Slavlje košarkašica Šoprona (FIBA Evroliga)
Slavlje košarkašica Šoprona (FIBA Evroliga)

Rođena šampionka Jelena Bruks: Dva evropska pehara sam podigla za godinu dana - nestvarno!

Vreme čitanja: 3min | sre. 13.04.22. | 10:52

Trofejna košarkašica prvi put u karijeri osvojila Evroligu sa mađarskim Šopronom

Na evropski tron je dva puta u karijeri dolazila u reprezentativnom dresu, sad je to uspela i u klupskom. Jelena Bruks napokon može da se pohvali da je osvojila i Evroligu. Njena bogata kolekcija je dopunjena sa veoma važnim peharom i to posle pravog spektakla u Istanbulu. Na kolena su pale košarkašice Fenerbahčea i to pred punom halom domaćih navijača. Mađarski Šopron je novi šampion Evrope.

Izabrane vesti

Oni su nas izviždali kada smo istrčale na teren. Izuzetno je bio dobar osećaj... Svako sanja da igra u hali u kojoj je 10 hiljada navijača. Mi smo na to odgovorile potpunom dominacijom u prvoj četvrtini. Igrale smo odlično i u odbrani i u napadu. Dobile smo taj period 16:6, pa su se oni malo utišali. U nastavku finala nisu više bili tako vatreni kako smo očekivale“, prenela je utiske za Mozzart Sport trofejna košarkašica Jelena Bruks.

Četvrti fajnal-for za redom Šoprona bio je i najuspešniji. Igrale su finale 2018. godine, pa dva puta bile četvrte, sada se napokon slavi titula.

Nikad sa klubom nisam osvojila Evroligu, tako da za mene ovo ima poseban značaj. Dugo sam baš čekala titulu... Tokom poslednja tri minuta utakmice nisam mogla da verujem da stvarno imamo šansu da osvojimo Evroligu. Bila sam u neverici. Evo medalja mi je i sada dok pričam u džepu, stvarno sam presrećna što sam došla i do nje“.

FIBA EvroligaFIBA Evroliga

U reprezentaciji je prošle godine u Valensiji kao kapiten podigla trofej namenjen evropskom šampionu... Sada je imala reprizu.

Sofija Fergiverneki se okrenula ka meni i pozvala me da zajedno podignemo pehar. Dugo godina se znamo, naš odnos je mnogo veći od običnih saigračica. Stvarno me je dirnula tim gestom. Ja sam tako podigla dva evropska trofeja u godinu dana. Prvo sa reprezentacijom, sada i sa Šopronom. To zvuči nestvarno“.

Iako su furiozno otvorile finale, znale su da opuštanje nije dozvoljeno nijednog trenutka. Jelena je na kraju završila susret sa devet poena i 11 skokova. Pre toga je imala neverovatan performans u polufinalu kada je Avenidi sručila čak 27 poena, uz četiri upisane uhvaćene lopte.

Mi smo tokom sezone dva puta izgubile od Fenerbahčea skoro pa 30 razlike. Zato je ova pobeda još veća. Sve se nekako složilo... Očigledno je bilo vreme da osvojimo i Evroligu. Oko nas su bile vrhunske ekipe, kao i godinama unazad, ali ovog puta pehar je naš“.

Za Jelenu Bruks, Nevenu Jovanović i mađarski Šopron još nije kraj sezone. Očekuje ih finalna serija u domaćem prvenstvu protiv Seksarda...

Krećemo u subotu prvu utakmicu. Jeste da smo favoriti, ali to ništa ne mora da znači. Bile smo i u Kupu, pa smo izgubile. Mislim možda je to i moralo da se desi da bismo došle do uspeha ovakvog u Evropi. Ko će znati... Ovako je bolje svakako. Menjala bih svaki kup za ovaj evropski trofej“.

FIBA EvroligaFIBA Evroliga

Mali Mateo je navikao da mu mama donosi medalje, pa je srećan što ima još jednu u kolekciji.

Nisam ga vodila u Istanbul, bilo bi previše komplikovano. Sa mojim roditeljima je proveo nekoliko dana. Voli da gleda uživo utakmice, ali na TV baš i ne. Tu mu je dovoljno da vidi jednom mamu i više ga ne interesuje. Dobio je sad medalju i onda je celo jutro ko god je dao koš kod kuće, išao i stavljao mu medalju oko vrata“.

Jelena se u Tokiju oprostila od reprezentacije, ali kaže da još ne oseća fizičko olakšanje...

Pa znate kako, ipak i dalje osećam posledice od tog paklenog leta. Tek naredne sezone mogu da vidim koliko je lakše. Ne mogu ni da zamislim kako će biti sad kad završim klupsku sezonu, pa budem mogla da uživam tri i po meseca", podvukla je Jelena Bruks.


tagovi

Jelena BruksKK ŠopronEvroliga za košarkašice

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara