Kevin Panter i Luka Vildoza (© Star Sport)
Kevin Panter i Luka Vildoza (© Star Sport)

Pet ludih derbija već obeležilo sezonu, a možda još pet ispisuje istoriju ABA lige

Vreme čitanja: 3min | pon. 12.06.23. | 10:41

Finale ABA lige između Partizan Mozzart Beta i Crvene zvezde počinje u utorak, dva tima su već pet puta odigrala međusobne duele, i svaki je bio zanimljiv

Posle devet meseci spektakularne sezone za večite rivale u košarci, došli smo do onog najbitnije. Finale ABA lige. Serija počinje u utorak od 20 časova,a drugu sezonu zaredom snage će odmeriti Partizan Mozzart Bet i Crvena zvezda. Dva tima koja su ubedljivo pokazala najviše ove sezone i koja su se već pet puta sastajali u različitim takmičenjima i svaki meč je doneo veliku borbu a neretko je sve rešavano u poslednjim sekundama što bi virlo lako mogli da vidimo i sada finalnoj seriji kada se odlučuje o regionalnom šampionu.

Kada vratimo film unazad, vidimo da niko nije ostvario neku ozbiljnu prednost na koju bi mogli da ukažemo i kome bi uloga favorita bila jasno dodeljena. Jedina prednost može da bude domaći teren, a to je na strani crno-belih koji su ligaški deo okončali na prvom mestu što je donelo eventualne tri utakmice pred navijačima u Areni.

Izabrane vesti

Što se rezultata tiče, Zvezda je bolja pošto je slavila na tri od pet susreta, prevagu je doneo polufinalni okršaj na Kupu Koraća kada je Zvezda slavila relativno lako sa 83:75, a kvartet Vildoza, Petrušev, Nedović i Kampaco su doneli trijumf. Ova imena u Zvezdi su generalno čitave sezone lideri pa i nije čudno što kada se pogleda statistika njih vidimo u samom vrhu kod crveno-belih.

Najubedljiviji trijumf ove sezone ide takođe na stranu Zvezde i to u prvom ovosezonskom duelu u 8. kolu ABA lige kada je tim sa Malog Kalemegdana bio ubedljiv 90:74. Vildoza i Nedović su bilistali sa 19, odnosno 17 poena.

Međutim, Partizan je uzvratio u 21. kolu, takođe ubedljivo. Ekipa Željka Obradovića je slavila 92:81, a Matijas Lesor je dominirao. U potpunosti je obeležio susret sa 27 poena, to je ujedno i najbolji individualni učinak nekog igrača na ovosezonskim derbijima. Na drugoj strani je Fakundo Kampaco bio vođa sa 21 poenom.

U Evroligi je bilo ubedljivo najzanimljivije. U istorijskom prvom okšarju Zvezda je slavila trojkom u poslednjoj sekundi, a junak je bio Nemanja Nedović koji je iz ugla na asistenciju Vildoze pogodio šut i utišao prepunu Arenu. Partizan je uzvratio u 21. kolu u Pioniru kada je odigrao bolje tokom čitavog meča na krilima Zeka Ledeja i Dantea Egzuma. Obojica su ubacila po 20 poena.

Kada se sve sagleda, jasno je ko su lideri oba tima. U Zvezdi su to Nemanja Nedović, Luka Vildoza, Fakundo Kampaco i Filip Petrušev, dok iz senke, posebno kada su derbiji u pitanju mogu da zablistaju Ognjen Dobrić i Luka Mitrović. Što se Partizana tiče, Kevin Panter, Zek Ledej, Matijas Lesor i Dante Egzum čitave sezone nose veliki teret, ali ne sme da se zaboravi Džejms Naneli koji je trenutno možda i u najboljoj formi kod Željka Obradovića, slično važi i za Jama Madara, a mora da se napomene i energija Alena Smailagića.

Sada će minimum tri, a maksimalno pet derbija doneti novog šampiona. Ili će Crvena zvezda osvojitri sedmi trofej regionalnog šampiona, ili će se Partizan Mozzart Bet posle 10 godina vratiti na vrh.

Serija počinje u utorak od 20 časova, prve dve utakmice se igraju u Areni.

SVI DERBIJI U OVOJ SEZONI

ABA LIGA

8. kolo Crvena zvezda - Partizan Mozzart Bet 90:74

/Vildoza 19, Nedović 17 - Papapetru 15, Egzum 14, Panter 12/

21. kolo Partizan Mozzart Bet - Crvena zvezda 92:81

/Lesor 27, Ledej 17, Egzum 15 - Kampaco 21, Mitrović 17/

EVROLIGA

12. kolo Partizan Mozzart Bet - Crvena zvezda 73:76

/Panter 15, Madar 14, Papapetru 13 - Nedović 20, Vildoza 14, Petrušev 10/

21. kolo Crvena zvezda - Partizan Mozzart Bet 78:79

/Vildoza 26, Nemanja Nedović 23, Dobrić 13 - Ledej 20, Egzum 20/

KUP KORAĆA

Polufinale Partizan Mozzart Bet - Crvena zvezda 75:83

/Naneli 19, Ledej 16, Lesor 13 - Vildoza 15, Petrušev 14, Nedović 14, Kampaco 12/


tagovi

KK PartizanKK Crvena zvezdaABA liga

Obaveštavaj me

KK Partizan
KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara