Đanmarko Poceko (©FIBA Basketball)
Đanmarko Poceko (©FIBA Basketball)

Poceko: U Italiji me gledaju kao klovna, a kad bi nas pratili - sigurno bi uživali

Vreme čitanja: 4min | uto. 13.09.22. | 14:10

"Nekada mi kažu da moji igrači hoće da ratuju za mene. Ne, totalno je drugačije, ja ću da ratujem za njih"

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Berlina)

Italija živi san i posle velikog skalpa u osmini finala nada se da će u sredu od 17.15 uspeti da napravi još jedan veliki rezultat i dobije Francusku za polufinale!

Izabrane vesti

U Berlinu svi pričaju o Azurima i pogotovo o treneru Đanmarku Poceku koji je pravio šou tokom i posle utakmice sa Srbijom. Video snimci svega što je radio izuzetno su praćeni na društvenim mrežama, od suza kada je isključen, preko grljenja sa košarkašima Srbije, do euforičnog skoka u zagrljaj Janisu Adetokunbu.

Sreda, 17.15: (1,70) Francuska (14,5) Italija (2,30)

Zato je njegova konferencija za novinare pred Francusku bila jedna od najposećenijih na turniru... Sada se svi pitaju - može li Italija da napravi nešto slično protiv Francuske i servira pobedu sa niskom petorkom? 

"I Srbija i Francuska su jako kvalitetni i naravno da su jedni od najboljih timova na svetu. Srbija ima neverovatne igrače, ali to su dva različita tima po mom mišljenju. Srbija igra sa četvorkom koja se izvlači spolja uglavnom, a Francuska ima više opcija. Mogu da igraju sa 'streč' četvorkom, gde su Jabusele i Mbaje. Francuzi su atletski snažniji, a Srbi imaju više talenta, iako je talenat u Francuskom timu više nego dovoljan", analizira selektor Italije i nastavlja:

"Ono što mi hoćemo da uradimo je da zadržimo naš identitet, da igramo našu košarku sa ogromnim trudom, jaku odbranu i sa samopouzdanjem u napadu. Imam sjajan stručni štab koji me tera da se menjam, ali mislim da moji igrači treba da igraju sa velikom slobodom i agresivnošću. Nećemo se mi mnogo menjati".

Pričao je zatim o generaciji koju predvodi sa klupe i uporedio sa vremenom kada je on bio reprezentativac Italije.

"Ova generacija je totalno drugačija od moje, mi smo bili profesionalci na drugi način. Kada sam igrao Maradona je bio najbolji igrač, bio je sjajan igrač, ali je imao čudan život. Sada je najbolji igrač Kristijano Ronaldo koji je manijakalan, stalno je u fudbalu. Sada nema debelih košarkaša na terenu, a kada sam ja igrao bilo ih je mnogo. Ovo je pozitivna strana novog života, ali sada igrači mnogo pate ako stvari ne idu kako treba, više nego kada smo mi igrali. Kada smo krenuli na pripreme igrači su bili toliko fokusirani da igraju dobro, a onda sam u jednom momentu pomislio: 'Ako ne budemo igrali dobro, biće strašno, užas'. Igrali smo protiv Ukrajine i gubili smo, a onda smo počeli da igramo sa drugačijim samopouzdanjem i sjajno smo reagovali protiv Hrvatske. Sada igramo sa ogromnim samopouzdanjem jer momci znaju da ćemo igrati sjajnu košarku, našu košarku. Probaćemo da ponovimo dobar meč".

Poceko je pomenuo da posle trijumfa nad Srbijom na naslovnici lista Gazeta delo Sport nije bilo njegove ekipe... 

"Mogu li da te stavim kao direktora Gazete (kaže novinaru koji je postavio pitanje)? Kod nas svi vole fudbal, ali mi radimo da pokažemo našoj državi da moraju da nas prate jer će se mnogo zabaviti. U Srbiji je drugačije, košarkaši su kao bogovi, u Italiji me gledaju kao klovna".

Nekoliko rečenica o svojoj percepciji košarke i kako u Italiji gledaju na njega...

"Bio sam košarkaš i stalno sam pričao da, ako postanem trener, hoću da budem takav da bih voleo da igram u toj ekipi. Treneri ne veruju igračima 100 odsto, misle da je njihova strategija bitnija od svega, a ja sam drugačiji. Mislim da moram samo da ih podržim, pogotovo tokom meča, Hoću da im pokažem da ih podržavam. Nije to taktika, to je nešto što sam hteo da budem dok sam bio trener. Znao sam kakav hoću trener da budem, koji voli svoje igrače. Nekada mi kažu da moji igrači hoće da ratuju za mene. Ne, totalno je drugačije, ja ću da ratujem za njih! To je ono što je drugačije kod mene kao trenera".

Na kraju, o zagrljaju sa Janisom Adetokunbom...

"Video sam ga u ponedeljak, izvinio sam mu se. Bio sam toliko srećan što smo dobili meč. Nasmejao se, a onda smo malo razgovarali privatno. Uglavnom ne možete da odvojite igrača od ličnosti. Obično je neko sjajna ličnost i igrač, a on je izuzetan primer toga".



tagovi

Đanmarko PocekoEvrobasket 2022košarkaška reprezentacija Italije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara