svoj, najbolja verzija sebe. Na nama je da pomognemo svim momcima da dostignu pun potencijal. Niko ne sme da ima breme Jokića ili bilo kog vrhunskog igrača. Mladi iz sebe moraju da crpe snagu, da dostignu svoj maksimum. Uprava kluba prati igrače, nas trenere pitaju za mišljenje i to je taj sled dešavanja”.

Kolika je razlika u sistemu NBA lige kada ste stigli u SAD i danas?

“Dobro je što svake godine prave analize. Ustanovi se šta je bilo dobro, a šta ne valja. Na osnovu toga prave se adaptacije. Kaže se, ovo pravilo se nije pokazalo kao svrsishodno, oni stalno gledaju kako da usavrše sistem i košarku kao igru. To je dobro za celu košarku, a za NBA ligu je sjajno što su Majami i Denver igrali u finalu. Kažu da je ovo bilo najgledanije finale, dakle, ne moraju superzvezde i top ekipe da igraju u borbi za trofej. Košarka se opet gleda jer naše dve ekipe igraju timski. Nikola Jokić je promenio način kako se košarka igra, pre njega to je bio Stef Kari koji je svojim načinom igre promenio poimanje svoje pozicije. Nikola je pet – jedan, jedan – pet, univerzalac koji podjednako dobro igra na više pozicija. O tome je svojevremeno pričao profesor Aca Nikolić, košarka bez pozicija. Dobro je što su mediji počeli da pišu da možeš biti vrhunski sportista, a da ostaneš skroman. Da budeš normalan bez obzira na celokupnu slavu koju nosiš”.

Vi ste košarkaški entuzijasta kome znače dobra igra, poseta, užitak publike na utakmicama. Koliko ste stigli da pogledate Evroligu i jadransko takmičenje?

“Jeste, stvarno mi znači dobra poseta, evo čuo sam i da je Partizan oborio rekord gledanosti Evrolige u Areni. Nažalost, nisam gledao pomenute lige dovoljno, koliko bih ja želeo. Ispratio sam Partizan i baš mi je bilo žao što je na onakav način eliminisan od Reala. Lepo je da na evroligaškoj mapi imamo dva tima. Košarka je prelep sport i tako treba da ostane. Kada je ABA liga u pitanju želim da se finale okonča bez jednog incidenta. Ako mene pitate voleo bih da naredne godine na Fajnal–foru imamo i Partizan i Zvezdu. Pa, neka pobedi bolji”, završava javljanje za Mozzart Sport šampion iz Denvera Ognjen Stojaković.


tagovi

Denver NagetsOgnjen StojakovićNikola JokićNBA liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara