Foto: ABA liga
Foto: ABA liga

Punih 10 godina agonije za Partizan do povratka na vrh

Vreme čitanja: 6min | pet. 23.06.23. | 16:52

Težak je bio put Partizan Mozzart Beta do titule šampiona ABA lige koja se čekala punih 10 godina

Dugo će se pamtiti 22. jun 2023. godine kada je Partizan Mozzart Bet prekinio desetogodišnji post i vratio se na vrh regionalne košarke. Željko Obradović i ekipa priredili su nezaboravno veče navijačima Partizana u prepunoj Areni protiv Crvene zvezde. Ipak, da bi došao do ovog momenta velikog slavnja, klub iz Humske je morao da prođe kroz najgori period u istoriji. Punih 10 godina patnje, loših rezultata, prekinutih sezona, promena uprava i trenera da bi se sve preokrenulo dolaskom Željka Obradovića 2021. godina i sada je Partizan Mozzzart Bet ponovo šampionski tim.

Početak ovog veka je protekao u znaku kluba iz Humske kada je košarka u pitanju. Sa Duškom Vujoševićem na čelu, crno-beli su dominirali regionom. Osvojili su šest titula, igrao se i fajnal-for Evrolige 2010. godine, a čak 13 uzastopnih titula šampiona Srbije je osvojio crno-belim tim da bi sve bilo prekinuto u jednom momentu. Navijači Partizana verovatno se raspravljaju oko tačnog momenta kada je krenuo sunovrat kluba, jedni će reći da je to bilo 25. aprila 2014. godine kada je Noulan Smit pogodio čuvenu trojku u Areni, drugi će ipak reći da je to 8. septembar kada je nova uprava kluba odlučila da ne produži saradnju sa Duškom Vujoševićem i tako zvanično krene u rekonstrukciju.

Izabrane vesti

Bez obzira na koji datum se odlučite, Partizan je poslednju titulu šampiona ABA lige osvojio 2013. u Laktašima i od tada malo šta je bilo pozitivno u klubu.

Na leto 2015. godine klub preuzima Nikola Peković, a sa njim stiže i Mića Berić. Dva partizanovca koja će pokušati da održe kakav takav kontinuitet rezultata, ali ispostaviće se da je to išlo mnogo teže nego što je bilo ko očekivao. Sećaju se dobro navijači Partizana da se te sezone krenulo sa Petrom Božićem na klupi, dugogodišnji kapiten crno-belih koji je odlučio da uđe u trenerske vode.

Ispostaviće se da je pritisak rezultata bio preveliki za neiskusnog Božića koji je vrlo brzo te sezone napustio klubu koju preuzima Aleksandar Džikić u momentu kada je Partizan bio u zoni ispadanja iz ABA lige. Uspeo je da podigne ekipe, čak je crno-beli tim došao i do polufinala, ali tu nije imao šansu.

"Mislim da je te godine Metalac iz Valjeva imao veći budžet od Partizana. To su nenormalne stvari. Mislim da sam sa Džiletom pogodio jedan kroz jedan i da smo te sezone izvukli 200 odsto mogućnosti. Bili smo peti, a u jednom trenutku smo delili poslednje mesto. Dogovorio sam se Anđušićem da dođe, ali to je bilo neprijatno zbog cifre koju sam mu nudio. To je više bilo u kontekstu “dođi da se razigraš pa idi dalje", otkrio je Mića Berić svojevremeno u razgovoru za medije:

"Ubedljivo najskuplji igrač u klubu bio je Kevin Džons sa 120.000 dolara. I dan danas me je sramota kakve cifre sam morao da ponudim jendom reprezentativcu Bosne i Hercegovine. On je sjajan momak, ima limite, ali i veliko srce. Verujte mi da sam svakodnevno nosio po četiri, pet papira A4 formata na kojima su bile tužbe iz sezone 2009/10".

Ispostaviće se da je plasman u polufinale apsolutni maksimum kluba iz Humske u godinama koje su dolazile, a bilo je i znatno lošijih momenata. Pamte se mandati Miroslava Mute Nikolića kada je Partizan u serijama gubio i okončao sezonu kao petoplasirani. Bilo je to 2016. i 2018. godine.

U tom periodu su igrali košarkaši poput Frenka Robinsona, Džamara Vilsona, Kevina Džounsa, Adina Vrapca, Kenana Karahodžića, Aleksandra Cvetkovića, Obrada Tomića... sve uglavnom mladi momci koji ipak nisu bili na nivou nekih prethodnih imena koji su nosili crno-beli dres i donosili pobede u Evroligi.

Partizan je tih godina samo preživljavao. Igrao je čak jedne sezone i FIBA Ligu šampiona, neuspešno.

Pamti se i 20. septembar 2017. godine. Tada je Ostoja Mijailović preuzeo klub i kako je sam istakao, on je bio na ivici propasti sa ogromnim dugovanjima.

Tada je trener bio već pomenuti Muta Nikolić, vrlo brzo ga je zamenio Nenad Čanak koji je na kratko doneo radost ekipi kada je osvojen Kup Koraća.

Blesak se dogodio početkom novembra 2018. godine kada je Nenad Čanak smenjen posle niza poraza u ABA ligi, a doveden na iznenađenje kompletne Evrope Andrea Trinkijeri. Italijanski stručnjak je uspeo u narednom periodu da oformi dobar sastav u kome se pamte dolasci Markusa Pejdža, Rašona Tomasa, Vila Mozlija, Nemanje Dangubića, Radeta Zagorca, Ognjena Jaramaza, a sezona 2019/2020 je nagoveštavala velike stvari.

Partizan je bio prvi u svim takmičenjim, od ABA lige do Evrokupa. Velikim koracima je grabio ka titulama, ali onda se dogodila svetska pandemija korone, sve je prekinuto, pa i košarkaška sezona pa će se uvek navijači Partizana pitati šta bi bilo kad bi bilo.

Umesto proslave, Trinkijeri je napustio Partizan i preselio se u Bajern. Na njegovo mesto je stigao Vlado Šćepanović, ali to više nije bila ni bleda senka ekipe koja grabi ka titulama.

"Mogu sada da kažem da sam razgovarao u tom trenutku sa Džikićem i bio je gotovo odlučan da prihvati ekipu. U jednom trenutku je rekao 'Ne mislim da je ekipa dobra', a ja sam mu rekao da nismo u situaciji da poništimo 6-7 važećih ugovora i da isplatimo igrače. To je bila nemoguća misija... I onda se prihvatio Vlado Šćepanović, a to je za gotovo šestu godinu koliko sam predsednik bila najgora sezona. Zašto se desila ta užasna sezona, jer nam je on produžio svim igračima ugovore 2018. da ostanu i 2019. i da uđemo u Evroligu I ta logika je bila dobra, rekao im je 'momci, evo vam ugovor, hajde da uđemo i imaćete ugovore'. Logika je bila dobra, ali pogubna za klub. Šćepanovića ne mogu da krivim. On je radio sa ekipom koju je potpisao Trinkijeri i zato sam ga prihvatio", rekao je Ostoja Mijailović.

Ponovo su krenuli da se nižu porazi, menjan je i trener jer je umesto Šćepanovića stigao Sašo Filipovski, ali ni on nije izdržao na klupi do kraja sezone, a Partizan je završio kao sedmoplasirani u ABA ligi. Najgori rezultat u istoriji kluba.

Činilo se da je klub iz Humske ponovo na ivici provalije, da ne postoji putanja kojom treba da se krene, a onda... čudo. Odluka najtrofejnijeg trenera u istoriji evropske košarke da se vrati na mesto gde je sve započeo 30 godina ranije. Željko Obradović je odlučio da pokaže da ludost nekada može da bude dobra i da na leto 2021. godine ponovo sedne na klupu Partizana.

Od tog momenta kreće potpuni preokret. U Humsku kreću da stižu prekaljeni asovi kao što su Kevin Panter, Zek Ledej... crno-beli prave jak tim koji odmah može da napadne titulu, ne samo u ABA ligi, već i u Evrokupu. Ipak, ta prva sezona sa Željkom nije donela trofeje, ali jeste pokazala da klub raste na svim poljima. Stigla je i pozivnica za Evroligu, dolasci novih imena kao što su Dante Egzum, Džejms Naneli, Joanis Papapetru...

Željkov sistem je nastavio da raste i izrastao je u pravi hit u okvirima Evrolige. Partizan je bio nadomak završnog tuirnira elitnog takmičenja, ali je kruna svega došla u ABA ligi protiv večitog rivala.

Posle 10 godina tuge, Partizan je ponovo šampion.


tagovi

KK Partizan

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara